Hatékony érdekérvényesítés 4. rész

A mult heti bejegyzésben egy 2 évig tartó folyamatot írtam le, ami tulajdonképp egy véletlenekből álló eseménysor volt. Az, hogy hogyan pattan ki egy gondolati szikra, majd ebből hogyan lehet megvalósítani azt, hogy többezer emberhez eljusson az üzenet. Vajon ha ez tudatos lépésekből álló eseménysor lett volna, mennyi idő alatt történhetett volna meg?

 

Ki az, aki érzi a súlyát, hogy az információk nem a megfelelő sebességben áramolnak az emberek között, vagy szervezetek között? Ki az, aki tapasztalta már, hogy bizonyos lehetőségekről lemaradt, mert későn hallott róla és ez által pénzkiesést is tapasztalt? Ki az, aki azért, mert nem hallott valamilyen jó szakmai programról, lekésett már valami olyasmiről, ami épp aktuális problémáját oldotta volna meg? Ha ezek fájtak már valaha, akkor tegyük fel a másik oldalról a kérdést. Fordultak már önökhöz azzal a kijelentéssel, hogyha erről, vagy arról a programjukról hallottak volna, akkor ott lettek volna? Velem már volt ilyen, de ha még az olvasó ezt nem tapasztalta, az is csak annyit jelent, hogy még később sem derült ki az illető számára, hogy önök esetleg bármit is szerveztek.

Jelenleg hány emberhez tudjuk eljuttatni a programjainkról szóló híreket? Jó lenne, ha nagyobb lenne ez a szám? Csak a megszólított emberek mennyisége, vagy esetleg más dolog is számíthat a hatékonyság szempontjából? Haggyuk, hogy szájról szájra terjedjenek a hírek, vagy tehetünk mást is?

 

Minden, a kommunikációt érintő anyagban azt találhatjuk, hogy elengedhetetlen feltétel az, hogy a célcsoportot meghatározzuk és abba az irányba kommunikáljunk. Tudom, hogy nagyon könnyű azt gondolni, hogy az üzenetünk mindenkinek jó és hasznos és sokszor nem értjük, hogy miért nem veszik ezt tudomásul az emberek, miért nem értik meg. Attól még, hogy meghatározunk ilyen csoportot, az nem azt jelenti, hogy mások felé nem szeretnénk nyitni, hanem azt, hogy sokkal világosabbá válik a mondanivalónk minden érdeklődő számára. Egy példával had szemléltessem:

 

Tudatos Életvitel Nap

2012 07.07. szombat 9.30 – 16.30-ig
Helyszín: Lurdy Ház

Fő támogató:

 

A rendezvény célja, hogy mindenki boldogabb életet élhessen. Van egy módszer erre, amit szeretnénk, ha minél több ember megismerne, mert rendkívül hasznos. Ez oldal olvasóinak kedvezményt is adunk, féláron vehetnek részt!

 

Mi lehet ezzel a probléma? A legjobb módszer, ha a fenti szöveg olvasása közben megfigyeljük saját benyomásainkat és biztos, hogy lesz egy-két tipp erre. Nézzünk most egy másik verziót:

 

PÁLYÁZAT PROGRAMON VALÓ RÉSZVÉTELRE

 

Kiíró: sikerul.com

 

Tudatos Életvitel Nap

2012 07.07. szombat 9.30 – 16.30-ig
Helyszín: Lurdy Ház

Fő támogató:

www.tudatoseletvitel.hu

 

Előfordult már, hogy ön azért nem tudta a saját feladatát időben elvégezni, mert folyton megszakították a munkatársai valamilyen apró-cseprő problémával? Bosszantotta már az a hozzáállás, hogy a kollégák magánéleti problémájukra hivatkozva nem teljesítették feladatukat, amit ön rájuk bízott? Én már több ilyen panaszt is hallottam vezető emberektől és általában erre a megoldás sok esetben az volt, hogy előbb-utóbb meg kellett válni a munkatárstól, vagy ha ez nem volt lehetséges, akkor kénytelenek voltak beletörődni abba, hogy a szervezet nem fog tudni a megfelelő ütemben fejlődni. Ez pedig sok esetben akár a szervezet megszűnéséhez is vezethet, hiszen ki szereti végignézni azt, hogy az általa szívén viselt ügy képviselete haldoklik, vagy éppen hogy csak vegetál. Senki nem erről álmodik, amikor egy gondolattól vezérelve létrehoz egy összefogást. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy van egy mód, ahogyan segíthetünk ezen a helyzeten? Éppen a fent említett problémákra is adhat hatékony megoldást a TUDATOS ÉLETVITEL programon való részvétel. A sikerul.com oldal olvasóinak 50 százalékos kedvezmény jár. A részletek az alábbi hivatkozásra kattintva olvashatók:

//sikerul.com/tudatos-eletvitel

 

Ha az általam írt szöveget végigolvasta valaki, akkor azt is láthatta, hogy a civil szervezeteken belül is egy konkrét csoport lett megszólítva. Vezetők, akik több munkatárssal is együtt dolgoznak és mondjuk sok konfliktusuk van abból, hogy a kollégák a legapróbb nehézségekkel is hozzájuk szaladnak, sokszor magánéleti problémájukra hivatkozva nem végzik el a tőlülk elvárható munkát. A példa mentén érdemes átgondolni:

 

Kikhez akarunk, vagy tudunk igazán kommunikációnkkal fordulni? Válaszunk a kitűzött célok érdekében hasznos csoportok lehetnek. (adott esetben a szervezet dokumentációiban rögzítve van, hogy munkánkkal kit támogatunk)

 

Ezen kívül milyen csoportok léteznek, akikkel úgy gondoljuk, hogyha megértenék szemléletünket, ők is segíthetnék a célcsoportjainkat? (pl. fiatalok, akik a jövő döntéshozói)

 

Mely célcsoport milyen internetes csatornán kommunikál a leginkább? (nem biztos, hogy a példában említett két csoport ugyanott éli a közösségi életet)

 

Jelenleg milyen lépéseket tettünk annak érdekében, hogy minél több embert elérjünk ezeken a helyeken?

 

Jelenleg milyen oktatóanyag érhető el akár ingyenesen, hogy ebben a munkában hatékonyak lehessünk? Figyelem, ha valamilyen internetes kommunikációs anyagot találunk, de mondjuk cégeknek, az nekünk is szólhat, hiszen az alapelvek ugyanazok! Én is ilyen anyagokból tanulok.

 

A jövőhéten a kommunikáció megfelelő mennyiségéről lesz szó.

 

A mult heti anyag ide kattintva érhető el:

Hatékony érdekérvényesítés 3. rész