Hogyan lehet egy film akadálymentes egy vak ember számára?

Akadályok leküzdése (gátfutás)

A Can c. film, egy halmozottan sérült fiúról és édesapjáról szól. Amikor megszületett Rick, akkor azt javasolták a családnak, hogy adják intézetbe, az lesz a legjobb mindenkinek. A szülők mégis úgy döntöttek, hogy felnevelik, a végén le is diplomázott, és sportol. Ez a videó adta az inspirációt, hogy írjak arról, hogy én hogy tudtam ezt megnézni. Az alábbiakban a részletek, hogyan készül el egy igazán jó leirat a látássérült embereknek egy filmről.

Milyen speciális dolgokra figyeltek oda a feltöltésnél?

Amint a múlt héten a bejegyzésemben már említettem pénteken, felvettek egy képzésre. Döntéshozók szemléletformálására leszünk hivatottak. Rengeteg tudásanyag áll a rendelkezésünkre, hogy szemléltetni legyünk képesek a sérült emberek élethelyzetét. Videó filmek gyűjteménye is támogatni fogja munkánkat. Egy részük informatív jellegű, más részük inspiráló.

A film képes leírásáról

Én még ilyet nem láttam sehol, hogy egy videónak bárki is leírta volna a tartalmát, hogy aki nem látja a feliratot, nem látja a képeket, azok se maradjanak ki a jóból. Így akár önállóan is élvezhetik a látássérült emberek a filmeket. Sőt, azok is, akik nem tudnak angolul. Nagyon nagy munka volt az oktatási program fejlesztőinek, hogy minden egyes anyaghoz megírják a leírást, de így én is „képes lehetek” megnézni azokat, s eldönthetem, hogy melyiket is fogom majd beilleszteni egy-egy képzés alkalmával. A videó többféle formátumban is elérhető, a kis felbontású verziótól a nagy felbontású verzióig. Így akár azt is eldönthetem, hogy telefonon nézem, vagy a legmodernebb technika segítségével. Ez fantasztikus és gyönyörű példa!

Itt egy részlet a leírásból, csak a szemléltetés kedvéért:

 • Egy férfi (Rick) ül egy számítógép előtt. Csak a fejét tudja mozgatni. A fejmozdulatait a gép értelmezi, és kiírja a monitorra a jelentésüket: „CA”
 • Vált a kép. Nagy, szabad tér, füves terület, néhány fával és egy úttal. Felkel a nap. Az úton futva tolják Ricker kerekesszékben.
 • Vált a kép. Ismét Ricket látjuk a számítógép előtt, a monitoron elkészült a szó: „CAN” („tudok”)
 • Mindegy, hogy hogy írjuk le egy videó tartalmát?

  Szintén a múlt hét pénteken kezdődött el az a képzés is, ahol a résztvevők az akadálymentesítés és az egyetemes tervezés szemléletét és módjait fogják tanulni az infokommunikáció területét érintve. Például nekik megmutatják majd az oktatók, hogy egy ilyen leírást hogyan lehet elkészíteni. Gondoljunk csak bele, milyen érdekes lehet azért, hogy mit írjon le az ember és mi az, ami felesleges? Nekem van egy kedves barátom, akinek nem mindegy, hogy kivel nézi a filmet, mert ő inkább a jelenetek apró részleteire kíváncsi, aminek a lelki összefüggéseit szokta keresni, látó korában is ezt figyelte.  Engem például ilyesmik nem érdekelnének, de azért van egy olyan megoldás, amiből minden ember profitálhat, aki valamilyen oknál fogva nem tudná egyébként önállóan megnézni az adott videót. Minden tiszteletem azoké, akik ebben az aprólékos és hatalmas munkában részt vettek. El sem tudom mondani, hogy milyen hálát érzek ezért. Még sosem néztem egyedül úgy filmet, hogy tudtam volna, mit láthatok. Ma megnéztem ezt egyedül és úgy éreztem, kitágultak a határok, Maga a figyelmesség és az odaszánás esett a legjobban. A film 10 perc 50 másodperc hosszú és feliratos.

  A cikk megírásakor még meg tudtam mutatni magát a filmet is, de azóta elköltözött a weboldal. A Can c. film hozzáféréséről még egyeztetnem szükséges a képző szervezettel, de amint lehet, belinkelem!

  Ha érdekesnek találta ezt a cikket, akkor ajánlom az alábbit is. Ez a képek feliratozásáról szól.:
  Érzésekről beszélő képek vak embereknek

  Akadályok leküzdése (gátfutás)

  Biztosan van gondolata, véleménye a fent olvasottakkal kapcsolatosan! Szeretettel várom a hozzászólásoknál a like gomb alatt!


  Privát üzenet küldéseTémajavaslat küldése
  Kapcsolatfelvétel