Miért nem tudok örülni semminek? (Egy lehetséges ok a gyermekkorból)

sok-sok pénz

Nem tudok örülni, pedig mindenem megvan! Nem örül a gyerekem, pedig mindene megvan! Miért van ez? Egy lehetséges okról szeretnék írni, amit Uzsallyné Dr. Pécsi Rita előadásai kapcsán tanultam meg. S alkalmazni is sikerült valamit, amitől az elégedetlenségre hajlamos gyermekem másképp kezdett el működni. S ez azért nagyon fontos téma, mert ha gyermekkorban sikerül ilyen módon hatni, akkor felnőttként egy örülni tudó, a nehézségekben kitartó emberré válhat csemeténk. S ha olyan felnőttekkel találkozunk, akik szinte semminek sem tudnak örülni, s nagyon hamar feladják, láthatjuk, hogy milyen ok is lehet a háttérben.

Tartalom:

Mit adhat az örülni tudás készsége a pozitív érzelmeken túl?
Egy híres kísérlet
Ha valaki felnőttként örül nehezen a dolgoknak, lehet, hogy ez kimaradt
Kipróbáltam, nem hittem volna…
Kapcsolódó blogbejegyzések

Mit adhat az örülni tudás készsége a pozitív érzelmeken túl?

Sokan vágynak egy összetartó családra anélkül, hogy komolyan számolnának azzal, bizony az életben a nehezebb időszakokhoz kitartásra, hosszú türelemre van szükség, mire sikerül túljutni egy problémán. A nehéz pillanatokban az örülni tudás készsége elengedhetetlen. Biztosan a kedves olvasó is találkozott már azzal a jelenséggel, hogy ugyanaz a helyzet az egyik embert földbe döngöli, a másik ember vígan átlendül rajta. Az egyik oka ennek az lehet, hogy volt lehetősége kialakulni az örülni tudás készségének. Én nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy ez nevelhető, mert az egyik kislányunk olyan, hogyha kap egy csokit, akkor azon kesereg egy pillanat múlva, hogy miért nem kettőt kapott. Hogyan lehetne neki segíteni, hogy tudjon örülni a dolgoknak az életben?

Egy híres kísérlet

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita egyik előadásában egy érdekes kísérletről hallottam. Gyerekeknek kínáltak pillecukrot, s azt mondták nekik, hogyha még tudnak várni 20 percet, akkor kétszer annyit kaphatnak. Voltak gyerekek, akik a világon mindent elkövettek, csak hogy kibírják a várakozást. Lemondani a jóról egy még jobbért, ez a kulcs. A későbbi években megfigyelték ezeknek a gyerekeknek az életútját felnőtt korukig és látszott a különbség azok között, akik akkor nem tudtak várni és a kitartók között.

Ha valaki felnőttként örül nehezen a dolgoknak, lehet, hogy ez kimaradt gyermekkorából?

A vágykésleltetés módja nagyon fontos, hogy megtanulják a kicsik megfelelőképp értékelni a dolgokat. Sok eset van, amikor még alig tud járni a pici, de már megveszik neki a biciklit. Hogy fog akkor örülni? Hogy alakulhat ki a vágyakozás, amitől szép a beteljesedés? Ez hogyan hat a felnőtt kori emberi kapcsolatokra? Ha már a vágy ott van, akkor is az a tanácsos Uzsalyné Dr. Pécsi Rita szerint, hogy ne a legkorszerűbbet vegyük meg abból a dologból, hanem szép fokozatosan vigyük be az egyre nagyobb tárgyi értékű dolgokat.

Kipróbáltam, nem hittem volna…

Gondoltam, kipróbálom, hogy a vágykésleltetés módszere hogyan működik a hétköznapokban nálunk. Vajon sokat elégedetlenkedő kislányomnál el tudom érni, hogy örüljön egy várakozásnak? Egyszer szeretett volna bemenni a hugicájához, aki éppen aludt. Ott maradt a szobában a karkötője. Mondtam neki, hogy most ne menjen be, mert alszik a kistestvére. Ő mindenáron be akart volna menni. Korábban azt csináltam ilyenkor, hogy ráparancsoltam, hogy most akkor se menjen be, vagy megpróbáltam meggyőzni, hogy miért ne stb. . Ez sok energiámba került általában és az öröm, vagy a testvéréhez való szeretet egyáltalán nem jelent meg ezekben a szituációkban. Most legutóbb azt találtam ki, hogy azt mondtam a lányomnak, hogy szerintem ő kibírja, amíg fel nem kell a testvére. Nézzük meg, hogy tényleg így van-e, s ha igen, akkor megünnepeljük. Az ő korában már fontos az a tapasztalat is, hogy tud uralkodni a teste felett. Nem akartam hinni a szememnek. Izgalomba jött a lányunk és alig várta az ünnepséget. Boldogan kitartott. Az volt egyébként a kérése, hogy kacatokat kereshessen egy fiókból és azt fűzhesse fel egy zsinórra. Ez volt neki az ünnep.

Kövessen a Facebookon is!

Kapcsolódó bejegyzések

A boldog élet titkát sokan keresik, íme néhány tipp az örömteli hétköznapokhozA cél ízesíti az eszközt, avagy a belátható idő motiváló erejeAnyai szeretet, hogyan tesztelte a gyerekem?Anyai szemmel 2. rész

Had osszak meg egy előadást Uzsalyné Dr. Pécsi Ritától, mert olyan sok mindent lehet tanulni tőle! Nem is hinnénk, hogy milyen nagy eszköztárunk lehet, és mennyi terület, ami nevelhető, ami által egy erős és kitartó, szerető jellemmé válhat gyermekünk! S ugyanakkor saját magunk működésének megértése sem egy utolsó szempont. Sohasem csak a gyerekekről szólnak a dolgok.

Gyermeknevelés-„Tudom a jót és teszem a rosszat.”

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita és Leona

Biztosan van véleménye, története, gondolata a témában! Várom szeretettel a hozzászólást a like gomb alatt!


Privát üzenet küldéseTémajavaslat küldése
Kapcsolatfelvétel