Kis kecskék születtek

Most jöjjön egy kis állatmese, csak hogy közelebb hozzam ezeket a kedves teremtményeket, hátha más szájízzel gondolunk a tejből készült kecskesajtra, túróra, vagy magára a tejre. Ugye mindenki tudja, hogy ezek fogyasztása rendkívül egészséges?

 

Egy héten belül ez már a második alkalom volt, hogy kecske ellett nálunk. Mindkét esetben egy lány és egy bak született. Emlékszem még a legelső ilyen élményünkre. Fogalmunk sem volt arról, hogy ez mivel jár. Tavasz volt, március közepe. Tudtuk, hogy bármikor szülhet az anyakecske és szinte lesben álltunk, hogy tanui lehessünk az eseményeknek. Én kit ültem a kertben és kommunikáltam a nagy világgal, vagy ahogy a férjem mondaná viccesen, nyomkodtam a számítógépet. Nagy pocakom volt már, épp a legkisebb gyermekünket vártuk. Tudtuk, hogy neki későb kell megszületnie, mint a kiskecskéknek. Még viccelődtünk is ezzel, hogy na vajon ki születik meg hamarabb. Egyszer csak arra lett a család figyelmes, hogy megduzzadtak az anyának a tőgyei. Ekkor még nem tudtuk, hogy ez mit jelent. Majd elindult az ellés. A gyerekek is kint játszottak az udvaron. Ati már majdnem öt éves volt, Pancsika csak három. A fiúnk, amikor látta a folyamatot, ezt mondta kis húgának:

-Nem kell félni a vértől és a mégtöbb vértől sem.

Ezt a mondatot azóta is emlegetjük. Hihetetlen, egy ilyen kis kecske akkora újszülöttként, mint egy kis méretű felnőtt kutya. Nem kell sok és már lábra is tudnak állni. Nos, ebből a szempontból ki fejlettebb? Az elején egy kicsit segíteni kellett a piciknek, mert az anyjuknak olyan volt a tőgye, hogy nehézkesen tudtak hozzáférni. Ezt a férjem jobban el tudná magyarázni. Úgyhogy egy kis ideig ő volt a szoptatós segéd, amíg nem lettek ügyesek. A család dédije régen kutyákat tenyésztett és a neveket úgy határozta meg, hogy azok az abc sorrendjében legyenek. Ezt a szokást mi is követtük és első szülöttünk az Aranka, a második a Bella nevet kapta. Tegnap és a mult héten, ez a két kecske ellett, ez volt nekik az első szülésük. Hihetetlen, hogy milyen csodálatosan meg van tervezve az ösztönök rendszere. Tudták az anyák, hogy mit kell csinálniuk, a kicsikben is működtek a reflexek. Szerencsére mindenki jól van. A mult heti ellést egyébként az énekes fiatalok is pont látták, mert épp próbáltunk, amikor ez történt, s azonnal kiszaladtak megnézni, hogy hogy zajlik az ilyesmi, mert még ilyet nem láttak. Azt sajnálom, hogy nem vették fel telefonnal az eseményeket, remélem, hogy lesz még alkalom, amikor videót is tudok mutatni erről. Volt, hogy pipiket is keltettünk, ezt viszont felvettük telefonnal. Ha sikerül feltöltenem a youtube-ra, akkor megadom a linket is hozzá.

Addig itt egy kép az új kecskecsaládról!

 

A születés élményét egy szomorúság is kisérte. Volt egy kecske, aki egy hónaposan egyszer csak nem bírt felállni. Nagyon legyengült. Le kellett vágni. Ilyenkor mindig eszembe jut az a kérdés, hogy mit jelent az a szó, hogy élet? Mit jelent a halál? Sokan úgy nyilatkoznak, hogy azért nem esznek húst, mert az egy élő állat volt. Van, aki eszik, de ő nem vágna le egy állatot sem. Most nem részletezném, hogy falun hogy szokták a macskák elszaporodását megakadályozni. Vannak, akik a növényeket is élőlényként kezelik és beszélnek a virágokhoz, hogy szebbek legyenek. Egyedül az anyagra nem mondja azt senki, hogy élet van benne. Bár a részecskék rezegnek, miért? A világ sokszor tele van ellentmondásokkal. Egyet tudok, az ember élete több annál, hogy eszek, iszok, lélegzem, szaporodok és vegetálok valahogy. Van különbség a biológiai élet és a nagybetűs élet között, ebben biztos vagyok. Melyik az igazi? Azt érdemes tisztelni.

 

Még egy pár szót a kecsketejről és a sajtról, mert ezeket mi nagyon szeretjük és például a sajt elkészítése is nagyon egyszerű. Sok helyről hallottam, hogy régen, ha nem volt elég teje egy anyának, akkor kecsketejet adtak az újszülöttnek, mert ennek a tejnek a leghasonlóbb az összetétele az emberééhez. Hivatalosan ezt nem szokták tanácsolni az egészségügyben, azzal érvelnek, hogy még nem tudja jól lebontani a baba szervezete pici korban. A harmadik kislányunk esetében nagyon nehezen indult el a tejelválasztás, s mivel voltak már akkor is kecskéink, ezért megkérdeztük, hogy lehet-e adni neki olyat. Nem lehetett. Ma már kakaó formájában isszák a gyerekek is, a férjem pedig beszerzett oltó anyagot és sajtot is készít minden nap. Igazából csak ő szereti a családban, de vannak barátaink, akik szintén szívesen fogyasztják, ha van feleslegünk belőle.