Télen is a szabadban fürödtek

Egy harkányi kirándulás élményei

(akadálymentes pihenés – tematikus nap)

 

Jó látni, amikor valaki nem besavanyodik a négy fal közé, hanem elhatározza, hogy tesz a körülötte élő emberekért. Legyenek ezek vak emberek, vagy látók. Simon Gábor látássérült sorstársam rendszeresen szervez barátaival közös kirándulásokat. A vak emberek szabadidős tevékenységeihez sok esetben nélkülözhetetlen, hogy legyenek mellettük látó segítők. Hogy ezek barátok, vagy „hivatásosak” , azt a helyzet adja. Jelen esetben egy rendszeresen együtt kiránduló társaságról van szó, nem egy segítő szervezet programjáról. Jöjjön az élménybeszámoló!

 

A szállásról 

A tél elején lehetőségünk adódott, hogy elutazzunk Harkányba. Látó barátainkkal foglaltunk  szállást az arborétum hotelban. Meglepően olcsón jutottunk  a csomaghoz. Két személy részére négy nap   három éjszaka, félpanzióval 24 ezer forintért. Január huszadikán indultunk a rövid üdülésre.

Megérkezésünket követően  már az első percben örömmel konstatáltuk, hogy jól választottunk. A szálloda  és a kellemes környezete pozitivan hatott ránk.   Az ellátás  a hotelbankitünő volt.

Svéd asztalos reggelikkel inditottuk a napjainkat. Háromféle menüből választhattunk vacsorát.

 

Több hektáros park veszi  körül az épületet. Ami csendet és nyugalmat biztosit a vendégek számára. Miután elfoglaltuk  a kellemesen  berendezett  szobáinkat kicsomagoltunk. Azt követően elindultunk a nagy multtal rendelkező  gyógyfürdőbe. Melyről emlitést teszek pármondatban.
A fürdő története

 

A történelemből ismert főuri családok birtokában volt évszázadokon keresztül  a település. 1866  ban a Batthyányiak eladták Harkányt. Az új tulajdonos a Benyovszky család lett. Harkány és a fürdő irányítója immáron Benyovszky Móric gróf.aki még abban az évben bérbe adta a fürdőt. A tulajdonos nem szorgalmazott fejlesztéseket, csak a haszon érdekelte. .

 

Az első világháború törést jelentett Harkány és a gyógyfürdő életében. 1922 után a fürdőkomplexum teljes felújításra szorult.  Az akkori tulajdonos Benyovszky család nem tudta megkezdeni a szükséges munkálatokat, így 40 évre haszonbérleti szerződésre léptek Antal Jenővel, aki előtte 7 évig volt a Hévízi szálloda és fürdő bérlője.  Az ő irányítása alatt a fürdőben számos beruházás valósult meg.

 

A Gyógyfürdő Vállalatot 1949-ben államosították. A fürdőhöz kapcsolódva 1954 októberében kezdte meg működését a harkányi gyógyfürdőkórház. A kórház igazgatójává 1955-ben , Dr. Barla Szabó Sándort nevezték ki. A forradalom támogatása miatt leváltották, de 1959-től ismét ő került az intézmény élére. Méltán nevezhetjük őt a harkányi kórház megalapítójának.

 

Kint a szabadban

 

Harkány és a harkányi gyógyfürdő ma az ország egyik legjobb, nemzetközi szintű fürdőhelye. Ezt a tényt mi is megtapasztalhattuk  az ottlétünk során.

Kifejezetten jót tett mindannyiunknak a gyógyviz jótékony hatása. Kivül belül sok medencével rendelkezik a fürdő komplexum. Mi minden alkalommal kint a szabadban fürödtünk.

 

Harkányon túl

 

A szabad időnkben felkerestük Villányt  A  híres pincesoron borozgattunk.

Eljutottunk Siklósra  ahol megtekintettük a várat.és  a város nevezetességeit.

Ha már Siklóson jártunk felkerestük a Máriagyüdi,   híres bucsujáró kegyhelyet is.

 

Gazdag élményekkel tértünk haza a téli üdülésből.

A jól sikerült kirándulás ismétlésre vár.

 

Simon Gábor