Lekörözhetők a facebook fejlesztői egy aprósággal

Próbálja meg elképzelni, hogy épp elromlott a monitor. Mit tehet ilyenkor? Irány a szerelő, miután kinyomta brutálisan a gépet. Hogyan is lehetne vaktában szépen leállítani, hacsak nincs ilyen funkció esetleg az ön eszközén egy gombnyomásra. S mit tehetek én, ha elromlott a monitor? Vígan gépezek tovább, hiszen észre sem veszem. Hogy lehet ez? Egyszerű a válasz, úgy, hogy én alapjáraton úgy használom a gépet, hogy nem látom a képernyőt. Nekem ezért szükségem van valamire, ami megmutatja, hogy mégis mi látható.

 

Mit használok és hogyan? Én személy szerint egy jaws nevű szoftvert. Ez azt csinálja, hogy géphangon beolvassa nekem, ahol éppen járok a monitoron. Gépelésnél kimondja azt a betűt, amit éppen leütök. A beszéd sebessége állítható, a hangszínből is válogathatunk, hogy férfi, vagy női hangot szeretnénk hallani és hogy azok közül is milyen mélységű hangot. Micsoda luxus!

 

Létezik más beszélő program is, de eddig ez a legelterjedtebb. Ennek ára egyébként többszázezer forint. Ezért az Informatika a Látássérültekért Alapítvány szokott adományozást szervezni, hogy a látássérültek hozzájuthassanak ehhez a nélkülözhetetlen programhoz. Vannak, akik un. Braille kijelzőt használnak. Ennél pontokat lehet érzékelni a tapintás útján. Azok, akik nem teljesen vakok, de nagyítóval, vagy igen vastag szemüveggel látnak csak, azoknak pedig szintén létezik szoftveres megoldás a képernyőn lévő dolgok nagyítására, illetve igen nagy segítség, ha például egy weboldalon megoldható, hogy ők egy adott szakaszt kinagyíthassanak maguknak. Ez jobb, mintha az egészet kellene nagyban nézniük. Erről nem írnék részletesebben, mert ezt látni kellene.

 

Tudta azt, hogy amikor valaki elveszíti a látását, akkor az elemi, azaz alapvető megtanulandó dolgok között szerepel a számítástechnika tudományának elsajátítása? Bizony. Ez elengedhetetlen, ha fel akarunk jegyezni valamit, levelet szeretnénk írni és ma már az Internet is egyre nélkülözhetetlenebb a mindennapi életben. Sokan már nem tudnak a későbbiek folyamán olyan minőségben közlekedni, olyan sokszor ellátogatni barátokhoz, mint azelőtt. A bevásárlás is akadályokba ütközik, ha nincs segítőkész eladó, vagy túl nagy egy áruház.

 

Amikor itthon kellett maradnom a gyerekek végett, akkor nagyon nehéz volt az, hogy nem tudok közlekedni és elmenni a barátokhoz. A kicsi babával bezötyögni Pestre, mégha fel is kötöttem volna magamra, szóval azt nem mertem olna bevállalni. Ezért nagy dolog volt számomra, hogy tarthattam a kapcsolatot levelezőlistákon keresztül a barátokkal. Skype beszélgetéseket folytathattam le. Ezek a szinte ingyenes megoldások nekünk nem csak kényelmesek, költséghatékonyak, hanem az életminőségünk alapjait szolgálják. A tanulásról majdnem elfelejtettem írni. Sok tankönyvet beszkennelés útján tudunk elolvasni. Nekünk előny, ha elektronikusan megírt anyagok léteznek, melyeket ilyen formán vásárolhatunk meg, hiszen például a szkennelés során, főleg szakkönyveknél, olyan hibák keletkezhetnek, melyeknek javítását az éppen a tárgyat tanuló ember nem biztos, hogy helyesen meg tudja magának oldani. Tehát a könyvek olvasása is a hangos könyvek mellett a bedigitalizált könyvek formájában lehetséges számunkra. Azért még léteznek braille, azaz pontírású kiadványok is, melyek kikölcsönözhetők általában, vannak, akik így szeretnek olvasni, de ez a ritkább. Kapcsolataink éltetésére elengedhetetlen, hamár nem is tudunk mindenhová elközlekedni egyedül, hogy legyen egy számítógépünk, meg tudjuk tanulni használni és ha valaamilyen információt akarunk megtudni, amit esetleg mások könyvekből keresnek ki, akkor mi is megtalálhassuk. Itt csak egy akadály lehet, ha mégis kimaradunk valamiből. Ha a szoftverünk utálja egyes weboldalak egyes alkalmazásait és összevesznek. Összevesznek, de annyira, hogy lefagy a gép. Aztán minekünk is marad a bosszankodás, az információk pedig maradnak a tulajdonosuknál, mert hozzánk bizony nem jutnak el. Hacsak… Ez már másik történet. Erre is van ugyanis megoldás, de ezzel kevesen törődnek még. Viszont már készül azok listája, akik odafigyelnek arra a 70000 emberre legalább, akiknek ilyen gondjuk lehet, de megoldásukkal sokkal többet is tesznek, mert minden felhasználónak átláthatóbbá, egyszerűbben kezelhetővé tették oldalukat. Szóval az csak hab a tortán, hogy ez a vak embereknek is jó, ha akadálymentesítik honlapjukat. Ráadásul minden tévhit ellenére a design is megmarad!

 

Igen, a weboldalak akadálymentesítése a megoldás arra, hogy nem csak a látássérültek, hanem többszázezer felhasználó is hozzájuthasson minden információhoz, amit valaki egy weboldalon közölni szeretne embertársaival, célcsoportjával. S egy akadálymentesítés kiknek segít még?

 

Azoknak, akik az egér használatára nem képesek bizonyos egészségügyi problémák miatt. Akik nehezebben látnak. Akik már idősebbek és jobb nekik az átlátható felület. Akiknek régebbi típusú gépeik vannak és az oldal betöltési sebessége nem fogja többé idegesíteni. Aki hangfalak nélkül használja a gépet például a munkahelyén. Akik mobilról böngésznek. Hány ember ez tulajdonképpen? Mennyivel lenne barátságosabb egy ilyen oldal? Vajon előnyös lenne üzleti szempontból, ha valaki erre odafigyelne? Külföldi adatok szerint igen, de erről ithhon még kevesen tudnak. Majd jól kikerestetem valakivel az ezzel kapcsolatos felmérést, mert hallottam róla, hogy létezik egy ilyen kutatás, de még személyesen nem olvastam. Egy biztos, ha valaki úgy dönt, hogy megoldja oldalának akadálymentességgel kapcsolatos feladatait, okosabb lesz, mint a facebook.

 

Micsoda? Az a helyzet, hogy a normál felületet látássérültként lehetetlen kezelni teljes egészében. A mobil felületen pedig nincs annyi funkció. Ráadásul például én nem tudom beállítani azt, hogy az oldalamhoz, ami a

www.facebook.com/sikerulcom

úgy szóljak hozzá, mint az oldal neve és ne a saját nevemen. Bár beszéli a beszélő, hogy át van állítva, de mégsem csinálja az oldal. Ezt egyébként látva is kipróbálta valaki, s neki sem sikerült. Tehát ha én a mobil felületre vagyok korlátozva, akkor a lehetőségeim is igen korlátozottak. Ez rossz érzés, mert sok időt és energiát vesz el feleslegesen az, hogy a normál felületen írjam az aktuális bejegyzéseket, mert ott nem beszél rendesen a jaws. A kedves olvasót mi szokta bosszantani egy webes felületen? Történt már olyan, hogy korlátozva érezte magát, mert valami nem volt úgy megoldva egy honlap felületén, hogy könnyedén hozzájusson a keresett információhoz?