Álmaim képzése

Képzés vezetői Esélyegyenlőségi kompetenciák képzési program oktatásához
(péntek: munka/tanulás – tematikus nap)

 

Ön örülne, ha megtanítanák arra, hogy hogyan formálhatja át egy döntéshozó nem megfelelő szemléletét? Én ehhez fogok most segítséget kapni és nem vagyok egyedül. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú
Nonprofit Kft képzése indult el ma, amire jelentkeztem. Egy álmom vált valóra. S hogy mire is leszek képes? Átadni azt a szemléletet, mellyel eddig is éltem és dolgoztam. Ahogyan a De juRe Alapítvány jelmondatában egyszerűen összefoglalható: „Közös a világunk” Álljon itt az FSZK, a kiíró szervezet leírása, mit is jelent ez konkrétan:
 
„ Képzők képzése – vezetői esélyegyenlőségi kompetenciák
képzési programra”

Programakkreditációs szám: PL-5522

A képzés célja, hogy a résztvevők képessé váljanak szakmai teamekben a „Vezetői esélyegyenlőségi kompetenciák képzés” programcsomagjának – a résztvevők szakmai végzettségéhez, tapasztalatához kapcsolódó – oktatására, átlátva és képviselve annak koncepcióját, megismerve a képzés egymásra épülő komplex rendszerét, rálátást nyerve azok speciális tartalmaira és összefüggéseire. Cél az is, hogy az oktatók alkalmassá
váljanak a befogadó társadalom alapértékeinek, szemléletének közvetítésére, kiemelt figyelemmel a fogyatékos személyek társadalmi befogadásával kapcsolatos kérdések munkaszervezeti és vezetői megközelítésére.”

 

Az első nap megismerhettük a hazai és nemzetközi irányvonalakat, mely a sérült emberek életminőségének javítását szolgálják. Arra hivatottak ezek az irányelvek, hogy egyenlő eséllyel lehessen aktív tagja a fogyatékos személy is a társadalomnak. Rendkívül hatalmas tudásanyagot gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy mi egy oktatás során színes és hatékony programot állíthassunk össze a legkülönfélébb szakembereknek. A hr területtől kezdve az érzékenyítés módszertanán, jogi ismereteken túl vezetői, gazdasági szempontokat is megismerünk majd, az érzelmi intelligencia fejlesztésének módja, a felnőttoktatás eszköztára sem fog kimaradni. Most fel sem soroltam mindent, hiszen az az alap, hogy a legkülönfélébb sérültségekkel is tisztában legyünk például, s még sorolhatnám, hogy ezzel kapcsolatosan is miminden tudásanyag áll majd rendelkezésünkre.

 

Január közepéig tart ez az oktatás. Olyan hihetetlen, hogy éppen akkor érkezett elém a képzési felhívás, amikorra már kiforrott bennem, hogy konkrétan mivel is szeretnék foglalkozni. Úgy érzem hogy a megfelelő időben és a megfelelő helyen vagyok. A társadalmi szemléletformálás a szívügyem és boldoggá tesz, ha ehhez kaphatok ismereti anyagokat. S bár speciálisan vezetők szemléletformálására leszünk kiképezve, de elgondolkodtam, tulajdonképpen kik is a döntéshozók? Csak a cégvezetők és a körülöttük lévő szakemberek? Egy biztos, ha sikerül elvégeznem ezt a képzést, akkor mentorok és tanácsadók munkáját leszek hivatott kiegészíteni a sérült emberek esélyegyenlősége érdekében.