Három instrukció, amitől azonnal minőségi változást érhetsz el énekes produkciódban!

Énektanulás a Kádek-módszer segítségével – 14. rész

(Kedd: tehetség plusz ember – tematikus nap)

Ez a blogbejegyzés azoknak lesz hasznos, akik kíváncsiak, milyenek a hangképző gyakorlatok Kádek Heninél, s milyen instrukciókkal tudta például nálam elérni, hogy egy fél órán belül minőségi változáson menjen keresztül énekes előadásmódom. Egy videót is közzé teszek itt, a Kádek Akadémia Facebook oldalán már láthatták az olvasók.

Tartalom:

gyártósoron egy munkás keze összeszereli mindig ugyanazt

Nem unalmas?

Amikor énektanulásomról mesélek, néha azt hallom: – Hú, én nem bírnám ezeket a feladatokat! Biztosan nagyon monoton, ahogy napról napra gyakorolni kell sokáig ugyanazt.

Én nem innen közelítenék a kérdéshez. Viszont az tény, hogy nagyon nagy céltudatosság kell ahhoz, hogy az ember ezt örömmel csinálja évekig. Talán egy edzéshez hasonlíthatnám, amikor valaki a kívánt eredmény érdekében lázban ég, hogy egyre többet mozoghasson és „kínozhassa” magát. Akkor nem számít, hogy napról napra akár ugyanazokat a mozgásformákat, feladatsort végzi az illető.

Nem kell megijedni!

  • A gyakorlatok csak naponta negyed órás aktív jelenlétet, koncentrációt igényelnek. Ennek szakmai oka van, amit egy másik bejegyzésben tárgyalunk majd.
  • Nem okoznak fizikai fájdalmat.
  • Sokféle gyakorlat van, s a megfelelő időben kapunk újabb, és egymásra is épülő feladatokat.

Bár ez edzése hangadó szerveinknek, inkább a kitartásunkat teszi próbára, úgy érzem. Most pillantsunk bele egy órába, egy légzőgyakorlat kapcsán!

Honnan tudhatom, hogy nálam is működni fognak?

Kétségeink lehetnek:

  • Lesz eredménye ennek?
  • Mikor?
  • Biztos, hogy nálam is működni fog?

A mikorra is van válasza Heninek, de jelentősen hangsúlyozni szokta, hogy mivel a módszer szerveink anatómiáján alapszik, ami minden embernél ugyanazt a működést eredményezi, ezért lehet azt mondani, hogyha valaki bücsülettel gyakorol, lesz eredménye. Számomra ez adta a hitelét a Kádek-módszernek.

– Van olyan eredmény, ami nagyon hamar jelentkezett, már az első három hónap után hallható volt.
– Van olyan, amire még mindig várok.
– Van olyan, amivel fokozatosan haladok.

kanyargós szerpentin gyönyörű tájon

Gyönyörű ez az út, mert érzem és tapasztalom a fejlődést megállás nélkül. Amikor sokáig beteg voltam, s visszamentem, csodák csodájára volt olyan gyakorlat, ami mégjobban sikerült, mint előtte. Ugyanis a pihenéskor is zajlik a folyamat, leülepszik a szerzett tudás – magyarázta Heny (fájós torokkal egy hónapig nem tudtam gyakorolni).

Apró instrukciók, nagy lépések

Most jöjjenek azok az instrukciók, melyek énekes előadásomban, egy fél órán belül, minőségi változást hoztak!

Figyelj a kimondásra!

Ez azt jelenti, hogy egy nehezített helyzetben kell kimondanunk a dal szavait, ez majdnem olyan érzés, mintha kavicsokkal a szánkban kellene gyakorolni a beszédet. 🙂 Azért nem annyira durva, és megéri! A karácsonyi fellépésünkre készültünk, egymás előtt mutattuk és gyakoroltuk a dalainkat. A többiek is hevesen bólogattak, hogy a nehezített kimondás után mennyivel jobban szólaltattam meg az éneket!

Tartsd a rekeszedet!

A legelső gyakorlatok alapozzák ezt meg, mégis könnyű elfelejteni éneklés közben, hogyan is figyeljünk rá. Pedig az előadásunk sikere hetven százalékban ettől függ!

Mit jelent neked a dal?

Ha angol a szöveg például, sokkal nehezebb átvenni a mondanivalót, legalábbis annak, aki nem ismeri a nyelvet. Márpedig az érzelmi átéléshez, előadásmódhoz elengedhetetlen az, hogy

  • tudjuk miről éneklünk,
  • érezzük is,
  • és nem utolsósorban értsünk is egyet azzal, amit át akarunk adni.

„Ha nem hisszük el azt, amiről éneklünk, a kimondás sem fog sikerülni, hiába a nehezített prózai gyakorlat!” – erősítette Heny.

A sorozat korábbi részei:

1. Jól akarod csinálni? Ne!2. A kádek módszer története3. Döbbenetes: sokan gondolkodnak úgy, hogy legyalázással lehet igazi eredményt elérni!4. Énektechnika? Keresem az igazit! 5. „Példahang”6. „A módszer akkor is felszabadít, ha nem akarod!”7. „Ha nem társam a növendék, mit tudok neki adni?!”8. A cél ízesíti az eszközt, avagy a belátható idő motiváló ereje9. „Ha én egyszer kinyitom a számat!”10. Gátlásoldás, önismeret, Kádek Heny csoportos óráin – I. rész11. Gátlásoldás, önismeret, Kádek Heny csoportos óráin – II. rész12. Hitelét veszti az, akinek ez hiányzik!13. Egy-ség, közös-ség

Privát üzenet küldéseFeliratkozás blogértesítőreTémajavaslat küldése

Kapcsolatfelvétel