Schlingloff Sándor: Utálom a naivitást! Beszéljünk a szenvedésről!

Egy egy perces videósorozat írásos változata
 (csütörtök: pozitív látásmód – tematikus nap)

 

„A következő témákat érintem: * Szükséges és szükségtelen szenvedés * Van ami ellen NEM tehetsz – ez a szükséges rész * Van amit TE okozol, azaz TE tehetsz róla – ez a szükségtelen rész * A szükségtelen szenvedés a szükséges szenvedésre adott helytelen reakcióból ered * Szerinted milyen arányban van a kettő egymáshoz? Nézd meg a videót és megtudod…

 

Szeretettel üdvözöllek. Schlingloff Sándor vagyok, és az egy perces videók „Eredményes élet” sorozatának következő részét látod. A mai témánk a szükséges és szükségtelen szenvedések. Hát, gratulálok – mondhatod, – a szenvedésről akarsz beszélni? Igen, apszolút! Utálom a naivitást! Utálom azt a naivitást, ami abban akar megnyugodni, valami olyasmire számít, ami nem fog bekövetkezni. Igenis az életben van szenvedés. S a szenvedésnek két nagy kategóriája van.  

 

Egyik kategória a szükséges szenvedés.

 

Ez az a kategória, amit nem tudsz elkerülni. Lehetetlen elkerülni, mert a szenvedés egy olyan módon jön, ami nincs a te személyes uralmad alatt. Mondjuk azt, hogy egy közúti baleset történik. Valaki másnak a hibájából balesetbe keveredsz, és semmit nem tudtál volna tenni annak érdekében, hogy elkerüld. Ez a szükséges szenvedés. Összetörted az autódat. Hála Istennek senkinek semmi baja nem lett, de a kocsid összetört. Na most a szükséges szenvedés kivált valamilyen reakciót belőled. És ha ez a reakció helyes, érett, konstruktív, akkor nem halmozódnak újabb problémák, és nem következik, most már újabb, és már szükségtelen szenvedés.

 

De mi az, hogy szükségtelen szenvedés?

 

Az, ha a reakciód helytelen, tehát ha az autódból kiszállsz, és összeverekszel azzal az emberrel, aki a balesetet okozta, és miközben összeverekszel vele, egy nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozol neki, és ő feljelent, beperel, és fél évig bíróságra kell járkálnod, aztán kapsz egy évet felfüggesztve, súlyos testi sértésért, vagy valami ilyesmi. Ez az utóbbi, szükségtelen szenvedés volt. Az, hogy összetörte valaki a kocsidat, az szükséges szenvedés volt, a te szempontodból, mert nem volt lehetőséged elkerülni, olyan döntést hozni, amivel megváltoztatod ezt a körülményt. De az utóbbi szenvedés, hogy összeverekedtél, hogy feljelentettek, hogy bíróságra kell járnod, elkerülhető lett volna azzal, hogy helyesen reagálsz a szükséges szenvedésre. Az életünkben van olyan nehézség, ami elkerülhetetlen. Nem érdemes harcolni ellene, meg kell tanulnunk helyesen viszonyulni hozzá, a lehető legkisebb zűrrel, legkisebb bajjal átmenni rajta, sőt, a lehető legnagyobb nyereséget kiszedni belőle. Bármilyen nehézség, bármilyen probléma lehet egy jó alkalom arra, hogy tanuljunk valamit, hogy a jellemünk kiformálódjon, hogy előrébblépjünk abban, akik vagyunk, vagy amivé igazán válni akarunk. Ugyanakkor ha a szükséges szenvedésre helytelenül válaszolunk, akkor újabb szükségtelen szenvedést hozunk az életünkbe, amely teljesen fölösleges, de ugyanolyan kegyetlen, brutális és fájdalmas tud lenni, mint a szükséges, sőt. Mondok egy megdöbbentő számot. Ez nem egy felmérés eredménye, hanem egy általam becsült arány. Naggyából azt tudom mondani, a szükséges és szükségtelen szenvedés aránya az életünkben ilyen 95:5 százalék. Ahol a 95 százalék a szükségtelen szenvedés. És mindössze 5 százalék a szükséges.

 

Ez azt jelenti, hogyha megtanulnánk helyesen gondolkodni, az élet kategóriáihoz a helyzetekhez megtanulnánk éretten viszonyulni, akkor a problémáink 95 százaléka eltűnne, mégpedig nyomtalanul.”

 

Én három évvel ezelőtt hallottam ezt a felvételt először, és kíváncsi voltam, hogy mennyire van igaza az előadónak. Elkezdtem alkalmazni a legkülönfélébb élethelyzetekre. Igyekeztem megállapítani minden esetben, amikor szenvedtem, hogy azon most tudok-e változtatni, vagy sem. S ha úgy találtam, hogy tőlem kívül álló okok miatt történik a rossz, akkor erőt kértem az elviseléshez, hogy ne okozzak magamnak, illetve a környezetemnek még több fájdalmat. Minőségi változás történt ez által a szemlélet által az életemben, ezért osztottam meg ezt a rövid videót írásban. Rá kellett jönnöm, hogy nagyon sok felesleges dologtól szenvedtem, és sokkal több dolgon tudok változtatni, mint amennyit régen hittem. Gondoljunk csak bele, hogyha sikerül csendben maradni például akkor, ha házastársunk éppen haragszik, és nem szólunk vissza, akár a folyamatot meg is fordíthatjuk, le is csendesülhet a másik fél. Ellenkező esetben törik a tányér, törik a lélek, törik a kapcsolat nagyon könnyen. Ez csak egy példa volt, de talán kellőképp szemléletes.