Hangos ajándékom húsvétra

Napkelteegytemetőben a következő felirattal "Lételemünk vagy szép sugár, nyitott szemünk ragyogva vár!"

Zenés és irodalmi összeállítás

Kedves Olvasó!

Az alábbi összeállítás arra példa, hogy mit alkothat együtt egy élő kicsiny közösség, ha valóban szeretnének továbbadni saját kincseikből másoknak. Összegyűjtött verseinket, kedves dalainkat szedjük egy csokorba, és osszuk meg úgy, ahogy erre lehetőséget találunk! Hadd bátorítsak most erre minden kedves olvasót! Itt a hozzászólásoknál is megoszthatók ezek.

  • Dzsida Jenő,
  • Weöres Sándor,
  • Túrmezei Erzsébet,

csak pár név, akiknek alkotásaiból is választottam ajándékokat. 9 évvel ezelőtt készítettünk a barátokkal közösen egy összeállítást húsvét alkalmából. Versek, dalok, elmélkedések hangoztak el. Élőben is előadtuk, de készítettünk belőle hangfelvételt is. Ebből az anyagból szeretnék most pár felvételt megosztani, plusz egy írást Somlainé Kiss Viktória tollából. A nagyhét minden napjára jut egy kis ajándék húsvét hétfőig,

FOGADJA SOK SZERETETTEL!

Somlainé Kiss Viktória, Tavaszi nagytakarítás – részlet

Először sütött ki a nap a hosszú és jeges tél után, és azonnal láttam az ablakokon, hogy ráfér egy tisztítás és a lakásra egy nagytakarítás. Egyetlen porcikám sem kívánta, de eszembe jutott, hogy most kezdődik a böjti időszak, és valahol olvastam, hogy egy hívő testvérünk eleinte lemondásokkal töltötte el ezt az időszakot, majd rájött, hogy nem ilyet vár tőle az Isten, hanem egy olyan áldozatot, ami közelebb viszi hozzá.

Nem szenvedéssel, önsanyargatással, hanem imádsággal kezdte eltölteni a drága idejét.

Megújult lélekkel él azóta, és hálát ad. „Na, ez nekem is jó lesz!” – gondoltam. Portörlés közben ezt mondtam: „Köszönöm, Uram, hogy vannak könyveim a polcon, amelyeket olvashatok (és letörölhetem őket…)!”; porszívóztam és ezt mondtam: „Köszönöm, Uram, hogy van egy lakhelyem, ahol élhetek (és tisztán tarthatom…)”; betettem a mosást a gépbe és ezt mondtam: „Köszönöm, Uram, hogy ennyi szép ruhánk van (amelyeket kimoshatok…)”; és miközben mosogattam, ezt mondtam: „Köszönöm, Uram, hogy edényeim vannak, amelyekben finom ételeket készíthetek a családomnak (és elmosogathatom…)”!

Fogalmam sincs, hogyan történt, de sokkal hamarabb készen lettem, mint szoktam! Eszembe jutott, hogy ez már nem az első eset, amikor hálaadással számomra nehéznek tűnő dolgok áldással végződnek.

Közeleg a Húsvét, azt hiszem, a szívemben is csinálok egy nagytakarítást, és minden fárasztónak ígérkező „porolásnál” hálát adok az ott találtakért – a hibáimért is, – ahogyan azt olvastam: Remény, teljes élet a nehézségek tagadása nélkül!

A nagyhét eseményeit megelőzi a virágvasárnap, de nem felejtkezhetünk meg a böjti időszakról sem, ami húsvét vasárnapig tart. Ezekhez kapcsolódnak a most következő hangfelvételek.

„Íme, ez az a böjt, amely tetszik nekem”
(Bibliai részlet, Kovács Edina felolvasásában)

Gondolatok virágvasárnap kapcsán (Óvári Péter felolvasásában): Szabó József, Az ember lelkesedik, Jézus cselekszik Mt 21,1-7, részlet

Dzsida Jenő, Nagycsütörtök c. versének megzenésített változata

Nagypéntek emlékére:
Tornay András – Jeruzsálem c. versét Óvári Anikó adja elő

Via Dolorosa
(Barátokkal együtt énekeljük a templomunkban)

Kocor Tamás: Felragyog a Golgota (Óvári-Urbán Anikó előadásában)

Tornay András: Lurkó mese (Kozma Eszter előadásában)

NagySzombatra is hoztam valamit: Egy vers, mely az anyai fájdalom szemszögéből próbálja ábrázolni Jézus kereszthalálát. Weöres Sándor, Mária siralma (Bodócs Lászlóné Ilonka előadásában).

Húsvét vasárnapra:

Szintén versek következnek, de ezeket már a dicsőség, világosság hatja át. Túrmezei Erzsébet, Hiszek a szeretetben, s A harmadik c. költeménye hangzik el (az előbbit Komjáthyné Zsolnay Éva, utóbbit Fülöp Éva adja elő).

Húsvét hétfőre:

Pár gondolat. Vajon a kereszt elválasztja az embereket egymástól, vagy a szeretetre hív bennünket?

Áldott ünnepet kívánok mindannyiunknak! 🙂

keresztésJézus

Biztosan van olyan története, véleménye, gondolata, ami ehhez az ünnephez, vagy ehhez a bejegyzéshez kapcsolódik! Szeretettel várom a like gomb alatt a hozzászólást! 🙂


Privát üzenet küldéseTémajavaslat küldése
Kapcsolatfelvétel