Oxigénhiány nem akadály

A sérült emberek boldogulásának támogatási lehetőségeiről pár példával

(csütörtök: pozitív látásmód – tematikus nap)

 

Bizonyára tapasztalta már a kedves olvasó is, hogy nem feltétlenül a segítőszándék hiányzik az emberekből, s még csak nem is a pénz hiány a probléma, mert találhat az ember mindig olyan megoldást, ami nem ettől függ. Viszont ahhoz, hogy a lehető legpraktikusabb segítségi formára találjon rá valaki, ahhoz elkél az információ. Véleményem szerint ez szokott hiányozni a legjobban. Ismerni a másik fél élethelyzetét, körülményeit. Ezekhez az információkhoz ráadásul nem mindig könnyű hozzájutni. Mit tehet az ember, ha segítene szívesen valakinek a boldogulásban, de nincs erre pluszban pénze? Olvassa tovább ezt a bejegyzést!

 

Sikeresség támogatása „tudatos kikapcsolódással”

 

Mostanában egyre többet hallani arról az étteremről, melyben fogyatékossággal élő emberek dolgoznak. EU-s támogatással hozták létre a társadalmi vállalkozást. A pozitivnap.hu közölte le nemrég azt a cikket, amiben a már a fent említett étteremről szó van. Mivel elég különleges volt ez a kezdeményezés, ezért az elején sokan kíváncsiságból mentek oda. Ma már egy kicsit kevesebben járnak, de sikeres a vállalkozás. A cikkben feltűnt a következő mondat, amit az étterem vezetője nyilatkozott:

 

„- Mindig azt mondtam, hogy ne adományt adjanak nekünk, hanem jöjjenek el ebédelni, mert ezzel biztosítják a munkát ezeknek az embereknek”

 

Létezik olyan teázó Magyarországon, Budapesten, amit látássérült házaspár működtet. Ők nem alkalmazottak, hanem a megálmodói annak a vállalkozásnak. Én például szívesen támogatom őket akkor, ha éppen „teázhatnékom” támad, illetve őket szoktam ajánlani, ez sem kerül semmibe, csak pár kedves szó és kész. Térjenek be a Farkas Teaházba! Emlékszem, amikor a férjem udvarolt és egy helyen nagyon rossz volt a kiszolgálás, mi a rossz hírt is terjesztettük. „ha arrafelé jártok, oda ne menjetek be.” Mi nagyon tudatos „fogyasztók” vagyunk, ami a vendéglátóhelyeket illeti. Egyszer például késő este érkeztünk egy helyre, a neve már nem ugrik be. Nagyon éhesek voltunk, de már zárva voltak. Aztán mégis a felszolgáló, aki éppen pakolászott, kihozott nekünk egy kosárba pogárcsát. Ezt sosem fogom elfelejteni. Be is írtunk a panaszkönyvbe egy dícséretet. A férjem még ma is tudja, hogy hol az a hely és oda is találna velem, ha éppen arra járnánk.

 

Sikeresség támogatása ingyenes szolgáltatással?

 

Egy-két hete nagy vihart kavart az az eset, amikor valaki, az állapotára való tekintettel, ingyen szeretett volna elmenni egy rendezvényre. Rengetegen hozzászóltak a marketingcommando facebook oldalán. Az volt a kérdés, hogy most mit írjon erre a kérésre válaszul a cég. Úgy látszik, hogy ez egy kényes téma. Engem is úgy hívtak fel telefonon, hogy most éppen erről beszélnek, írnak az emberek, nézzek már rá és szóljak hozzá. Igen, ez nagyon hasznos volt nekem, hogy tudhattam erről és hozzászólhattam, mert a sérült emberek szempontjait ismerő személy nem volt a párbeszédben, amíg én nem „keveredtem” bele. Volt, aki ezt meg is köszönte. Ami a mai témához kapcsolódik, az az a tény, hogy két táborra oszlott a vitatkozó „tömeg”. Az egyik fele az embereknek ki volt kelve magából, hogy hogy lehet ilyen kérdést feltenni, hiszen annyira természetes, hogy az ingyenes részvétellel kellene segíteni. A másik fele a kommentelőknek pedig sorakoztatta a példákat, hogyha már egy valakinek engedményt adnának bármilyen okból, akkor minden ember életében lehet valamilyen nehézséget találni, amire hivatkozva kérhetné egy szolgáltatás ingyenességét. Voltak, akik csak nemes egyszerűséggel igennel, vagy nemmel reagáltak arra, hogy ők adnának-e ingyenes jegyet. Azért középutasok is akadtak, megoldásokat vázolva. Én első körben azt írtam, ha nekem érkezne ilyen levél, visszakérdeznék: Mire gondolt akkor, amikor azt írta, hogy az állapotára való tekintettel?

 

Sikeresség támogatása előnyben részesítéssel

 

Szóba került a pozitív diszkrimináció fogalma is, de az előnyben részesítés kifejezést nem ismerik még az emberek. Ez utóbbi jelenti azt az esetet, hogy azt a bizonyos egérutat, amekkora hátránnyal rendelkezik valaki, azt biztosítjuk. Tehát éppen csak addig „toljuk jobban” a hátrányos helyzetű ember „szekerét”, amennyire a hátránya végett szüksége van. Arra viszont tényleg szükség van. Ez nem mindig anyagi természetű dolog, de előfordulhat. Az én esetem ilyen talán. Vannak emberek, akiktől már kaptam ingyen például oktatóanyagot, hogy képes legyek majd elindítani a jövedelemszerző tevékenységemet egy nap. Köszönet nekik ezért. Ha nagy leszek, meghálálom.J

 

Sikeresség támogatása párbeszéddel

 

Mindenféleképpen egy párbeszéd kialakítására hívtam fel a figyelmet, mert csak úgy lehet szerintem jó döntést hozni, pláne ilyen esetben, ha azért a körülményekkel nem csak felületesen vagyunk tisztában. Bár egy állapotra hivatkozni nem egy jó húzás, de lehet, hogy csak rosszul fogalmazta meg az illető a mondandóját. Ha valaki igazán segíteni szeretne és a vevői az elsők, akkor egy kis tájékozódással, párbeszéddel, akár írásban, ki lehet azért deríteni olyan információkat, ami alapján már nem lesz nehéz a döntés. Nem szabad engedni annak a társadalmi előítéletnek, hogy a vak embereknek nehéz, a látó embereknek ehhez képest milyen könnyű. Minden embernek megvan a maga baja és mindenkinek jól esik, ha erre egy szolgáltatásnál odafigyel valaki.

 

Sikeresség támogatása egy rendezvényen

 

Ha látássérült személy fordul segítségért, akkor konkrétan meg lehet kérdezni, hogy miben. Akkor kiderülhet számunkra például, hogy egy előadáson olyan helyet kapjon, ahonnan jól hallhatja a dolgokat, legyen közel egy konnektor, amibe a jegyzetelésre elvitt gépét be tudja dugni. A szünetben legyen egy ember, aki esetleg odamegy hozzá és elkíséri a mosdóba, ha éppen arra van szükség. Ha van kivetített vázlat, akkor megkaphassa elektronikusan. Figyelem, ezek csak az én személyes igényeim lennének, nem mindenkinek egyforma technikai háttere és egyéb készsége van! Ezért kell a párbeszéd, mert bár lehetnek általános szabályok, törvényszerűségek, amivel egy szervezés során számolni lehet, de érdemes egy hozzánk fordulóval személyesen is egyeztetni. Ha esetleg valami úgy tűnik, hogy plussz költség lenne a szervező részéről, akkor ezt is meg lehet beszélni, hogy az mennyi és ki fizesse ki, vagy lehet azt mondani, hogy ez nem kerül semmibe. Tényleg az a fontos, hogy konkrétumok derüljenek ki és akkor könnyen el lehet dönteni, hogy nekünk mi fér bele úgy, hogy az elveink is megmaradjanak, s a másik fél se érezze rosszul magát, mert fittyet hánytak az ő igényeire.

 

Sikeresség támogatása blogbejegyzésekkel, bátorítással, facebook csoport létrehozásával

 

Mivel közeledik a fehér bot napja, azaz a vak emberek világnapja, elindult egy kis összefogás. Vida Ági, aki onlinemarketing ismereteket ad főleg kisgyermekes anyukáknak, akiknek nehéz az elhelyezkedés, szóval ő működtet egy facebook csoportot az ügyfélkörének. Itt nagyon gyakran előfordul, hogy ötletekkel, bátorító szavakkal, cikkírással támogatjuk egymást. Ez olyan természetes ott. Most például többek között azon szervezkedünk, hogy október 15-e alkalmából mit is tehetnénk közösen, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a látássérültek problémáira, élethelyzeteire, örömeire. Ez szerintem nagyon nagy dolog és boldoggá tesz a társaim lelkesedése, tenniakarása, nyitottsága. Amikor mindenki panaszkodik inkább, én azt mondom, hála Istennek, hogy még vannak ilyen egymást támogató kezdeményezések, emberek.

 

Sikeresség támogatása felfedezéssel

 

A múlt héten egy tévéműsor linkjét kaptam meg egy kedves olvasómtól. Köszönet érte. Az Esély magazin összeállítása egy olyan tehetséges fiatalról szól elsőként, aki oxigénhiánnyal született. Ennek következtében lett sérült. A Baltazár Színház tagja és egy darab kapcsán derült ki, hogy tehetségesen rajzol. Bár kiállításokon sikeresek a képei, de a riportban elhangzik, hogy ebből bizony ő nem fog megélni sajnos. Azonnal egy kérdés jött elő a lelkemből. Miért gondolják így? Azért, mert valójában nem is olyan tehetséges, vagy az előítéletek? Vagy az is lehet, hogy csak kiállításban tud a környezete gondolkodni és más tevékenységre még nem gondoltak? Nekem például logótervezés jutott eszembe. Mivel nem látom, hogy mit tud alkotni, ezért egy kéréssel fordulnék a kedves olvasóhoz, ha látó ember. Ha van pár perce, megnézné a linken található adás elejét? Ön szerint mit kezdhetne ez a fiatal, amivel aztán sikeres is lehetne? Ha olyan tevékenységet csinálna, amire nekem szükségem lehet, pl. megint jövök a logóval, vagy mondhatnék képeslapot, akkor én örömmel kérném fel, hogy fessen, rajzoljon nekem és őt támogatnám vásárlásommal. Szívesen népszerűsíteném őt, az ügyességét. Nekem ez nem kerül semmibe, neki pedig nem csak a kiállításokon lehetne sikere. Persze nyilván akkor, ha valóban tehetséges és nem az állapotára való tekintettel bátorítják őt. Ezt én nem tudom megítélni, segítene nekem? Érdemes odafigyelni rá? Érdemes megrendeléssel támogatni? Ha van ideje végig megnézni a műsort, akkor sok más bátorító történet, riport is látható. A végén például egy látássérült édesanya hétköznapi „sikerei” is .

 

http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/08/17/14/Esely_2012_augusztus_17_.aspx