Útinapló 8. rész

Vállalkozóvá válásom kínjai és örömei
(péntek: munka/tanulás – tematikus nap)

Az elmúlt két hétben voltam egy konferencián, s elkezdtem egy tanfolyamot is, ami segíti a vállalkozóvá válásomat. Az alábbiakban leírom a tanulságokat, amik előrevittek ezen az úton, az alábbi témákat érintem:

Elképzelhető, hogy többször is újra kell kezdenem az egész koncepció felépítését? Ha igen, ez mire bátorít?
Mit csinálhatok, ha olyan ember vagyok, aki mindig új ötletekbe „szerelmes”?
Milyen lehetőségem lehet arra, hogy egy hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportot segítsek a vállalkozásommal?
Léteznek már sikeres vállalkozások a kisgyermekes anyák körében?
Hogyan tehetünk az előadásunkba olyan elemet, ami élményt, tehát nyomot hagy a hallgatóságban?
Ami ingyenesen elérhető, az biztos, hogy mindenki számára ingyenes?
Mit tegyünk, ha problémát okoz pénzt kérni a tevékenységünkért?
Mik a legújabb trendek, amire oda kell figyelni az online marketingünk megtervezésénél?

Az Üzletanyu konferencia

A múlt héten pénteken került megrendezésre, Vida Ágnes szervezésében. Minden évben többszázan jelen vannak, és hallgatjuk a vendégek előadásait, gyakorlati példákat, hasznos információkat. A szervező egy olyan édesanya, aki a kisgyermekes nők boldogulását segíti azzal, hogy megtanítja, hogyan indítsunk vállalkozást az online értékesítés eszközeit használva. Sokan nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak pl. gyed, vagy gyes lejárta után visszakerülni a munkaerőpiacra. Ennek okait most nem célom részletezni, az viszont hasonló a sérült emberek helyzetéhez, hogy nálunk is nagy gond az elhelyezkedés. Ezért is igyekszem foglalkozni az önfoglalkoztatás lehetőségeivel.

Már nagyban működik

Nagyon inspirált Porst Réka, a Meska.hu alapítójának beszámolója. Hogyan jutottak el odáig, hogy többezer felhasználó van, akik ott kínálják kézműves termékeiket. Egy piactér gyakorlatilag az oldaluk, csak virtuális. Kihangsúlyozta, hogyha valaki oda feltölt valamit, a kép minősége a legfontosabb szempont. Segített abban is, hogy mik azok a megoldások, amivel valaki növelheti termékének ismertségét a felületükön. Felsorolt kétségeket, amiket sokan mondanak, hogy miért nem használják az ő szolgáltatásaikat, s mindegyikre mondott olyan választ, érvet, ami meggyőző volt. Nagyon tetszett az üzleti modelljük. Ha ilyesmibe fogok gondolkodni, előveszem majd a jegyzeteimet, mert egy nagyban működő megoldás az övék. Azért is nagyon tisztelem, amit csinálnak, mert két esetben is teljesen újra kellett programoztatniuk az oldalt, újra kellett kezdeniük felépíteni a rendszerüket. Elgondolkodtam, hogy mennyi erő kellett ehhez! Nekik volt, így reményt is kaptam, ha én így járok, van esélyem nekem isJ. Nem mintha elméletben nem tudnám, de azért jó, ha találkozom is olyanokkal, akik sok nehézségen túl vannak már, és úgy beszélnek tevékenységükről.

Újabbat és újabbat

Jelen volt  a „szlovák gazdagmami” is. Jakubecz Mónika marketing szakember, aki hazájában tanítja a nőket vállalkozni úgy, ahogy nálunk Vida Ágnes, a Gazdagmami.hu oldal tulajdonosa, online marketing szakértő, a konferencia szervezője. Mónika mesélte, hogy az ő természete olyan, hogy mindig belekezd valami újba, de nem fejezi be. Otthon ezért sokat szídták. Viszont ez arra volt jó az üzleti világban, hogy elindítson valamit, majd azt az üzletet felfuttatta, és végül mindig úgy alakult, hogy akkorára nőtt a dolog, hogy eladta valakinek, aki továbbvitte. Arra bátorított minket, hogy ha elkezdünk valamit, az elején tegyünk bele nagyon sok energiát, építsünk ki rendszert, s amikor már működőképes, akkor csak néha kell lökni rajta egyet.

Társadalmi felelősség

Laczkó Zsuzsától a társadalmi vállalkozással kapcsolatosan hallhattunk hasznos információkat. Ő vállalkozásfejlesztési szakértő, a Közfoglalkoztatási Módszertani Központ vezetője. Van lehetőség arra, hogyha társadalmi problémára fókuszálunk, s ezt enyhítendő hozunk létre vállalkozást, akkor támogatáshoz lehessen jutni a jövőben. Az EU ilyen típusú kezdeményezésekre forrásokat fog biztosítani. A szociális szövetkezet fogalmát is tisztázta, mert bár a célok megegyeznek, a szervezeti forma más. Több példát is mondott, ahol már működik egyik, vagy másik fajta modell. Látogassuk meg az Ízlelő éttermet, ahol a konyhafőnökön kívül minden dolgozó megváltozott munkaképességű ember! Ez az előadás is elgondolkodtatott.

Díjak, amik motiválnak

Müllerné Topor Ágnes, a Life Director alapítója, rendszeres előadó ezen a konferencián. Most nem arról beszélt, hogy hogyan építhetjük be hatékonyan az életünkbe a „jó szokásainkat”, hogyan sikerülhet megvalósítani elhatározásainkat, hanem kommunikációs technikákról volt szó, ami segíthet az üzleti partnerkapcsolatok kialakításában, építésében. Nekem a stresszoldás módja tetszett a legjobban! Ez után „Az év anyavállalata” verseny nyerteseinek díjátadása következett. Több mint száz nevezés, a zsűriben a google is képviseltette magát! Inspiráló tény, hogy ennyi nő van, akik kisgyermek mellett indították el otthonról a vállalkozásukat és már működik is nekik!

Nem a tárgy, hanem az élmény marad meg

Színészből bohóc, bohócból vállalkozó. Ez volt az előadás címe, ami következett az ebédszünet után. Galagonya bohócot ismerhettük meg. A munkájának legnagyobb nehézsége nem az, hogy egy félős gyereket feloldjon egy pillanat alatt. Amikor őt kórházba hívják egy rákos kisgyermekhez, az a kemény. A szülőkön látni lehet, hogy nem tudják, a következő születésnapot még meg fogják-e tudni ünnepelni a gyermekükkel. Ilyen körülmények között nehéz, hogy az ő feladata az, hogy jó kedvet és mosolyt vigyen. Megmozgatta a „közönséget”, mert nem az ajándékra emlékszik az ember, hanem az élmény az, ami maradandó! Egy kis dalocskát énekeltnekünk, amire kitalált egy kis mozgást, hogy hogyan haladjunk előre a vállalkozással, mik kellenek hozzá. Jó példa volt nekem arra, hogy hogyan lehet törekedni egy előadás színesítésére, élményszerűségére, az információk hatékony beépítésére. Bár megjegyzem, én nem álltam fel a mozgáshoz, mert féltem, hogy nem fogom látni, mit kell csinálni, és nem volt a közelemben éppen akkor senki.

Webakadályok és ingyenesség

A  Google Magyarország marketingigazgatója, Szelei Szabolcs  volt a következő előadó, aki az ingyenesen használható eszközöket mutatta meg nekünk, mi milyen elemzést segíthet. Ezek az ismeretek Vida Ágnes anyagaiban is megtalálhatók lesznek, erre gondoltam az előadót hallgatva. Volt lehetőség kérdést feltenni, s én éltem ezzel. Ugyanis az egy probléma a vak embereknek, hogy bár sok ingyenes módszer létezik sokmindenre, de mivel nem akadálymentes adott esetben egy weboldal, vagy szoftver a látássérültek szempontjából, ezért nekünk fizetnünk kell , hogy valaki segítsen használni azokat. Ez az a valós hátrány, ami keletkezik. Úgyhogy megkérdeztem, vakon ezek az eszközök mennyire használhatók? Mire készüljek, mert ezeket most szeretném elkezdeni alkalmazni. Mondta, hogy jogos a kérdés, majd megkérdezi. Mondtam, szívesen leszek tesztelő.:) Úgy gondolom, hogy egy kérdéssel ha mást nem is, de egy kicsit felhívhatjuk a figyelmet, hogy mi látássérültek is jelen vagyunk, és jelen szeretnénk lenni az online világban, és ami másnak ingyen elérhető, azt mi is szeretnénk ingyen megkapni! Lehet, hogy fel kellene vennem a személyes kapcsolatot is, hogyha azt tapasztalom, nem sikerül elérni az általuk kínált szolgáltatásokat. Ha odáig jutok, igen, lépnem kell ez ügyben, nem csak magamért.

Énekes, vagy vállalkozó?

Ezzel a címmel volt felvezetve Bagdi Bella, életmódfejlesztő tréner előadása, aki dalaival pozitív megerősítéseket közvetít. Vida Ágnes kérdéseire válaszolva arról nyilatkozott, hogy neki abban teljes nyugalma van, hogy akihez kell, eljutnak a dalai és az üzenetei. A kommunikációját is az őt ért hatások vezetik. Lehetett kérdezni tőle is, ismét éltem a lehetőséggel. Arra voltam kíváncsi, hogy hogyan éli azt meg, hogy van egy elhívása, közben pedig azért, amit csinál, pénzt is „kell” kérnie. Azt felelte, hogyha belül rendben van a pénzhez való viszonyulás, akkor nem fognak olyan külső hatások érni, amiben feloldhatatlan dilemmáim lennének. Ezt a kérdést azért is tettem fel egyégbként, mert tudom, hogy sok anyuka, aki vállalkozni készül, vagy már vállalkozik,, nehezen tud pénzt kérni azért a tevékenységért, ami szívügye.

Minden jó, ha a vége – is – jó

Vida Ágnes előadásával zárult a konferencia. A legújabb online marketing trendekről beszélt. Hogyan változtak az utóbbi időben az emberek internetezési szokásai. Mik jellemzők azokra, akik frissen találnak rá az oldalunkra, milyen tartalmat keresnek. S ugyanígy, mi a helyzet a régebb óta követőkkel, ismerősökkel. Milyen eszköz van arra, hogy minél kevesebb emberrel veszítsük el a kapcsolatot az oldalunkra látogatók közül. A gyakorlati tanácsok mindig a megvalósításra inspirálnak!   Fel tudom venni a tempót?   Éppen ezért nagyon tetszik az is, hogy a Gazdagmami 4.0-ás tanfolyam a konferenciát követően kezdődött el. Minden hétköznap kaptunk egy-egy leckét. Piackutatás, üzleti ötlet, nagy piac, réspiac megtalálása, mind, mind feladat, ami megoldásra vár nálam. Nagyon jó, hogy a tanfolyamban konzultációs lehetőséget is kaptunk, van kérdezős nap, és korlátozott mennyiségű skype –on keresztüli beszélgetés is a csomagban. Sok ötlet keletkezett már bennem az anyagok hatására, de most már szépen sorban mindent le kellene írni és rendszerezni úgy, ahogy az anyagban tanácsolja Ági. Ha halogatom a dolgokat, le fogok maradni, amit elhatároztam, hogy nem! Felveszem a tempót!

Sikerülni fog?

 

A sorozat összes része itt érhető el!