Húsvéti készülődésem története, avagy örömeim Covid idején

nyitott biblia, rajta két ágacskából készült kereszt

Az idei húsvét annyira csodálatos volt számomra! Mindenhonnan az jött az interneten, hogy milyen rossz, hogy nem ünnepelhetünk úgy, ahogy szoktunk. Elhatároztam, hogy történetemmel az ellenkezőjéről fogok tanúbizonyságot tenni. Szerintem az inkább építő a hétköznapokra is nézve, ha a „van”-okra nézünk, és nem a hiányosságokra. Ez a szemlélet minden nehéz helyzetben segít! Ezzel a szemlélettel született meg tehát ez a húsvéti „élménybeszámoló”.

A korlátaimról röviden

Mire gondol az ember először, amikor az ünnepi készülődés kerül szóba? Az egyik dolog biztosan az lesz, hogy szokás sütni-főzni az adott alkalomhoz illő finomságokat. Én nem tudok sem sütni, sem főzni. Na jó, nagyon alap dolgokat, ha az éhenhalás fenyegetne, megcsinálnék, de ez most nem az a történet. Szóval ha van Covid, ha nincs, ebből sohasem én veszem ki a részem. A férjem nagyon ügyes, és nagyon meghatott, amikor húsvét reggelén egy csodálatos ünnepi asztalt „kreált”. Erről nem készült kép, az alábbi csak illusztráció.

húsvéti aprósütemény

Sorstársi húsvéti meglepetés

Holl Józsefné Jolika dietetikus neve ismerős lehet azoknak, akik olvastak már tőlem karácsony alkalmára írt bejegyzést. Ő mindig meglep valamilyen írással, melyben receptek és jó tanácsok olvashatók az ünnepi készülődéshez. Ezek igen hasznosak azoknak, akik saját egészségükre, illetve szeretteik étkezésére is szeretnének odafigyelni. Az idén is kaptam tőle ilyen jellegű anyagot. Ezt én ilyenkor meg szoktam osztani a Facebookon, és jó érzéssel tölt el, hogy tovább adhatom ezt a segítséget ilyen formán. Van, amikor a hírlevélben is írok erről, csak most nem volt erre időm. Ki fog derülni, hogy miért.

Tojásfestés helyett hangfestés

festett tojások

Ez egy olyan körülmény volt, amitől sűrűbben alakult számomra a nagyhét időbeosztása. Péteriben – Gyömrő melletti község – van egy evangélikus közösség, akikkel kapcsolatunk van. Egy ideje, ha ünnep közeledik, videó is készül. Ez a különböző tagok hangfelvételeiből, és az az azokhoz illő képekből áll, olykor hittanosok rajzaiból is akár. A hangszerkesztést én szoktam megcsinálni. A Covid helyzetben egyébként egyre inkább készülnek hasonló típusú lelki táplálékok, melybe ilyen formán be tudnak kapcsolódni az adott gyülekezeti tagok aktívan, otthonról is. Nagyon nehéz összehangolni a legkülönfélébb minőségű hangfelvételeket. Sokszor a technika sem akarja, amit mi szeretnénk. Mégis, mindennek ellenére ez nekem egy olyan feladat, amit ahhoz hasonlítanék, mint amikor régen láttam és rajzoltam. Teljesen át tudok szellemülni közben, és így nekem is könnyebb ráhangolódnom az ünnepre. Alább a végeredmény a Youtube-on.

Csodás húsvéti képekhez jutottam

Ez meg micsoda? Miért van szüksége egy vak embernek arra, hogy képei legyenek? Nemes egyszerűséggel azért, hogy például ebbe a blogbejegyzésbe is tudjak illusztrációt tenni. Aztán meg azért is, hogyha a blog Facebook oldalán posztolok valamit, tudjak hozzá mellékelni képet. A szimpla írásra kevesebben figyelnek oda. Ezt nekem is, akár látok – akár nem – tudomásul kell vennem. Egyébként nagyon hálás vagyok, mert a szép képekkel örömöt lehet szerezni. A blog Facebook oldalához az alábbi borítóképet szavazták meg a látogatók tavaszra.

tavasz-beporzás

Nagyon meghatódtam a képgyűjtés kapcsán

“Angyalszárnyhatás”, avagy példák, érdekességek, apró tettek nagy hatásairól című blogbejegyzésemben írtam arról, hogy létrejött egy olyan Facebook csoport, ahol látó emberek segítenek azoknak a látássérült személyeknek, akiknek a publikáláshoz képekre van szükségük. Írtam, hogy húsvéti témában keresnék, s ezek a képek érkeztek, amik szerepelnek ebben a bejegyzésben. Ön, akár látó emberként, akár látássérült személyként olvassa ezeket a sorokat, szeretettel hívom és várom ebbe a csoportba, ha néha tudna időt szakítani képek keresésére pár percet, illetve ha szüksége lenne képekre.
Blogkép kereső segítők, és látássérült publikálók közössége

A képek minőségéről és leírásáról

Egy kedves hölgytől kaptam őket, aki ráadásul ért is hozzá, hogy hogyan fessen le egy képet szavakkal úgy, hogy én is el tudjam képzelni valamennyire. Van egy barátnőm is egyébként, aki szerintem ebben nagyon ügyes. Itt most csak azt akartam kiemelni, hogy egy film narrációja például, vagy egy kép leírásának módja is olyan dolog, amit tanulni is lehet olykor, egy erre a tevékenységre célzott képzésen. Talán majd egyszer erről is írok valamit. Az alábbi képet nemcsak beillesztem ide, hanem beidézem annak leírását is szemléltetésképp.

fűzfa barkaág

A fekvő képen egy fehérfűzfa ágai nyúlnak az ég felé. A fát magát nem látjuk, a kép előterében a fókusz két ágacskán van, melyen néhány barka teljesen, néhány félig kibomolva aranylik. A szőrös virágok között a fűz apró, keskeny levelei is nyílnak. A háttérben elmosódva látszik még jónéhány ág és a tavaszi kék ég fehér fátyolfelhőkkel.

(Kelemen Erzsébet képleírása)

A feltámadás ténye számomra az alapja az életöröm megélésének a hétköznapokban

Egy másik képet arra használtam fel, hogy megfogalmazzam, mit jelent nekem húsvét örömüzenete. Ha van Covid, ha nincs, a közeli hozzátartozóink halálesetét fel kell dolgoznunk valahogy. Ebben hatékony segítségem a feltámadásba vetett hit, amit húsvétkor ünnepelünk. Ennek a Facebook posztnak a végére beidéztem a kép leírását is, amikor megosztottam.

Hangos blog ünnepekre

Nagy öröm volt számomra, hogy sok visszajelzést kaptam az alatt a 15 nap alatt, amíg küldtem ezt a sorozatot. Ha nem ismeri ezt a szolgáltatást, akkor röviden leírom. Egy-egy nagyobb ünnep alkalmával, az azt megelőző időszakban hanganyagokat küldök. Aki akarja, minden nap kap ilyet, aki nem, az egy hétre előre egy alkalommal. Ezeknek a lényege, hogy rövidek. Lelki falatoknak nevezem őket. Vers, dal, gondolat, saját magam hangján, vagy más hangján. Az idén ezek készültek friss anyagként a saját hangomon.

Vers – Tornay András: Szívcsere, Zelk Zoltán: Mert így igaz

Rövid gondolat, mely az előre tekintést fogalmazza meg számomra nagyon jól

Hegedűs Attila: Nagyheti tűnődés a Krisztus-himnusz kapcsán

Dal – Via Dolorosa (friss itthoni felvételem)

A legközelebbi ünnep, amire készülök, az anyák napja. Ehhez öt napos ciklust képzeltem el a ráhangolódáshoz. A bejegyzés alatt fel lehet rá iratkozni, ha szeretne. Ez nem a blogértesítő hírlevél – amire szintén fel lehet iratkozni –
hanem a „Hangos blog ünnepekre” nevezetű. Az űrlapon külön kell/lehet bejelölni mindegyiket.

Biztosan eszébe jutott valamilyen történet, gondolat, így olvasás közben. Szeretettel várom a hozzászólásoknál a bejegyzés alatt!

Feliratkozó űrlap