„Süt a nap, nehogy szomorú légy”

Amikor egy vak lány napsütésről énekel
 (csütörtök: pozitív látásmód – tematikus nap)

 

Karaoke bajnokságot szerveztek látássérlt emberek számára a Farkas Teaházban A Vakbarát Alapítvány így próbált hozzájárulni ahhoz, hogy támogassa a tehetséges embereket. Hogyan lehet megszervezni egy rendezvényt, hogy a nyertesek kézzel fogható támogatást kaphassanak úgy, hogy senkinél nem kell szponzorálásért könyörögni? Milyen hangjuk volt a versenyzőknek? Mi az, ami a látó zsűritagokra a legnagyobb hatással volt? Mi köze ennek a pozitív gondolkodáshoz?

 

A verseny egyedi vonásai

 

Csóka Anita, az opera műfaj képviselője, (karaoke bajnok), Volosinovszki György énekes, színművész volt a zsűri két látó tagja. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy én, mint látássérült énekes előadó vehettem részt a zsűrizésben. Természetesen az értékelés szempontjai között szerepelt a látvány is, a színpadi megjelenés. Hogyan lehettem képes figyelembe venni ezt? Úgy, hogy a másik két zsűritag, amikor a dalok után elmondták értékeléseiket, odafigyeltek, hogy minden produkciónál elmondják, hogy mit lehetett látni. Ez nem csak nekem volt értékes információ, hanem a közönség soraiban ülő látássérült embereknek is, hiszen nem mindenki kísérővel jött, aki odasúghatta volna, hogy mit lehet látni a színpadon. Volt a kezem ügyében egy írógép, mellyel a pontírásos jegyzeteimet készíthettem el a versenyzőkkel kapcsolatosan. Ezt el is tettem emlékbe. A teaházat úgy rendezték be, hogy a szünetekben is könnyedén közlekedhessenek a vak és gyengénlátó emberek. Középen volt egy szőnyeg, amit üresen kellett hagyni, az volt a támpont, hogyan kell egyenesen menni és így el lehetett jutni könnyedén a mosdóba, vagy a kijárathoz, vagy éppen a pulthoz, ahol italt és szendvicset lehetett kérni. 70 ember drukkolt a versenyzőknek, tizenhatan vettek részt a megmérettetésben. Egy férfi és egy női bajnok megválasztása volt a zsűri feladata, mert a szervezők tapasztalata az, hogy más hatással van egy női énekes valakire, mint egy férfi, ezért döntöttek úgy, hogy legyen külön-külön nyertes mindkét nemből. S amit még máshol nem láttam, a rendezvény végén akasztották a hóhért, a zsűritagoknak is énekelni kellett a közönség kívánságára. Nagy élmény volt élőben hallani Georgiet és Anitát. Georgie még egy italra is meghívta a közönséget, úgyhogy dupla volt az ováció és a taps!

 

A szervezők zseniális ötlete a díj előteremtéséhez

 

Ha már pozitív látásmódról van szó, akkor feltétlenül ki kell, hogy emeljem a Vakbarát Alapítvány hozzáállását ahhoz a problémához, hogy nem sikerült pályázatot nyerniük ehhez az eseményhez, de ők mégis meg akarták ezt szervezni. Mit tehet ilyenkor az ember fia? Elkezd megoldások után kutatni és valahonnan előásni valami jó ötletet. Az sem baj, ha azt már valahol alkalmazták, a lényeg, hogy elég legyen a jó szándék és a megfelelő kivitelezés. Hogy lesz ebből a nyerteseknek is felajánlható összeg? Úgy, hogy szavazócédulát lehetett vásárolni 100 forintért, így a közönség is díjazhatta az ő kedvencét. A nevezési díjakból befolyt összeget pedig a zsűri értékelése alapján kaphatta meg a két bajnok, elfelezve a teljes összeget. A rengeteg szervezői munkát természetesen önként vállalta az alapítvány, s az egyéb felmerülő költségeket is, például enyhítették a zsűri éhségét és szomjúságát.

 

Nincs rám hatással

 

Amikor a Civil Rádió riportere rákérdezett a társaimnál, hogy mennyire volt rájuk hatással az értékelésben, hogy valaki nem lát, ők mondták, hogy egyáltalán nem, hiszen a produkciókat értékelték szigorúan szakmai szempontból, illetve nyilván a kiváltott érzések is számítottak. Én ekkor emlékeztem, hogy amikor Geszti Eszter azt énekelte, hogy „Süt a nap, nehogy szomorú légy”, ez olyan hatással volt például Csóka Anitára, hogy megjegyezte az értékelésnél azt, hogy eddig nem annyira szerette ezt a dalt, de most teljesen más lett számára. Átértékelte az által, hogy tőle hallotta. Nem részletezte, hogy most az énektechnikára, előadásmódra, vagy a dal szövegének tartalmára gondolt-e, de nekem az alábbi tapasztalatok jutottak erről eszembe.

 

Mit számíthat egy dal szövege, ha látássérült az énekes?

 

megfigyeltem, ha én egy olyan dalt éneklek, ami az élet szépségéről, színekről és ilyenekről szólnak, akkor tőlem sokkal nagyobb örömmel és hatással veszik, mint egy olyan énekes előadótól, aki lát. Igen, engem ez mindig megfog, s azt hiszem talán másokat is, amikor valaki a korlátai ellenére valami olyanról dalol, amiről azt képzelnénk, számára nem létezhet, s mégis. Geszti Eszter egy mosolygós, vidám fiatal lány, akinek az arca biztosan a legtöbbször ragyog. Ő lehet a környezete számára egy nap. S mindannyian, bár legyünk látó emberek, vagy sem, a közelünkben lévők látják, hallják, érzékelhetik, ha belőlünk melegség árad. A szemmel is látható égi test csak egy formája annak, hogyha világosság és élet van valahol. Annyiféle módon lehet még érzékelni, ha süt a nap. Eszter lett a verseny női bajnoka. Én saját magamon azt vettem észre, hogy a tény, hogy ő a napsütésről és hogy vidáman énekel, sokkal kevésbé hatott rám, mint zsűritársaimra. Ez természetes, hiszen én nap, mint nap abban élek, amiben eszter is, megtanultunk és tudunk is őszintén örülni a napsütésnek, egyéb dolgoknak az életben, és ez nekem nem olyan nagy dolog. Viszont elhiszem, hogy nehéz elképzelnie ezt annak, aki lát, hogy hogyan lehet látás nélkül is ilyesmiről őszintén énekelni. Ami rám hatott minden produkciónál az az volt, hogy valaki mennyire tudta átadni azt az érzést, amiről szólt az adott dal. Gratula a bajnoknőnek, akinek nem csak a kisugárzása vidám, hanem az énekhangja is szép!

 

A férfi bajnok és a versenydalok linkjei

 

„Csillagok, csillagok, mondjátok el nekem” –énekelte a győztes ifjú, akinek hangjától elolvadt mindenki. Ő lett a zsűri által is a legjobb előadónak értékelve a férfi kategóriában, de a közönség szívét is neki sikerült a leginkább meghódítani. Úgy énekelt, mint egy hős szerelmes, ráadásul ezt az érzést éppen nem birtokolta. Tervezem, hogy interjúkkal bemutatom a versenyzőket keddenként a tehetség plusz ember tematikus napon. Most álljon itt a felvételek listája, benne a bajnokok, az éllovasok és a többiek is. Mindenkinek gratulálok, egy felejthetetlen délutánt tölthettünk együtt!

 

A női bajnok – Geszti Eszter dala

 

A férfi bajnok – Szigetfalvi Áron dala

 

 

Akik az élmezőnyben voltak a zsűri értékelése alapján:

 

Vaskó Mária

Nagy Anikó

Rákóczi Szilvia

 

Fekete Attila

 

Turai László

 

A többiek névsorrendben:

 

Babits Zsuzsanna

 

Ferenci Edit

 

Jakab Sándorné Éva

 

Kimnach Alexandra

 

Pausch Éva

 

Rácz Mariann

 

Rédai Tímea

 

Doszpot György

 

Vas Péter

 

A hangfelvételeket Reményik László készítette kiváló minőségben. Weboldalán hanggyűjtemény is található, igen különleges, ajánlom szíves figyelmébe:

www.remlac.hu