Tanító, aki meggyógyította a siketvak gyereket

Gondolatok a Helen Keller életéről szóló film ajánlása kapcsán
(csütörtök: pozitiv látásmód – tematikus nap)

 

„Én azt akarom, hogy ez a gyerek lásson!” Micsoda? Hogyan mondhat egy tanárnő ilyet egy olyan gyerekről, akit az orvosok nem tudnak meggyógyítani? Ráadásul nem is hall szegény. Szegény? Mitől szegény és aztán miért nem lesz mégsem az? A filmből minden kiderül. Vigyázat, megható történet és erőt fog adni!!!

 

Egy gondolatot emelnék ki, ami számomra sokat adott, hogy a tanárnő azt nevezte látásnak, hogy a való világ működését tanította a kislánynak és valódi dolgokkal szembesítette őt. Hiszen attól, hogy valaki nem lát, attól még tudnia kell, hogy mi hogy működik, mert csak ez az egy dolog segíti az életét, boldogulását. A folytonos simogatás, óvás és rózsaszín festékek használata, amikor az élet dolgairól van szó, kényelmesebb, de a végeredmény mégtöbb terhet rak egy családra és azt az embert pedig élhetetlenné teszi, akivel így bánnak. Én a napokban élek meg egy olyan csodát, amikor valaki egyenrangú felnőttként, elvárásokkal, feladatokkal, mégis szeretettel van irántam. Saját magamról tudom, hogy mivé válok akkor, ha valaki enged önző hajlamaimnak, mert sajnál és megszán, közben nem szeret ezzel. A szelíd igazsággal történő szembesítés hoz igazán életet, mégha ez ellenállással jár a másik részéről, akkor is. Most magam ellen is beszélek, mégis magamért és másokért is. Az életrevaló emberek szerintem azért lehetnek olyan talpraesettek, mert környezetük nem óvta őket agyon. Biztosan nehéz, nagyon nehéz egy szülőnek, ha sérült a kisgyermeke, de azzal lehet valakit megvédeni igazán, hogy megtanítjuk őt „védekezni”. Ez is a filmből egy gondolat. Most álljon itt a lejátszás lehetősége, ajánlom sok szeretettel:

 

A kismadár
(The Miracle Worker)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 120 perc, 2000

rendező:
Nadia Tass
forgatókönyvíró:
Monte Merrick,
William Gibson
zeneszerző:
William Goldstein
operatőr:
David Parker
vágó:
Marianne Brandon

szereplő(k):
Hallie Kate Eisenberg
 (Helen Keller)
Alison Elliott
 (Anne Sullivan)
David Strathairn
 (Keller kapitány)
Lucas Black
 (James Keller)
Damir Andrei
 (Dr. Anapaes)
A film értékelése: 9,6/10 (45 szavazat)

Helen Keller (Hallie Kate Eisenberg) halmozottan hátrányos lány, akit
kezelhetetlen állapota miatt szülei teljesen elzárnak a külvilágtól.
Helen csupán dührohamaival képes kommunikálni és ezért szülei már az intézeti elhelyezésén gondolkoznak. Ekkor lép be az életükbe Anne Sullivan
(Alison Elliott), a gyengén látó tanárnő, akiben megvan a beleérző képesség és a türelem kellő elegye, hogy Helent visszahozza ebbe a világba. A szülők eleinte
ellenzik a tanárnő módszereit, ám hamarosan meglepve tapasztalják a bámulatos eredményeket . Nagyon örülnek, és marad tanítani a nevelőnő. Igaz történet. A nevelő élete végéig vele maradt, a kislány le is diplomázott!!!

A kismadár