Zéró látás, színes hétköznapok 1. rész

A Zéró látás, színes hétköznapok Mosás előkészítése felirat egy szép háttérképen

Egy pozitív hangvételű, vidám és informatív videósorozat indult a vak emberek hétköznapi tevékenységeiről. Saját ötlet alapján fiúnk és látó barátai támogattak a képi kivitelezésben. Felirat és képleírás is segíti, hogy látás, vagy hallássérült embertársaink is minél inkább élvezhessék. Szánjunk rá két percet, nézzük meg az 1. részt!

(A sorozat összes része e linkre kattintva tekinthető meg)

Picit a háttérről

Ez a videósorozat egyik munkahelyem – a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete – keretei között készítettük. Munkatársaim a legidősebb gyermekünk, s az ő osztálytársai, barátai voltak. A videó felvételek elkészítése, vágása, majd annak feliratozása és képleírások készítése is olyan munka, amit látás nélkül én nem tudnék megcsinálni. Az önkéntes óraszámok gyarapítása fejében (az érettségihez szükséges 50 önkéntes óra) és a szeretet jegyében viszont tudtam segítséget kérni ezektől a kedves és ügyes fiataloktól. Így a játékos szemléletformálás, ez a rövid és könnyen emészthető videósorozat megvalósulhatott.

A nyilvánosan megjelenő részeket itt is meg fogom osztani, s mesélek róluk, ha úgy érzem, szükséges volna. Alább a lejátszó felület, s az alatt pedig egy olyan leírás, mely által aki nem lát, az is kaphat a képleírásokon keresztül plusz élményt. Ugyanis van a videóban egy-két olyan poén, amit csak úgy vehetünk észre, ha tudjuk, mi látható éppen akkor.

Stáblista

Videófelvétel és fotók: Horváth Attila
Videószerkesztés: Baktai Norbert
Felirat és képleírás készítés: Kondrát Petra

Mindhárman középiskolás fiatalok, a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum tanulói.

Forgatókönyv, hangfelvétel és szerkesztés: Horváthné Dunaveczki Leona

Képek, mozgóképek leírása az elhangzó szöveg mellé:

Először a szöveget írjuk le idézőjelekben, majd alá zárójelben azt, hogy mi látható akkor, amikor az elhangzik. Így próbáljuk bizonyos mértékig láttatni vak érdeklődőink számára a videót. Hallássérült nézőink részére felirat készült.

1. rész: Mosás előkészítése

„Zéró látás, színes hétköznapok”
(A kezdőkép egy háttérképen fehér betűkkel a fenti szöveg, mely a sorozatunk címe, s a kép jobb felső sarkában a VGYKE logója.)

„1. rész: Mosás előkészítése”
(Fekete alapú háttéren az elhangzó alcím olvasható, itt nincs VGYKE logó, de ez után végig újra megjelenik folyamatosan a képernyő jobb felső sarkában. Illetve ez után végig feliratozva van a videó.)

„Úgy látom, mosnom kell! ezt a szennyeskosarat egyébként egy vak barátunk fonta nászajándékba nekünk. Ha a szennyes kosárban van minden szennyes ruha, akkor nincs probléma. De nem egyszer úgy kell begyűjteni!”
(Két kép különböző szemszögből mutat egy fonott szennyeskosarat tele ruhákkal. A tetején túl is még sok ruha látszik.)

„Az is probléma, ha találok fotelre ledobott ruhát,”
(fotelre dobott ruhák látszanak)

„nem mindig tudom eldönteni, hogy tiszta, vagy koszos.”
(A főszereplő éppen megszagol egy ruhadarabot. Csak az orrát és ajkát mutatja a kamera, s egy fehér felsőt, amit odatart.)

„Ha valaki lát annyit, hogy végig tudja pásztázni a szemével az egész lakást, kevésbé probléma, de ha úgy kell végigtapogatni?!”
(Körbenézünk a házon: A kamera különböző helyiségek ágyait mutatja, mintegy pásztázva, képek sorozatával)

„Szia cilukám, hát itt vagy?!”
(A főszereplő keze ahogy tapogatva keresgéli, hogy van-e szennyes ruha, éppen egy aranyos macskát talál az utolsó ágyon, akit megsimogat. A cica összegömbölyödve békésen alszik.)

„Na, ennek a zokninak meg hol lehet a párja?!”
(Egy szék alatt egy valószínűleg nagyon koszos zokni, mert az látszik, ahogy magában megáll a földön.)

„Ha minden szennyes egy helyen van, a következő lépés, hogy megparancsoljuk nekik, sorolják be magukat a fehér, világos, színes, vagy sötét kategóriába, aztán a csoportok egymás után ugorjanak be a gépbe!”
(A trükkfelvételen az látszik, hogy először egy fehér ruha, majd egy fekete ruha kupac maguktól a mosógépbe másznak.)

„A valóságban pedig az van, ha nem használunk színfogót, vagy nem kapunk segítséget a ruhák szétválogatásához, bizony, az életünk helyett lehet, hogy a…”
(Egy háttérképen felbukkan egy doboz színfogó képe.)

„… kedvenc ruhadarabunkat fogjuk átszínezni. Egyébként léteznek különböző …”
(Felbukkan egy kép egy háttéren egy látványosan foltos fekete felsőről, és egy fekete nadrágról.)

„… színfelismerő alkalmazások is, illetve távoli segítségnyújtás, ha nincs a közelünkben senki, aki tudna segíteni.”
(Felbukkan egy színpaletta egy háttéren.)

„Ha tetszett a videó, nyomj egy like-ot, iratkozz fel YouTube csatornánkra, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!”
(Egy háttérképen olvasható középen ez a szöveg.)

Horváthné Dunaveczki Leona képe

Biztosan van valamilyen története, gondolata a fent írottakkal kapcsolatosan. Kérem, ossza meg velem bátran a hozzászólásoknál a megosztás gomb alatt!

Feliratkozás hírlevélre

Ha értékesnek találja ezt az írást, és szívesen olvasna még blogbejegyzéseket tőlem, akkor alább az űrlap, melyen keresztül fel tud iratkozni – többek között – blogértesítő hírlevélre is. Mielőtt választ az ingyenes szolgáltatások közül, ismerje meg az adatkezelési tájékoztatót!
Itt olvashatja el.