Zéró látás, színes hétköznapok 7. rész: Készpénz kezelése

A hetedik rész indexképe

A sorozat újabb részéhez érkezett. Ez is egy rövid videó. A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete keretei között készült ez a munkám is. A pozitív hangvételű, vidám és informatív, a vak emberek hétköznapjairól szóló részek közül most a készpénz kezelése lesz a téma.

Legyen ön is milliomos, ez egy alcím is lehetne akár

Egy-két résszel most előrébb ugrottam. Amivel lemaradtam, azokat pénteki napokon fogom feltenni a blogba. Ez most nagyon friss és ropogós videó, ma délelőtt lett nyilvános a VGYKE Youtube csatornáján. Nekem ezt a részt volt a legélvezetesebb eddig megcsinálni és úgy izgulok, hogy ki hogy fog rá vajon reagálni!

Ami nagyon vicces volt, hogy találtam egy oldalt, ahová valaki feltette a Legyen ön is milliomos c. vetélkedő öszes zenéjét és hangeffektjét. Azon nevetgéltem a videó hangszerkesztése közben, hogy ki lehet annyira fan, hogy az eredeti vetélkedőben a különböző kérdésekhez tartozó zenéket, melyek más-más kezdőhanggal indulnak, külön-külön feltölti! 🙂 Nekem fel sem tűnt sosem, hogy ezek mennyire különböznek egymástól. No, ez csak egy kis érdekesség részemről, térjünk a lényegre!

(A sorozat e blogon publikált összes része e linkre kattintva tekinthető meg)

Ezt a részt is megpróbáltuk akadálymentesíteni

Ehhez a videóhoz is készült felirat és képleírás is az önkéntes látó diákok segítségével. A Youtubeon a videó leírásában is megtalálható ez utóbbi, de ide is bemásoltam a lejátszófelület után. Érdemes vak sorstársaimnak a képleírásokat elolvasni, mert vannak olyan részletek, melyek úgy jobban érthetőek, ha tudjuk, mi látható közben. Persze enélkül sem teljesen élvezhetetlen… 🙂

Köszönet Kondrát Petrának, Horváth Attilának és Baktai Norbertnek önkéntes munkájukért! Ők a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum 11.c osztályos tanulói. Méltán lehetnek rájuk büszkék szüleik, tanáraik, iskolájuk. Én az vagyok! 🙂

Jó szórakozást kívánok!

A Stáblista

Videófelvétel és fotók: Horváth Attila
Videószerkesztés: Baktai Norbert
Felirat és képleírás készítés: Kondrát Petra

(A felvétel videókamerával, ugyanakkor nem stúdió körülmények között készült.)

Forgatókönyv, hangfelvétel és szerkesztés: Horváthné Dunaveczki Leona (a blogszerző)

Képek, mozgóképek leírása az elhangzó szöveg mellé:

Először a szöveget írjuk le idézőjelekben, majd alá zárójelben azt, hogy mi látható akkor, amikor az elhangzik. Így próbáljuk bizonyos mértékig láttatni vak érdeklődőink számára a videót. Hallássérült
nézőink részére felirat készült.

A 7. rész képleírásai

„Zéró látás, színes hétköznapok”
(A kezdőkép egy háttérképen fehér betűkkel a fenti szöveg, mely a sorozatunk címe, s a kép jobb felső sarkában a VGYKE logója.)

„7. rész: Készpénz kezelése”
(Fekete alapú háttéren az elhangzó alcím olvasható, itt nincs VGYKE logó, de ez után végig újra megjelenik folyamatosan a képernyő jobb felső sarkában. Illetve ez után végig feliratozva van a videó.)

„Legyen ön is milliomos! Ezt a műsort, játékot sokan ismerjük nemigaz? Milliókat nem tudok felajánlani, de szívesen játszanék. Arra gondoltam, feltennék pár kérdést arról: aki nem lát, hogyan tudja felismerni a készpénzt? Kezdődhet a játék?”
(Szép háttéren az előbb elhangzott szöveg látható.)

„Az első kérdés.: Melyik két pénzérme az, melyeknek éleik szakaszosan recések, csak a méretük tér el egy kicsit? Egyébként ezért nehéz őket néha megkülönböztetni.”
a.) Az öt és az ötven forintos.
b.) A húsz és a száz forintos.
c.) A tíz és a kétszáz forintos.
d.) Nincs ilyen pénzérme.
A képsorok picit segítenek.”
(A kép előterében az elhangzó kérdés és válaszlehetőségek jönnek fel sorban úgy, ahogy elhangoznak. A háttérben közben jól láthatóan a szereplő különböző pénzérméket próbál megkülönböztetni úgy, hogy ujjával tapintja az érmék éleit.)

— A megjelölés hangja alatt sárgán kiemelkedik a megjelölt válasz, ahogyan ez az eredeti televíziós vetélkedőben is mindig látszik —
— A jó válasz hangja alatt kizöldül a megjelölt válasz, ahogyan ez az eredeti televíziós vetélkedőben is mindig látszik —
(A hangsávban használt zenék a Legyen ön is milliomos játékban használt eredeti, szabadon is letölthető hangeffektek, zenék)

„A következő kérdés a papírpénzzel kapcsolatos lesz. Jöhet?”
(Szép háttéren csak az elhangzó szöveg felirata látható.)

„Az a probléma vele, hogy méretre is és tapintásra is teljesen egyformák a címletek. A kérdés nem az lesz, hogy mégis hogyan lehet vakon felismerni őket, hanem éppen ellenkezőleg.”
(Több különböző címletű papírpénz látszik.)

„Az alábbi megoldások közül melyik a lehetetlen?
a.) Amikor bevásárol, megkérdezi a pénztárost, hogy melyik pénz melyik, s megjegyzi.
b.) Speciális QR-kód van a papírpénzre nyomtatva, s ez egy egyszerű alkalmazással beolvastatható.
c.) Személyes segítséget kér a felismeréshez, válogatáshoz, vagy telefonja kamerájának segítségével megmutatja azt egy látó embernek.
d.) Különbözőképp hajtogatja össze, vagy más-más fakkba teszi a pénztárcájába a különböző címleteket.
Ez a képsor picit segít. Jöhet az utolsó kérdés?”
(A kép előterében az elhangzó kérdés és válaszlehetőségek jönnek fel sorban úgy, ahogy elhangoznak. A háttérben közben jól láthatóan a szereplő a címleteket egy pénztárcának különböző fakkjaiba rendezi.)

— A megjelölés hangja alatt sárgán kiemelkedik a megjelölt válasz, ahogyan ez az eredeti televíziós vetélkedőben is mindig látszik. —
— A jó válasz hangja alatt kizöldül a megjelölt válasz, ahogyan ez az eredeti televíziós vetélkedőben is mindig látszik. —
(A hangsávban használt zenék a Legyen ön is milliomos játékban használt eredeti, szabadon is letölthető hangeffektek, zenék)

„Ó lejárt az időnk! Arra bátorítom látó nézőinket, hogy próbálják ki azt, hogy becsukják szemüket, vagy eltakarják, s megpróbálják felismerni a pénztárcájukban lévő pénzeket! Csak hitelkártya és bankkártya van otthon? Sebaj, legyünk kreatívak!”
(Szép háttéren csak az elhangzó szöveg felirata látható.)

“Ha tetszett a videó, nyomj egy like-ot, iratkozz fel YouTube csatornánkra, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!”
(Egy szép háttérképen látszik középen ez a szöveg.)

Horváthné Dunaveczki Leona képe

Biztosan van valamilyen története, gondolata a fent írottakkal kapcsolatosan. Kérem, ossza meg velem bátran a hozzászólásoknál a megosztás gomb alatt!

Feliratkozás hírlevélre

Ha értékesnek találja ezt az írást, és szívesen olvasna még blogbejegyzéseket tőlem, akkor alább az űrlap, melyen keresztül fel tud iratkozni – többek között – blogértesítő hírlevélre is. Mielőtt választ az ingyenes szolgáltatások közül, ismerje meg az adatkezelési tájékoztatót!
Itt olvashatja el.