Zéró látás, színes hétköznapok 9. rész: Kávét? Teát?

A 9. rész indexképe

Erre még a Mikulás is kíváncsi volt! Az események alatt egyszerűen csak ott termett a közelben. Bekukucskált, talán így próbálta kifürkészni titkos kívánságainkat? Pedig a szereplő vendégei csak kávét és teát kértek. Mondhatnánk, nem nagy dolog. Azért egy sóhaj is elhangzik.

A sorozat újabb részéhez érkezett tehát. Ez is egy rövid videó. A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete keretei között készült ez a munkám is. A pozitív hangvételű, vidám és informatív, a vak emberek hétköznapjairól szóló részek közül most a kávé és teafőzés lesz a téma.

Amit minden vak nézőnek lényeges tudni erről a részről

Nagyon fontos információ látássérülteknek, ha esetleg nem lenne ideje valakinek a képleírást elolvasni. Ezt mindenképpen tudni érdemes! Van egy rész, ahol a hangszín megváltozik. Mintha egy lehallgató készüléken keresztül szólna a hang, vagy egy telefonon keresztül hallanánk az eseményeket. Amikor ez a rész elindul, vagyis ilyenre vált a hang, egy keretbe kerül minden képi anyag a videóban, mintha egy ablakkeret lenne. A képernyő jobb alsó sarkában pedig egy Mikulássapkás ősz fej látható, mintha ő kukucskálna be az ablakon. Lehet, hogy így próbálja kifűrkészni a lakók kívánságait? 🙂 Ez az ötlet éppen kapóra jött, mert most lett élesítve a videó, mikor is várjuk holnap reggelre a Mikulást.

(A sorozat e blogon publikált összes része e linkre kattintva tekinthető meg)

Ezt a részt is megpróbáltuk akadálymentesíteni

Ehhez a videóhoz is készült felirat és képleírás is az önkéntes látó diákok segítségével. A Youtubeon a videó leírásában is megtalálható ez utóbbi, de ide is bemásoltam a lejátszófelület után. Érdemes vak sorstársaimnak a képleírásokat elolvasni, mert vannak olyan részletek, melyek úgy jobban érthetőek, ha tudjuk, mi látható közben. Persze enélkül sem teljesen élvezhetetlen… 🙂

Köszönet Kondrát Petrának, Horváth Attilának és Baktai Norbertnek önkéntes munkájukért! Ők a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum 11.c osztályos tanulói. Méltán lehetnek rájuk büszkék szüleik, tanáraik, iskolájuk. Én az vagyok! 🙂

Jó szórakozást kívánok!
VIDEÓ LEJÁTSZÁSA

A Stáblista

Videófelvétel és fotók: Horváth Attila
Videószerkesztés: Baktai Norbert
Felirat és képleírás készítés: Kondrát Petra

(A felvétel videókamerával, ugyanakkor nem stúdió körülmények között készült.)

Forgatókönyv, hangfelvétel és szerkesztés: Horváthné Dunaveczki Leona (a blogszerző)

Képek, mozgóképek leírása az elhangzó szöveg mellé:

Először a szöveget írjuk le idézőjelekben, majd alá zárójelben azt, hogy mi látható akkor, amikor az elhangzik. Így próbáljuk bizonyos mértékig láttatni vak érdeklődőink számára a videót. Hallássérült
nézőink részére felirat készült.

A 9. rész képleírásai

„Zéró látás, színes hétköznapok”
(A kezdőkép egy háttérképen fehér betűkkel a fenti szöveg, mely a sorozatunk címe, s a kép jobb felső sarkában a VGYKE logója.)

„9. rész: Kávét? Teát?”
(Fekete alapú háttéren az elhangzó alcím olvasható, itt nincs VGYKE logó, de ez után végig újra megjelenik folyamatosan a képernyő jobb felső sarkában. Illetve ez után végig feliratozva van a videó.)

„De jó, hogy jöttetek! Üljetek le, máris főzöm a kávét és a teát, amit kértetek, s közben mesélek. Egyébként azt tudtátok, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségének van Tiktok csatornája? Egy barátnőm mutatott egy olyan videót, ami arról szól, hogy hogyan lehet vakon elektromos kávéfőzővel kávét főzni. Ez onnan jutott eszembe, hogy régen nekem is olyan volt,..”
(Egy zöld bejárati ajtót ábrázoló kép.)

„..de nemrég kaptam egy használtkávéfőző gépet. Csak megnyomom a gombot és máris folyik a csészébe a forró presszókávé.”
(Egy kávéfőző gép látszik. Amikor a hangszín megváltozik, megjelenik az egész kép egy keretben, mintha egy ablak kerete lenne, és a jobb alsó sarokban pedig egy mikulássapkás fehér hajú fej látszik, mintha kívülről benézne az ablakon, és ez a felvétel végéig így marad.)

„Naná, hogy most nem folyik, bizonyára mutatja egy ikon a hibát, de ezt most nekem ki kell találni. Azért olyan jó lenne, ha lenne megoldás, hogy mi is észlelhessük a jelzéseket! Még segédeszköz is válhatna belőle, az én szememben mindenképp! Lehet, hogy nincs benne víz. Valóban nem volt, de még mindig nem megy!”
(Két hibaikon látszik a kávéfőző gépen.)

„Tele van már valószínű a kávéfőző zacskója is ezzel az egésszel! Akarom mondani a tartálya, amiben a zacc van. Ezt is kiöntöm és tádááááám! Jaaaaj, ne már!”
(Egy hibaikon látszik a kávéfőző gépen.)

„A kávé is éppen most fogy ki! Feltöltöttem azt a tartályt is,..”
(A szereplő próbál kávét nyomni, de a gépből nem folyik a kávé.)

„..most már tényleg csak annyi, hogy megnyomom a gombot, s máris folyik a csészébe a forró presszókávé. Így például nem kell egy külön kiöntőből csészébe öntögetnem, amit én azért nem szerettem annyira, nehéz volt megállapítani, hogy meddig öntöttem a kávét. Az ujjamat pedig nem akartam használni ugye… 🙂 Persze biztosan erre is megvan minden látássérültnek a trükkje, hogy ezt ki hogy oldja meg adott esetben, ha kávézik. Egyébként azért is szeretem ezt a gépet, mert teát főzni is könnyebb vele,..”
(A szereplő próbál kávét nyomni, és a gépből most már folyik a kávé.)

„..amikor csak egy-két bögre teát akarunk inni. Ezen a csövön itt forró víz folyik. Utána már csak a filtert, vagy teafüvet kell beletennünk és jöhet az ízesítés, ha valakinek kell.”
(A szereplő forró vizet enged egy bögrébe a gépből.)

„Hideg téli napokon azért sokkal több tea fogy, úgyhogy ilyenkor inkább lábasban, vagy fazékban forralunk vizet.”
(A szereplő ízesít egy csésze kávét egy mokkás kanállal.)

„Az edény aljára beteszem ezt a forrásjelzőt. Ez elkezd kopogni a lábas alján, ha felforrt a víz. Ha tej lenne, azt nem hagyná kifutni. Ez már szerepel a segédeszköz boltunk termékei között.”
(Egy videó ahogy az edény alján kopog a forrásjelző.)

„Ha tetszett a videó, nyomj egy like-ot, iratkozz fel YouTube csatornánkra, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!”
(Egy szép háttérképen látszik középen ez a szöveg.)

Horváthné Dunaveczki Leona képe

Biztosan van valamilyen története, gondolata a fent írottakkal kapcsolatosan. Kérem, ossza meg velem bátran a hozzászólásoknál a megosztás gomb alatt!

Feliratkozás hírlevélre

Ha értékesnek találja ezt az írást, és szívesen olvasna még blogbejegyzéseket tőlem, akkor alább az űrlap, melyen keresztül fel tud iratkozni – többek között – blogértesítő hírlevélre is. Mielőtt választ az ingyenes szolgáltatások közül, ismerje meg az adatkezelési tájékoztatót!
Itt olvashatja el.