Útinapló 10. rész

Vállalkozóvá válásom kínjai és örömei
(péntek: munka/tanulás – tematikus nap)

Mit szoktam csinálni, ha éppen elveszítem a lelkesedésemet a terveimmel kapcsolatban? Ezzel kezdem ezt a bejegyzést, majd folytatom, hogyan haladok, előrelépésként visszaléptem, de van, amikor ez hoz eredményt!

„Kétségkezelés”

Mióta ezt az utat választottam, több alkalommal is felmerült bennem a kérdés: biztos, hogy jó úton haladok? A kétségeimen úgy szoktam túljutni, hogy …

a.) Visszaidézem azt a pillanatot, amikor meggyulladt bennem a szikra, s eldöntöttem, hogy vállalkozni fogok. Milyen események előzték meg, milyen jövőképet kaptam akkor, miért gondoltam azt, hogy ez egy járható út, miért tartottam a megálmodott célokat értékesnek, s ha azokat feladnám, akkor mit veszítenék én, mit veszítenének azok, akikért dolgozni szeretnék. Persze csak akkor, ha megfelelőképp sikerül a megvalósítás.

b.) Azután, hogy ne legyek a terveim rabszolgája, belegondolok, hogy mi történne akkor, ha fel kellene adnom az egészet. Ha valami közbejönne. Belebetegednék, vagy szabadon el tudnám engedni? Ha igen, akkor vagyok igazán szabad, így gondolom. S ez adja az igazi üzemanyagot a kreatív tevékenységhez például.

Ha sikerül új lendületet venni, akkor haladok tovább. Jelen esetben az online értékesítéses tanfolyammal. Bár az túlzás, hogy haladok előre, mert visszább kellett lépni.

Nem sikerült tempót tartani

Vissza kellett térnem a piackutatáshoz, ami a tanfolyam első leckéi között van. Pár bejegyzéssel korábban feltettem a kérdést, hogy vajon sikerülni fog-e leküzdenem a technikai akadályokat? Fogom tudni tartani a lépést az anyaggal? Jelentem, nem sikerült. Segítséget kellett kérnem két embertől is, hogy használni tudjam a google ingyenesen elérhető eszközeit. Más idejével és energiájával gazdálkodni kevésbé szabad tevékenység, mint egyedül elszöszölni valamivel. Viszont ennek a helyzetnek az az előnye, hogy hiperhatékonyságra motivál. Itt van jelentősége az összefogásnak, egy közösségnek például, mert ha írok, hogy mi a gondom, valaki mindig visszaír, hogy segít. Köszönöm vállalkozó anyukák és barátok, hogy számíthatok rátok! Ők azonnal siettek a segítségemre, de mire kialakult, hogy konkrétan tudjak kérni, ehhez kellett sok idő. Ha már tudom, hogy mi a cél, mit akarok elérni, mi a terv, s ez elég konkrét, akkor már segítséget is sokkal könnyebben és hatékonyabban tudok igénybevenni.

Egy bátorító esemény

Liebster Award vándordíjat kapott háromszorosan is a Sikerül blog! Mi ez? Blogszerzők adják tovább olyan bloggereknek, akiknek írásait szívesen olvassák, illetve tartalmukat értékesnek találják, s így tisztelik meg egymás munkáját. Nagy megtiszteltetés és meglepetés volt számomra, hogy három levél is érkezett hozzám, hogy erre a díjra jelölték ezt a blogot. Ez igazán motiváló és bátorító volt! Azok, akik ezt a díjat elfogadják, a következő feltételeknek kell megfelelniük:

1. Nevezd meg, akitől kaptad és köszönd meg neki! Hú, vajon mivel foglalkoznak, miről írnak azok a bloggerek, akik a Sikerül oldal tartalmát értékesnek találják?
2. Ismertesd a szabályokat! Ezel a felsorolással teszek ennek eleget.
3. Válaszolj az általa feltett kérdésekre! Vajon mire kíváncsiak? Sok a kérdés? Érdekesek?
4. Jelöld meg azokat a blogokat (5-11 blogot), akiknek továbbadod a díjat! Kíváncsi az olvasó, hogy kikre hívom fel a figyelmét?
5. Tedd fel a kérdéseidet! Igyekszem majd olyanokat kérdezni, hogy ne kelljen pironkodniuk a jelölteknekJ!
6. Értesítsd a blogokat arról, hogy díjat kaptak tőled! Remélem, hogy megtisztelőnek fogják érezni a jelölésemet!

Röviden azokról, akiktől a díjat kaptam

Faragóné Keserű Judit!

Köszönöm és örülök, hogy erre a díjra jelölted ezt a blogot. Már csak azért is, mert a témád olyan, ami az én egyik szenvedélyem. KÁVÉ!!! Nem is akármilyen, hanem egészséges kávé! Most egy páran biztosan felhördülnek, de én azt gondolom, szabad!:) Mert állítólag létezik ilyen! Blogját itt találhatja az olvasó:http://egeszsegeskavek.hu/blog

Kissné Sági Anita!

Így ismeretlenül is köszönöm a jelölést! Ilyenkor mindig elgondolkodom, ha valaki olyan ír levelet, akivel még sohasem találkoztam, hogy vajon neki miért tetszhet ez a blog? Cikkében kiderül, hogy miért is jelölt engem erre a díjra. Egyébként témája a gyermekek és a közös játék!http://jatsszunk-egyutt.hu/liebster-award-dijat-kaptam-koszonom

Csiszár Andrea!

Neked is köszönöm az elismerést! Az olvasónak tudnia kell, hogy tőle nagyon sok segítséget kaptam akkor, amikor Szegeden volt egy előadóestem. Örömmel szervezte oda ismerőseit, barátait, s segítette, hogy hová is küldhetnék híreket az eseményről. Szappankészítéssel foglalkozik amellett, hogy van egy főállása. Nemrég szakmai elismerést is kapott! Itt található a blogja:http://angyalomszappan.hu/eljen-negyszeres-liebster-award-dijat-kapott-a-blog/

Folytatása  következik

A lányok kérdéseire, és az általam javasolt blogokra majd egy következő bejegyzésben kerítek sort. Túl hosszú lenne ez a cikk. Mikor írtam az egyik jelölőnek, hogy még várni kell a díjról szóló bejegyzéssel, mert bár nagyon megtisztelő az ajánlás, háromszor öt kérdésre tovább tart válaszolni, pláne, ha lényegretörően és röviden akarok írni. Közben a fél anyagom el is szállt a gépen, úgyhogy ilyenkor nagyon nehezen veszem rá magam az újrakezdésre. Akkor ő írta, hogy megérti, és hogy biztos sokakat inspirálok az írásaimmal, azért ennyi a jelölés. Remélem csak, hogy ez így van, a célom valóban ez!