Öltözködés, smink – stílus tanfolyam látássérült embereknek

Látássérült személyek számára hirdetnek stílus tanfolyamot

(Péntek: munka/tanulás – tematikus nap)

nőiarc stílusosdivatossminkkel

Érintett témák:

Kapcsolatom a sminkkeléssel

Nyaralni voltunk az unokatestvéreimmel. Egyikük mindenáron ki akarta festeni a szemem. Hagytam magam. A következő kép, amire emlékszem, hogy belement a szemembe a szemfesték.
Önnek van ilyesféle kamaszkori emléke?

Volt, hogy farsangon eszkimók voltunk, és kaptunk pirosítót az arcunkra, orrunkra. Valamiért alig bírtam elviselni, hogy van valami idegen anyag a bőrömön. Amikor hupikék törpikék voltunk, azt hiszem akkor is került ránk valami kék … Gyerekkori emlék, arcfestés?

Legközelebb már felnőtt voltam, amikor egy sminkszobában találtam magam. Televíziófelvételre készültünk, és azt mondták nekem, szükséges, hogy kisminkeljenek. Ezek után már csak az esküvőm napján csinált valamit az egyik unokatestvérem az arcommal, szememmel.

Valamiért irtózom, ha a bőrömre kerül valami. Úgy érzem, mintha nem kapnék elég levegőt. Nem vagyunk egyformák.

Ruhaválasztás

Már a felső tagozatos gyerekeket is nagyon érdekli, hogy aki nem lát, hogyan öltözködik. Sok kérdést kaptam már arról, hogy hogyan választom ki a ruhámat. Igyekszem megjegyezni azokat az összeállításokat, amiket sokat dicsértek. Ha férjemmel néha vásárolunk ruhát, az mindig tuti választás, megbízom az ízlésében, mert utána mások is tetszésüket fejezték ki, ha megláttak az általa választottöltözékben. Én magam a visszajelzésekből, és azokból az érzésekből alakítottam ki saját megjelenési stílusomat, hogy mi kényelmes, mit esik jól viselnem.

Egy elgondolkodtató negatív kritika

A közelmúltban megtudtam, hogy valaki úgy nyilatkozot rólam: nem nézek ki sehogy. Ő egy vak ember egyébként. Talán 20 évvel ezelőtt, na jó, lehet, hogy csak 15 éve volt, mikor találkoztunk utoljára. Elképzelhető, hogy akkor ő megkérdezett valakit rólam, aki így írt le. Itthon már nevetünk ezen, de elgondolkodtam, hogy régen tényleg kevesebbet foglalkoztam azzal, hogy mi van rajtam. Egyrészt azért, mert adományruhákból öltözködtem, amire mondták, hogy jólállnak rajtam. Másrészt pedig igazán célom sem volt a megjelenésemmel. Ahogy megismertem a férjemet, és közösen kezdtünk el vásárolni ruhákat is, én is megváltoztam. Volt kiért és miért öltözködnöm úgy, hogy minél csinosabb legyek. A színpadi fellépések is adtak olyan célt, hogy figyeljek oda a látványra is, amit én magamon keresztül közvetítek. Bár én nem látok, engem látnak. Az esztétikai élmény egy fontos lelki szükséglete az embernek. Ezért is tartom fontosnak, ha kap egy vak ember segítséget abban, hogy csinosan nézzen ki. Ezért is tartom fontosnak, hogy hírt adjak egy olyan tanfolyamról, amit látássérült embereknek hirdettek meg.

Mennyire tanulható a stílus?

Természetesen a látássérült emberek esetén gondolkodom elsősorban. Bár lehet, hogy ez a kérdés általános értelemben is érdekes lehet.

– Ha valakinek egyáltalán nincs elképzelése saját stílusát illetően, vajon kinek a tanácsában képes bízni, szó szerint vakon?
– Mennyire, és miben számít, hogy valaki vakon született, vagy később vakult meg?
– Mi az, amit teljesen önállóan is meg tudunk csinálni, mihez kell mindenképpen segítséget kérni a szépségápolást illetően?

Stílus tanfolyam látássérült embereknek

Soha nincs második esélyed arra, hogy első benyomást tegyél valakire!

A sminkelés és a választékos öltözködés alkalmas arra, hogy picit üdébbnek, kipihentebbnek, karcsúbbnak, vagy csak egyszerűen szebbnek tűnünk. A sminkelésnél és az öltözködésnél fontos, hogy az illjen a viselője személyiségéhez, az alkalomhoz, ne legyen se túlzó, se túl visszafogott.

Az MVGYOSZ-ben egy személyre szabott tanfolyam alkalmával elsajátíthatók a sminkelés és öltözködés fortélyai.
Hogyan kell használni:

 • – az eszközöket,
 • – púdert,
 • – alapozót,
 • – ecsetet,
 • – szemceruzát,
 • – szemspirált,
 • – korrektort,
 • – szájfényt,
 • – rúzst,
 • – hogyan érdemes kiválasztani a ruhákat, stb.,
 • – illetve hogy milyen színek illenek az egyéniséghez.

A stílus tanfolyamra jelentkezni a szervezes@mvgyosz.hu címre küldött e-mailben lehet, 2018. augusztus 15-ig. A levél tárgy mezőjében szerepeljen a „stílus tanfolyam” szöveg. A tanfolyam indulásának pontos idejéről minden jelentkező egyénileg fog tájékoztatást kapni
A stílus tanfolyamot a Fény Alapítvány együttműködésével valósítja meg.

Angyal Gábor
szakmai vezető

Ahogyan ön segíthet!

S hogy hogyan segíthet akár ön is, ha lát egy látássérült embert, akinél valami problémát érzékel mondjuk a ruházatával kapcsolatosan, vagy egyéb, a megjelenését érintő dologban? Semmiképp ne akarja megkímélni őt! Ahogy minden emberi kapcsolatban, diszkrét és kedves megfogalmazás sokat segíthet! Egy személyes példát hadd meséljek el! Fellépéshez kerestem a lábamra valamit. Azt hittem, hogy egyszínű az, amit kiválasztottam. Annyira magabiztos voltam, hogy senkit nem kérdeztem meg, milyen vagyok. Hatalmas segítség volt az, amikor a barátnőm figyelmeztetett, hogy mintásat vettem fel, és az nem igazán mutat jól. Egy nagyon kellemetlen helyzettől védett meg. Azóta mindig biztosra megyek! De olyan is történhet, hogy útközben keletkezik egy pecsét, amiről tudomásunk sincs. A gyerekeimnek is azt mondom mindig, ha egymáson találnak valamit, súgják meg a másiknak, hogy mi a gond, hogy tudjon róla, ki tudja javítani, ne szégyenüljön meg.

Nagyon várom a hozzászólásokat a like gomb alatt!

Privát üzenet küldéseFeliratkozás blogértesítőreTémajavaslat küldése

Kapcsolatfelvétel