Tükröm, tükröm mondd meg nékem 3. rész

Értékelés, önértékelés, önbizalom

(hétfő: egészségmegőrzés-emberi kapcsolatok – tematikus nap)

 

Az olvasónak volt olyan osztálytársa, aki kiváló képességekkel rendelkezett, mégis folyton arról panaszkodott, hogy nem tudsemmit? Nekem igen. Sőt, a másik véglettel is találkoztam, amikor igen tehetséges volt valaki valamiben, de nagyon bunkó módon viselkedett az osztálytársaival. Ebben a bejegyzésben

Konkrét eszközt kaphatunk, ha gyermekünknek, vagy a közelünkben élő felnőtt embertársainknak egy kis önbizalomnövelésre lenne szüksége. Azt is megtudhatjuk, hogy hogyan érdemes viszonyulni ahhoz a helyzethez, amikor valaki felülértékeli önmagát. Folytatom az Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatóval készült riport jegyzetét. A beszélgetés ez év januárjában készült Pécsett, a Rádió Aktív műsorában.

 

Mondjam, vagy mutassam?

 

– Ha a gyerek alulértékeli önmagát, vagy felülértékeli önmagát, az kompenzálható-e?

– Igen, de azt ne felejtsük el, hogy ez megint az a kör, amit csak tapasztalatokkal lehet átadni. Tehát az, hogy beszélünk róla, hogy á, te nem is vagy olyan, vagy ne legyél már olyan nagyképű. Ez nem segít, mert ez csak az értelmi felfogást segíti. De azt, ami ezt az egész rendszert megeleveníti, megerősíti azt a bizonyos érzelmi intelligenciát, azt nem. Nem tudunk ezzel a belátással  semmit kezdeni. Ettől csak mégdühösebb lesz, hogy már megint rápirítottak, már megint bebizonyosodott, hogy ilyen meg olyan vagyok.

 

Alacsony önértékelésnél

 

Ha alulértékeli magát egy gyerek, akkor kisebb feladatokkal, kisebb olyan jellegű tapasztalatokkal mutatnám meg neki, hogy látod, erre is képes vagy. Nagyon sokszor vagyunk úgy, hogy jaj, most gyengébben teljesít matekból, és beiratjuk korrepetálásra. S azoktól a területekről vonjuk el az időt, ami megy neki, hogy bebizonyítsuk, hogy ebből a tárgyból is képes jobb teljesítményre. Ez egy nagyon rossz irány, mert az erejét szívjuk ki. Nagyon fontos lenne szerezni olyan tapasztalatokat, amiben az önbizalma erősödhet. Ez más területeken is érdekes. Az önbizalom teljes hálózatának növeléséről, fejlesztéséről beszélünk. És ezeket a tapasztalatokat fogja tudni felhasználni a mateknál is. Tehát keressünk olyan területeket, amelyek jól mennek neki. Ha valaki egy területen ügyes, akkor azon keresztül ráerősíthetünk az önbizalmára, s ez a folyamat kihat a töbi területre is. És itt nagyon sokat tehet egy család. Van egy olyan kutató, aki azt mondja, ne hagyjuk, hogy az iskola elrontsa a nevelésünket :). Én iskolában dolgozom, nagyon iskolapárti vagyok, ez az intézmény sokat tehet, de a család is sokat tehet.

 

Amikor felülértékelésről van szó

 

A másik esetben is, amikor valaki felülértékeli önmagát, ott is tapasztalatokat kell szerezni. Megint nem azt kell mondani, hogy jaj de nagyképű vagy, hanem megmutatni azt, hogy ott is van még mit fejlődni. Adni kell neki egy magas lécet, amit megugorhat. Ha ez sikerül neki, akkor meg kell neki mutatni élményszerűen pl. nagy emberek életéről azt, hogy lám ők is milyen tehetségesek voltak, de szerények tudtak maradni. Itt jönnek be a mesék, színház stb. . Ahogyan az előző esetben is, elkezdjük mutatni élményszerűen, hogy lehet, hogy te ebben jó vagy, de ez nem elég. Az értékelés, ahogy ezt az elején mondtuk, a teljes ember értékeinek összességét jelenti. És az lehet, hogy nagyon nagy érték, hogy valamit nagyon jól tud, s ezt ne tagadjuk le. De egy ember önértékelése sokkal több tükörből kellene hogy felépüljön. Mutassunk neki más tükröket is, hogy csak akkor leszel kiegyensúlyozott és boldog, ha emellett tudsz törődni a másikkal is. Vagy ha egy tettet értékel valaki túl, akkor azt kell tapasztalattal bebizonyítani, hogy az nem olyan nagy szám. Vagy például, ha azt mondom, hogy túlértékel egy dolgot, tehát nem tehetséges annyira, akkor azt is tapasztalatokkal megmutatni, hogy jó, azért az nem olyan nagy szám, hogy most „felálltál”.

 

Az okokról

 

– Mi annak az oka, hogy valaki felülértékeli önmagát, vagy éppen alulértékeli? Rosszak a visszajelzések a szülők részéről?

– igen.

– Később a pedagógusok is elkövethetik ezt a hibát?

– Igen. Nem arányos az értékelés. Tehát ezt mindenki érzékeli saját magában, hogy több rétegből állna az az érték, ami én vagyok. Tehát az önbizalom is több rétegre épül. Nagyon fontos a tudás is, de nagyon fontosak a személyközi kapcsolatok is, nagyon fontos, amit én magamból ki tudok hozni. Tehát ez egy nagyon fontos kérdés. És hogyha ennek több pillére van, több területről kap visszajelzést, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy ez egy kiegyensúlyozott értékelés lesz. Mert akkor azt is el tudja fogadni, hogy hát, ezek a részeim nem annyira jók, de cserébe van ez meg ez, ami jó. Akkor fordítva is így van. Nem kényszerül arra, hogy felpontozza magát feltétlenül, a kelleténél jobban is. Általában ezek a tudáson keresztül történnek, mert nincsenek meg a visszajelzések a többi területen. Tehát nem kapja meg a személyiségén azon vonásainak visszajelzéseit, ami ennek segíthetne.

 

Egy jó iskolai példa

 

Ehhez az egész értékelési rendszerhez még, amit korábban felsoroltam, hozzátartozott, hogy például a szaktanárok a jegy mellé írtak megjegyzést, ami a gyerek önmagához képest történő fejlődéséről szólt. A gyerek látta, hogy én, Péter bácsi, hogyan láttalak téged ebben a helyzetben. Segítettél a többieknek, vagy nem segítettél senkinek sem stb. . Ezeket a visszajelzéseket a jegyekkel együtt kapta meg a gyerek is és a szülő is. Nagy jelentőssége volt ennek. Ezt az egyéb részt mindig föl kellett olvasni hangosan. Serdülő fiúknak is. Annyira érdekelte, hogy ez a bizonyos Péter bácsi mit gondol róla. És annyira sokat hozzátett ez a jegyhez, akármilyen is volt ez. Sőt, azt is mondom, hogy sokkal nagyobb motivációt is jelentett, hogyha gyenge volt a jegy, de mellette odaírta Péter bácsi, hogy mindent megtett azért, hogy legyen valami, elvállalt két kiselőadást stb. . És ez nem csak jegyekben fogalmazódott meg, hogy kapott még egy ötöst, vagy egy kisötöst, hanem odaírta Péter bácsi azt, hogy rendkívül becsültem benned azt, hogy azon a területen, amit nem szerettél, elvállaltál egy kiselőadást is. Ez csak egy példa. És ez egy olyan erőtartalék lehetett számukra, ami utána újra, még a teljesítményekben is megmutatkozott. Tehát ezért mondom azt, hogy amikor egy ilyen kiegyensúlyozott tükröt  széles körű, a személyiségére visszaható tükröt tudunk mutatni, ugyanolyan súlyban, ugyanolyan jelentősségben, akkor ez helyére billenti az esetleg rossz lábakon álló önértékelést.

 

Úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok, hogy ezekről a jelenségekről még időben eljutottak hozzám információk. A két nagyobb gyermekünkről már mondták, hogy önbizalmuk erősítésére igen csak szükségük van. Jó érzéssel tölt el, hogy ehhez is találtam utat, eszközt, s ebben is tudatos lehetek, mikor terelgetem a lányainkat, fiúnkat.

 

Kaplcsolódó blogbejegyzések:

 

//sikerul.com/tukrom-tukrom-mondd-meg-nekem-1-resz//sikerul.com/tukrom-tukrom-mondd-meg-nekem-2-resz