„Lesztek nékem tanuim” – Hogyan? Kérdésfelvetés vicces szemléltetéssel is

Rövid gondolat és problémafelvetés humorral fűszerezve,
Görbicz Tamás: Lesztek nékem tanuim c. tanításának youtube-os felvétele alapján

(vasárnap: a keresztény hitélet kihívásai – tematikus nap)

könyvekésbíróikalapács

A probléma onnan indul, hogy a bizonyságtétel során rosszul értelmezhetjük, hogy miről is kell tanuskodnunk, beszélnünk. Volt egy nagyon vicces szemléltetése is ennek a kérdéskörnek. Nem bírtam megállni, hogy ne osszam meg. Hangszerkesztővel kiemeltem a humoros részt. Tehát hangban, de írásban is szeretném megosztani, jót derültem rajta. Remélem tetszeni fog! Ez után pedig még egy-két mondat következik:

Hangfájl letöltése/meghallgatása médiaplayerrel:Görbicz Tamásék paródiája és szemléltetése a bizonyságtétel témájában-2018.(Részlet: Lesztek NéKEM tanuim Vajta 2018 07 07)

A vicces, szemléltető jelenet begépelt szövegrészének átugrása

Mici néni, a vak szemtanu

Mici néni: Szeretettel köszöntöm az esküdtszéket. Nagyon örülök, hogy tanuskodhatom. Drága bíró úr, tegyen már fel egy kérdést, alig várom, hogybeszélhessek!
Bíró: – Mici néni, szeretném, ha itt az esküdtszék előtt elmondaná tanuvallomását! Ott volt, amikor ez a gyilkosság történt?
M: – Hát nem csak ott voltam én. Reggel lent voltam a piacon. Délután pedig találkoztam az én kedves barátnőmmel, Bözsikével. Elmentünk utána a kávézó elé, de nem mentünk be, mert olyan rossz a kávé.
B: – Mici néni! Azt szeretném kérdezni, hogy hol és mikor történt ez a gyilkosság, aminek ön állítólag szemtanuja volt?
M: – Hát én ezt nagyon pontosan meg tudom mondani. A „hol”-ról tudni kell, hogy én egy nagyon hosszú ucában lakom. És ott az első emeleten van egy erkély. Az én erkélyem nem az utcára néz sajnos. De nem olyan sajnos, mert amikor az autók mennek, olyan zaj van! A mentőautók szirénázása is egyszerűen kibírhatatlan! Ezért én inkább egcseréltem a konyhát a hálószobával. Bent az udvarra nézzen a hálószoba. Kicsit kelemetlen mosogatni a hálószobában, a konyhában meg nincs csempe …
B: – Arról beszéljünk, hogy ön szemtanuja volt egy gyilkosságbnak. Ha lehetséges, most koncentráljunk arra, ami történt! Tehát, hogy hogy történt, mi történt és hol történt?
M: – Máris mondom, mi történt. Éjszaka, miután megnéztem a Szulejmánt, eszembe jutott, hogy szomjas vagyok. Mivel a hálószobát, meg a konyhát megcseréltük egymással, ezért a hálószobából ki kellett menni a konyhába, de eszembe jutott, hogyha én szomjas vagyok, akkor vízre van szükségem. Úgyhogy mivel megcseréltük a konyhát meg a hálószobát,vissza kellett mennem a hálószobába vízért, és akkor rájöttem, hogy be kéne venni a Cavintont, mert elfelejtettem, hogy a víz meg ott van, és ezért kijöttem.
B: – Mici néni! Miről beszélünk most? Mi a téma, amiről most szó van?
M: – Én azért jöttem, mert szeretném azt, hogy mindenképpen az igazság kiderüljön.
B: – Most nem a Mici néni érdekel bennünket, hanem az, ami ott történt, az a gyilkosság! Aminek ön a szemtanuja volt.
M: – Ne mondjon már ilyet, hogy én nem érdeklem magát! Elmúltam már 82, két férjet már eltemettem.
B: – A bíróság azért ült itt össze, az esküdtek arra várnak, hogy elmondja, hogy hogy tör …
M: – Félbe tetszett szakítani! Mondtam én Erzsinek is ezt a vizes történetet. És ő is félbeszakított, és azt mondta, hogy nem érdekli! És én ezt egyszerűen nem értem. Annyira az igazat mondom! Minden szavam úgy igaz, ahogy volt. Ebbe nem lehet belekötni. Ez pontosan így volt, sehogy máshogy! Ez nem az igazságszolgáltatás helye? Nem az igazság kiderítése a cél?
B: – Volt gyilkosság, vagy nem volt gyilkosság?
M: – Hogyne lett volna gyilkosság. Háthogya van halott, akkor kell lennie gyilkosságnak! Drága bíró úr! Magát hogy helyezték ide, ilyen elmeállapotban?
B: – Igen, az én elmeállapotom egyre romlik most már.
M: – Veszem észre. Én is, hogyha bevettem volna a Cavintont, akkor nem mentem volna be a hálószobába.
B: – Mici néni! Ismeri a Hacsek és Sajót? Tudja, hogy hogy végződnek azok a történetek mindig? Azt szokta mondani Hacsek is Sajónak, hogy „Mars ki!”
M: – Mars ki? Oda küldik fel az űrszondát, most néztem. Mikor történt a gyilkosság, akkor ment a tv-ben, hogy a Marsra mentek az emberek. Ott keresték az életnek a nyomát.

B: – Ezek után kedves esküdtek, hozzák meg az ítéletet, hogy történt-e gyilkosság, vagy sem!

Forrás linkje:

Az én problémám

A mi bizonyságtételünk tárgya Isteen, és nem az, hogy mi történt velünk. Az számít csak, hogy mit tett Ő! – összegzi Görvicz Tamás. Majd kiemeli: Ha a bizonyságunk végénél az a reakciója az embereknek, hogy hű, milyen csodálatos az Isten, akkor elértük a célunkat!

Teljesen egyetértek. Viszont van egy problémám. Azt tapasztalom, hogy a hallgatóságtól is függ, hogy nekik mi jön át. Ahogy Kovács Ákos egyik dalában szerepel:

Az égbolt üres, ezt tudja minden vak
De reggel felkel és ragyogni kezd a Nap ( minden nap )
Itt van végre
Mutatsz az égre
De csak az ujjadat veszik észre

Mondd meg, miért ne
Értsenek félre?
Ez a kétkedők menedéke

Jézus útmutatása

“Úgy fényljék a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Mt. 5,16.)

Nekem a mai napig kérdés, hogyan adjam tovább Isten jóságát úgy, hogy ne engem magasztaljanak érte elsősorban, hanem Istent. A testvérek esetében könnyebb, de …

Nagyon várom a hozzászólásokat a like gomb alatt!

Privát üzenet küldéseFeliratkozás blogértesítőreTémajavaslat küldése

Kapcsolatfelvétel