Zéró látás, színes hétköznapok 8. rész: Jelölés

A 8. rész indexképe

A sorozat újabb részéhez érkezett. Ez is egy rövid videó. A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete keretei között készült ez a munkám is. A pozitív hangvételű, vidám és informatív, a vak emberek hétköznapjairól szóló részek közül most a különféle jelölési módok lesz a téma, amit látás nélkül is tudunk használni, mert érzékeljük.

Ez jó ötlet lehet?

Arra gondoltam, mi lenne, ha elmesélném mindig azt, hogy honnan eredt az éppen megosztott rész videójának alapötlete. Hátha érdekes lenne egy kis kulisszatitok! 🙂 Nekem mindig nagyon érdekes a folyamat, hogy miből mi sül ki. Ennél a résznél például nehezen jutott eszembe, hogy legyen, mi legyen. Mert volt egy gyors gondolat, de el kellett vetnem hamar. Végül úgy jártam, mint Columbo.

Nézzük, hogy kerekedett ki!

Először ehhez a részhez akartam használni a Legyen ön is milliomos ötletet, ami végül az előző résznél történt meg. Hiszen a vetélkedő műsorában sokszor elhangzott például, hogy „Jelöljük meg a c-t!”. Végül arra jutottam, hogy mégis inkább a készpénz kezelése téma illene jobban a milliomos kifejezéshez. Elveszett tehát a poénom és hirtelen úgy éreztem, hogy sosem fogok találni még egy másik legalább ugyanilyen jó szókapcsolatot.

mégis hogy találtam azt ki, amire ez a rész épült?

Egy időben sokat néztem a Columbo-t. A főszereplő egyik részben arról mesél, hogy ha elfogy az ötlete, elkezd beszélgetni a feleségével valami teljesen másról. Nos, nem azért, hogy dicsekedjem, de velem is így történt. Éppen akkoriban zajlottak Amerikában a félidős választások. Ahogy erről szó esett, azonnal beugrott, hogy hiszen ott is vannak jelöltek! Igeeeen, erre fogom felépíteni ezt a részt – határoztam el.

(A sorozat e blogon publikált összes része e linkre kattintva tekinthető meg)

Ezt a részt is megpróbáltuk akadálymentesíteni

Ehhez a videóhoz is készült felirat és képleírás is az önkéntes látó diákok segítségével. A Youtubeon a videó leírásában is megtalálható ez utóbbi, de ide is bemásoltam a lejátszófelület után. Érdemes vak sorstársaimnak a képleírásokat elolvasni, mert vannak olyan részletek, melyek úgy jobban érthetőek, ha tudjuk, mi látható közben. Persze enélkül sem teljesen élvezhetetlen… 🙂

Köszönet Kondrát Petrának, Horváth Attilának és Baktai Norbertnek önkéntes munkájukért! Ők a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum 11.c osztályos tanulói. Méltán lehetnek rájuk büszkék szüleik, tanáraik, iskolájuk. Én az vagyok! 🙂

Jó szórakozást kívánok!
VIDEÓ LEJÁTSZÁSA

A Stáblista

Videófelvétel és fotók: Horváth Attila
Videószerkesztés: Baktai Norbert
Felirat és képleírás készítés: Kondrát Petra

(A felvétel videókamerával, ugyanakkor nem stúdió körülmények között készült.)

Forgatókönyv, hangfelvétel és szerkesztés: Horváthné Dunaveczki Leona (a blogszerző)

Képek, mozgóképek leírása az elhangzó szöveg mellé:

Először a szöveget írjuk le idézőjelekben, majd alá zárójelben azt, hogy mi látható akkor, amikor az elhangzik. Így próbáljuk bizonyos mértékig láttatni vak érdeklődőink számára a videót. Hallássérült
nézőink részére felirat készült.

A 8. rész képleírásai

„Zéró látás, színes hétköznapok”
(A kezdőkép egy háttérképen fehér betűkkel a fenti szöveg, mely a sorozatunk címe, s a kép jobb felső sarkában a VGYKE logója.)

„8. rész: Jelölés”
(Fekete alapú háttéren az elhangzó alcím olvasható, itt nincs VGYKE logó, de ez után végig újra megjelenik folyamatosan a képernyő jobb felső sarkában. Illetve ez után végig feliratozva van a videó.)

„A hétvégi nagy főzés, a ruhaválogatás és a mosás ringbe szált, hogy egyikük elnyerje a „Hétvége tevékenysége” díjat. Jelölteket is állítottak, akikre szavazni lehet. Mostani adásunkban bemutatjuk őket. Jöjjön először a hétvégi nagy főzés képviselője!”
(Szép háttéren csak az elhangzó szöveg felirata látható.)

„Ez a kerek alakú műanyagdoboz nyilatkozatában elmondta, jelöltségét úgy szerezte, hogy ráragasztottak egy olyan címkét, melyen NFC kód szerepel. Ha valaki ezt telefonnal beolvastatja, a hozzárendelt hang hallható, …”
(Egy videó ahogy a szereplő a műanyagdoboz fedőjére ráragaszt egy NFC címkét, majd ezt telefonjával beolvastatja.)

„…hogy a fagyasztóból kivett étel mindig az legyen, amit ténylegesen szeretnénk kiolvasztani. A ruhaválogatás több jelöltet is szerzett. Ők egyébként ritkábban versenyeznek a címért.”
(Szép háttéren csak az elhangzó szöveg felirata látható.)

„Egyikük elmondta: Tevékenységünk hisz az összefogás erejében. Ezért több műanyag láda is jelöltette magát, de nem hangcímkével, hanem Braille írásossal. Kicsi valami, vagy még nagy? Segítünk eltárolni a különféle ruhadarabokat addig, amíg azokra szüksége nem lesz valamelyik kisebb, vagy nagyobb gyerekre a családban. Jelöltjeink egymásra építhetők.”
(Braille írással jelölt, ruhával töltött műanyag ládák egymásra építve, két oszlopban látszanak.)

„Az excel táblázatot is használjuk arra, hogy tudni lehessen, melyik oszlopban és melyik sorban vannak a bennünk tárolt ruhák. Így nem kell mindig végigtapogatni az összes címkét gazdánknak, elég ha megnézi a táblázatban, hová nyúljon. Mennyivel jobb így, …”
(Egy Excel táblázat látható, melyben ott a feljegyzés a különféle ruhanevekkel, mint pl. nadrágok, pólók, cipők. Több oszlopban több sor jegyzet van.)

„…mintha zsákokba lenne ömlesztve a sok ruha, nemigaz?”
(Sok zsák látszik, amik ruhákkal vannak tele.)

„A harmadik jelölt a mosógép, ami a pufi festék által szerezte meg jelöltségét, visszalépett. A választás eredményére még várni kell, Most elbúcsúzunk, s ne felejtsük el, a pihenésre is nagy szükségünk van hétvégén! Olyan kár, hogy ő sosem jelölteti magát a hétvége tevékenysége címért …!”
(Szép háttéren csak az elhangzó szöveg felirata látható.)

„Ha tetszett a videó, nyomj egy like-ot, iratkozz fel YouTube csatornánkra, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!”
(Egy szép háttérképen látszik középen ez a szöveg.)

Horváthné Dunaveczki Leona képe

Biztosan van valamilyen története, gondolata a fent írottakkal kapcsolatosan. Kérem, ossza meg velem bátran a hozzászólásoknál a megosztás gomb alatt!

Feliratkozás hírlevélre

Ha értékesnek találja ezt az írást, és szívesen olvasna még blogbejegyzéseket tőlem, akkor alább az űrlap, melyen keresztül fel tud iratkozni – többek között – blogértesítő hírlevélre is. Mielőtt választ az ingyenes szolgáltatások közül, ismerje meg az adatkezelési tájékoztatót!
Itt olvashatja el.