Születés, Nap

 

Énekpróbák Bolyki Balázzsal a Para-ra Gospel Kórusban
(szerda: tehetség plusz ember – tematikus nap)

 

Sötétség, majd egyfajta tolóerő, világosság és sírás! Így érkezünk erre a világra. A biológiai értelemben vett megszületésem emléke nem él bennem, de lelkiekben többször átmentem már újra és újra ilyenen. Sötétségben vagyok, de nem zavar, megszokott biztonságos a környezet, meleg és táplálék is van, körbezár a burok. Nem vágyom rá, eszembe sem jut „kiszabadulni”. Majd egyszer csak elemi erővel kilök az Élet a világosságra. Ez fájdalmas, mégis az élet első jele, hogy felsírok. Magzati pózba gömbölyödve élem még egy ideig az életem, kell egy kis idő, míg kiegyenesednek karjaim és lábaim. Míg ráébredek, hogy szabadon  rugdalózhatom. Már van hely! A világ arra vár, hogy felfedezzem!

 

Éneklő lélek

 

Tegnap volt az első olyan próba, ahol a születésnapomra is emlékezhettünk közösen. Amikor tavaly bekerültem ebbe a kórusba, az első alkalom után végigsírtam a hazafelé utat. Már régóta nem énekeltem sehol, a lelkem és a hangszálaim már elfelejtették,  hogy milyen érzés, befagytak. Persze, hiszen „hűvösre tettem” azokat, be a fagyasztóba. És egyszer azon találtam magam, hogy  az ÉLET, elemi erővel, ki akar robbantani ebből az állapotból. Életre hívta a lelkem az a sok szívhez szóló, értékes gondolat, amit Balázstól hallottunk, s elkezdtem „felengedni”. Hatalmas változás ment végbe minden kórustagban is. Ez kihatott az éneklésre és mozdulatokra egyaránt. Hogy a hétköznapokról már ne is beszéljek. Újjászületett bennem tavaly az „éneklő lélek”, ami azóta is erősödik, növekszik. Az utóbbi hónapokban sok fényt és esőt is kapott, volt nyesegetve, gondozva. Isten pedig adta hozzá a növekedést!

 

Szívek rétje

 

Tegnap a próba végén olyan szeretettel vett körbe a mi kis közösségünk, ami újra átmelegített, felemelt. Kik ezek az emberek? Hová keveredtem? Keveredtem? Nem. Ide vezetett, hívott Isten. Annyira hálás voltam az egyes emberekért külön-külön. Elképzeltem egy virágos rétet, ahol minden virág más színű. Én járkálok, és nézegetem azokat. A társaimat. Képzeletben egy növénynek is lehet lába nemigaz? S elkezdtem gyönyörködni, hogy milyen sokszínűek is vagyunk. Isten dicsőségét hírdeti a teremtett világ szépsége nekem mindig. Tudniuk kell – gondoltam magamban -, hogy milyen sokat jelentenek ők is a lelkemnek! Emlékszem, amikor Nick Vujicic itt járt tavaly Magyarországon, az előadásában többek között arra bátorított bennünket, hogy még ma mondjuk el az embereknek, akik körülöttünk vannak, hogy mit jelentenek nekünk. Nem tudhatjuk, hogy holnap lesz-e rá lehetőségünk! Szavakkal? A szeretet fizikai érintéseivel? Üzenetben? Személyesen? Egy meglepetés ajándékkal? Együtt töltött idővel? Ilyenkor lehet hasznos pl. egy olyan cikk, ami a különféle szeretetnyelvekről szól. A témát én nagyon érdekesnek találom!

 

Szabad vagy?

 

Végül egy vasárnapi koncertre szeretném invitálni a kedves olvasót! Bolyki Balázs, és a Bolyki Soul&Gospel Kórus ismét fellép a MOM Kulturális központban! Egy garantáltan lélekemelő programon vehet részt az, aki eljön! Idézek az eseményhez írt szövegből:

 

„A hétköznapokban, a mókuskerék megszállott tekerése közben könnyű elfelejteni, hogy mi mindannyian szabadok vagyunk: változtathatunk körülményeinken, kis bátorsággal élhetjük azt az életet, amire vágyunk. Nézzünk csak néhány évtizeddel korábbra, amikor még elfogadott volt a rabszolgatartás. Azoknak az embereknek kérdés nélkül kellett azt tenniük, amit megparancsoltak nekik, különben akár az életükkel is fizethettek „engedetlenségükért”.

Ennek ellenére – a szívükben élő hit erejével – rengeteg értéket teremtettek. Ránk hagyták például a gospel zenén keresztül megtapasztalható szabadságot, mely bizonyíték arra, hogy a legsötétebb körülmények sem képesek kioltani a bennünk fénylő hit lángját.

Erre a szabad és boldog szárnyalásra vágyunk mindannyian, és élhetjük meg – egy új korban, egy új világban – a gospel zene igazi üzenetét.

Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel Kórus „Szabad vagy” c. koncertjén önfeledt közös ünneplésre hív és vár mindenkit zenészbarátai közreműködésével (Dajka Krisztián gitár, Herold Péter szaxofon).

Rengeteg új dal, újszerű hangzás, az öröm hangjai a zene nyelvén.

Gyere és éld át velünk…….ha szabad vagy.

Jegyek a helyszínen (MOM Kulturális Központ – 1124 Budapest, Csörsz utca 18.), valamint a www.mom.jegy.hu címen kaphatóak.”

Az esemény facebook oldala:https://m.facebook.com/events/1516077921952755?aref=22&refid=17

 

A Duna Televízió Kívánságkosár c. műsorában is szerepelt a kórus. Az alábbi linkre kattintva megnézheti a koncert kapcsán történő beszélgetést, s három dalt is megismerhet a kórus előadásában. A 2014. április 18.-ai műsort kell kiválasztani a lejátszáshoz!http://www.mediaklikk.hu/mediatar/