Harc az idegenekkel

Gondolatok a Para-ra Gospel Kórus próbái kapcsán, melyet Bolyki Balázs vezet

(kedd: tehetség plusz ember – tematikus nap)

Ne ijedjen meg, nem ellenséges űrlények látogattak el hozzánk az énekpróbára!

A rossz érzés, negatív gondolat, az ellenálló akarat egy szokatlan tettel kapcsolatosan, nos ők azok az idegenek, akiktől érdemes megmenteni a „Földet”. Nem engedik, hogy valamivel könnyen megbarátkozzunk. Pedig néha úgy hozza az élet, vagy lehet, hogy valakinek gyakran is hogy számára idegen, ismeretlen helyzettel kell megbarátkoznia, mert éppen olyan feladatot kap.

Sőt, az az igazság, hogy mindig

ez történik, amikor előrelépünk valamiben. Egy egykori idegen barátunkká válik. Nézzünk egy-két helyzetet, ami az énekléssel kapcsolatos, de a hétköznapjainkra is tanulságot adhat! Hogyan történik ez?

Témák:

Idegen nyelv (a dalban)
idegen dal (bennem)
Idegen szemlélet? (a többségben)
Idegen mozgás (mert nem szoktuk)
Idegen tudomány? (mert nem zenei nevelésnek hívják)
Idegen szavak (tapasztalat hiányában)
Próbálja ki! (mennyire idegen a helyzet?)

„Ohhh woooww! 3 évvel ezelőtt még csak egy álom volt, ma már a valóság! 🙂 Tegnap óta hivatalosan is angol tanár vagyok! :D” Erre várt minden kórustag. Hogy végre én is tudjak angolul. Csak rám várt mindenki. … Á, dehogy! Ezt az örömhírt nem én tettem közzé, hanem egy kedves ismerősöm. Az ön környezetében is volt, aki idén érettségizett, vagy szerzett diplomát, vagy esetleg sikeres nyelvvizsgát tett? Én megmondom őszintén örülök annak, hogy már másféle vizsgáim vannak az életben. Sokszor nekiindultam az angol nyelv tanulásának, én vagyok az a típus, aki állandóan az újrakezdők csapatában kezdte el újra és újra a nyelvtanfolyamokat, amíg aztán fel nem adtam. S hogy miért írok éppen erről? Mert Balázs kérte a kóruspróbán, hogy tanuljunk meg perfekt angolul. Micsoda? Nem, nem kell megijedni. Egy dalon belül kell így tenni, ha éppen ezen a nyelven énekelünk. S hogyan tegyük ezt, ha idegen számunkra a nyelv, a dal?

Idegen nyelv (a dalban)

Sok magyar szeret külföldi slágereket hallgatni. Ha önnek is van ilyen kedvenc száma, idézze fel most magában! Miért tetszik önnek? Vajon mi kell ahhoz, hogy egy magyar anyanyelvű előadó hitelesen tudjon idegen nyelven énekelni? Sok dalt angol nyelven énekelünk. Ezért a nyelvi akadályok nehezíthetik azt, hogy megéljük és átadjuk az adott éneket a közönségnek úgy, ahogyan azt illik. Gondot okozhat az is, ha valakinek ellenérzése van azzal kapcsolatban, hogy nem magyarul kell énekelnie. Ha a közönség sem beszéli, érti az adott nyelvet, akkor méginkább elengedhetetlen, hogy a zene nyelvén minél jobban kidolgozott legyen az adott nóta. De sem magyarul, sem angolul nem lehet megúszni azt, hogy életet vigyünk az előadásmódunkba. S ehhez feltétlenül tudnunk, értenünk kell, hogy miről énekelünk.

„Meg kell tanulnunk perfekt angolul abban a dalban” (Bolyki Balázs)

Ez azt jelenti, hogy azt a pár szót, ami szerepel benne, alaposan meg kell vizsgálnunk. Mit jelentenek, milyen érzelmek kapcsolódnak hozzájuk. Ha kimondjuk, hogy alakul az adott sor dinamikája, miközben figyelünk a helyes hangsúlyra? Tulajdonképpen ebben a helyzetben is érvényes az un. „beszédszerű éneklés”. Balázs az egyik dalszövegből idézett egy-egy sort, s hallhatóan szemléltette, mire gondol. Tulajdonképpen elmondta úgy a szöveget, ahogy a természetes beszéd szintjén hangozhat adott esetben Egyfajta verzióban.

Idegen dal (bennem)

Kapott már olyan feladatot, amivel nehezen barátkozott meg, mert túl sok volt az ellenérzése azzal kapcsolatosan? Nekem van egy dal, amit nehéz megszeretnem.

Mit gondol? Mindenki minden dalt egyformán szeret egy zenei együttesben azok közül a dalok közül, amiket előadnak? Ha nem, akkor vajon az, aki kevésbé szeret egy éneket, hogyan oldja meg belül azt, hogy az előadáson mégis élet legyen az ő munkájában is? Egyszerű a válasz, de ezt is, mint minden mást csinálni is kell. Ezt most magamnak mondom, mert van ugye az az ének, amit nagyon nehezemre esik lelkesen énekelni. Nekem sok benne az ismétlés és az egyformaság. Mégis sokan szeretik ezt a dalt, tehát nekem kell belül valamit kezdenem a rossz érzéseimmel. Balázs mondta, ha az éneklés közben belegondolunk a mondanivalóba, átérezzük, megéljük, akkor lehet akármilyen unalmas adott esetben számunkra mondjuk a megírt zenei kíséret, mégis élővé tehetjük magunk és mások számára is a dalt. S végülis ez a célunk! Idegenünkkel barátságot kell kötnünk!

Idegen szemlélet? (a többségben)

Egy kedves gazdasági ügyintéző ismerősöm jutott eszembe, akinek egy alkalommal megváltoztatták a munkakörét. Egyszerű boritékozást kellett végeznie ideiglenesen, miközben ő kevésbé onoton, kreatív feladatokhoz szokott. Úgy tudta megélni jól azokat a napokat, hogy arra gondolt, kikhez jut el a küldemény, ezzel kiknek segít és miben. Így vált számára nemessé a feladat. Emlékszem, amikor erről mesélt, jól bevéstem a fejembe, mert fantasztikusnak találtam ezt a hozzáállást. Szóval igyekszem ennek a dalnak majd a szavait egyen egyenként magamhoz édesgetni, hiszen egyébként csodálatos a szöveg, s erre fogok gondolni, miközben énekeljük. Megpróbálom majd az ellenérzést kiváltó gondolatokat elküldeni a melegebb éghajlatra! Remélem sikerülni fog!

Idegen mozgás (mert nem szoktuk)

Van egy ének, amibe szeretnénk egy kis színt vinni úgy, hogy egy résznél egy adott mozdulatsort végzünk. Általában nincs koreográfia a dalokhoz, szabadon, a hanghullámok hátán „táncolunk”. De most megnéztük, hogyan tudnánk megvalósítani azt, amit Balázs kitalált ehhez a dalhoz. A színpadon történő mozgásról már sok alkalommal írtam, főleg a próbák elején volt ezekről szó. Mivel mozgássérültek és láttássérültek is vagyunk a kórusban, ezért léteznek, létezhetnek olyan fizikai korlátok is, amiket figyelembe kell venni mind a betanításnál, mind a megvalósíthatóság megítélésénél is. Vajon mennyire tud dobbantani a sarkával az, akinek bot is van a kezében, mert arra támaszkodik? Nekem vak emberként az instrukció értelmezése volt két körös. Tanulságos volt számomra, hogy mennyire részletesen, pontosan le kell írni egy mozgást szavakkal, hogy a megvalósítás során, a lehető legjobban hasonlítson arra, amit tényleg látni kell majd a közönségnek. És még a legnagyobb kommunikációs igyekezet sem garancia a tökéletes megvalósításhoz, mert lehetnek olyan finomságok egy mozdulatban pl., amit tényleg látni kell, mert szinte leírhatatlan. Nyilván Balázs nem arra törekszik velünk, hogy olyat valósítsunk meg, amit nem lehet, de igenis kíváncsi arra, hogy hol a határ és szereti feszegetni!

Idegen tudomány? (mert nem zenei nevelésnek hívják)

Van egy nagyon szemléletes kísérlet arra, hogy érzékelhessük a precíz megfogalmazás jelentőségét. Kommunikációs szakemberek szokták ezt bemutatni tréningjeiken. Adott egy csoport, mely tagjainak kezében egy-egy papírlap, mindenkinek ugyanolyan méretű. Azt mondják nekik:

1. Hajtsátok ketté a lapot!
2. Hajtsátok ismét ketté!
3. Tépjétek le a sarkát!
4. Nyissátok szét a papírt, mindenkinek ugyanolyan lett az alakja?

Természetesen nem. Ez után következik egy újabb kéréssororzat.

1. Hajtsátok ketté hosszában a papírt!
2. Hajtsátok keresztbe ketté a papírt!
3. Most tépjétek le azt a sarkot, ami a legbelső, ahol mindkét hajtás van!
4. Nyissátok szét a papírt! Mindenkinek egyforma lett a papír alakja.

Az első esetben is mindenki ugyanazt az utasítást kapta, mégis más lett a végeredmény. A másik esetben viszont egyforma. Ha van kedve, egy társaságban próbálja ki ezt a kísérletet!

Idegen szavak (a tapasztalat hiánya)

A gyerekeknél lehet még érdekes, ahol ők még esetleg bizonyos fogalmakat nem annyira ismernek és másképp értelmezik a feladatot. Akár vicces esetek is kisülhetnek ilyenkor. Ha van ilyen története, írja meg bátran! De ha a kórustagokra gondolok, akkor ott például a fogalmak értelmezésében az is okozhat különbséget, hogy ki hogyan szerezte a sérültségét. Veleszületett, vagy később történt? Én például később veszítettem el a látásom, teljes mértékben értem a látványhoz kötött hasonlatokat, kivéve azokat, amiket látóként nem figyeltem meg és most nem tudom már elképzelni.

Próbálja ki! (mennyire idegen a helyzet)

Csukja be a szemét! Először dobbantson háromszor a sarkaival egyszerre. Majd utána próbálja meg ezt a dobbantást úgy, hogy fokozatosan jobbra fordítja a testét három ütemen keresztül, miközben a sarkai balra fordulnak, majd a másik irányba ugyanezt. Hogy ment?

Számítok véleményére, a bejegyzés alatt találja a nyilvános kommentelés lehetőségét!