Hatékony érdekérvényesítés 2. rész

Egyre több emberre jellemző, hogyha van egy problémája, amit gyorsan meg akar oldani, beírja a google-be és nézi a találatok listáját. Milyen jó lenne, ha bennünket láthatna először ugye? S miért? Egyre többen ismernének meg, egyre nagyobb bizalmat élvezhetne szervezetünk, a többit már szerintem felesleges részleteznem, hogy ezekből mi következhet.

Ugye milyen sokat szoktunk mi beszélni a szemléletváltás szükségességéről? Van egy jó hírem, van egy terület, ahol nekünk is szabad elgondolkodni a megszokott sémákon kívül. Ez azért jó hír, mert az a reménységem, hogy aki ezeket az anyagokat olvasni fogja, új és sokkal több lehetőséget fog látni a saját szervezetének életére nézve. A mult heti bevezető írásomban már szó volt arról, hogy az Internet egyre gyakoribb használata rengeteg lehetőséget rejt a civileknek, de magánszemélyeknek is. Másfél évvel ezelőtt jutott hozzám egy ingyenes oktatóanyag, melynek az volt a célja, hogy szemléltesse és feltárja ezeket. Mivel engem is ezek az anyagok motiváltak arra, hogy komolyabban elmélyedjek ebben szakmailag, ezért most ennek feldolgozásával kezdem az összefoglalásokat.

 

  1. Milyen elvárásunk lehet a megfelelő internetes megjelenés és kommunikációt illetően?

 

A napokban találtam rá a Tengerecki Alapítványra, akiknek már nagy számokban is kifejezhető az az eredmény, amit az interneten keresztüli értékesítés módszereivel értek el. Bár mindenki azt gondolhatná, hogy a marketing szó, vagy az értékesítés csak vállalkozókra vonatkozik, de miért? Gondoljuk csak végig. Ha nekünk van egy üzenetünk a társadalom felé, akkor az a legideálisabb, ha azt minél többen meghallják és átveszik. Ehhez szükséges megláttatnunk másokkal, hogy értékes az, amit át akarunk nyújtani. Hiszen a termékekkel is ugyanez a helyzet! A vállalkozásoknak is azt tanácsolják, hogy egy közösséget szolgáljanak értékes termékükkel, hogy életük jobbá lehessen. Van ilyen, akik ezt tanítják? Igen, ilyen szemlélettel is lehet üzleti dolgokról gondolkodni. Tekintsünk az ügyünkre, mint egy termékre, mely mások szolgálatában áll és jobbá teszi az általunk képviseltek életét és nem kevésbé a miénket is. Ha ezt el tudja valaki fogadni, akkor máris könnyűvé válhat az üzleti értékesítést a civil érdekérvényesítés hatékonyságának nyelvére fordítani. Ezt teszem az alábbiakban. A Marketingmegoldasok „Alapok” c. demó anyagának vázlatát fordítottam le a mi nyelvünkre.

 

  1. Miben és kiket hogyan szolgálhat az Internet?

 

    1. magánszemélyeket
    2. vállalkozásokat
    3. civil szervezeteket

 

Egyrészt emberek tömegeit lehet megszólítani. A kommunikációk nagy része automatizálható, ez által könnyebbé válhatnak a munkatársak terhei, ha nagy egy szervezet, vagy vállalkozás. Lehetővé válhat akár világméretű embercsoport felé is a a nyitás.

 

 

3. Mi adja egy szervezet létjogosultságát?

 

X-Y autót szeretne, erre pénz kell és ehez a támogatóink segítségét kérjük. Igaz ez? Ugye, hogy jó esetben nem ez a célunk, hiszen nem ezért alakultunk. A jogosultságunkat a szolgálatunk biztosítja egy bizonyos társadalmi csoport iránt. Én nagyon örültem, amikor ezt hallottam ebben az értékesítési anyagban. Tényleg sokszor a marketing szó hallatára összeugorhat valaki gyomra, hogy ez az, amikor valaki tukmál valamit, hogy ők meggazdagodjanak. Nem erről van szó egy profi üzletember esetében sem. Mindenféleképp a más emberek felé történő szolgálat adja az alapot a tevékenységhez. Ha nem így gondolják valahol, az biztos, hogy előbb-utóbb visszaüt.  

 

Egy vállalkozásnak abból van pénze, hogy egy bizonyos közösségnek értéket biztosít. A piac megfelelő nagyságú és minőségű körének az életét jelentősen, vagy megfelelő értékárarány mellett javítja. Valamilyen igényét, szükségét megoldja. A civileknek is hozhat pénzt az internetes megjelenés professzionális kivitelezése? Had emlékeztessem a kedves olvasót, hogy már hazánkban is létezik egy alapítvány, aki úttörő szerepet vállalva maguknak és partnereiknek sikeresen alkalmazta a marketing alapelveit és jelentős összeghez jutottak. Most lehet azt mondani, hogy nekünk nem kellene sok, nem vagyunk mi olyan nagyok. Mennyire fontos az a dolog, amit képviselünk? A pénzre hogyan tekintsünk ebben az esetben? Ha nem csak a létünk fennmaradása a célunk, hanem komolyabb programok lebonyolítása mindenféle pályázati macera nélkül, akkor bizony van egy lehetőség számunkra.

 

A jövő héten pénteken folytatjuk!