Borban, dalban, feketén, fehéren

 

Black Toni
(kedd: tehetség plusz ember – tematikus nap)

 

Hogyan készül a pezsgő, vagy a vermut? Egy nagyüzemi előállításnál vajon hány hektoliterrel lehet számolni? A fényképész és minőségellenőr hogyan került közel a zenéléshez? Fekete Attilával, a karaoke bajnokság egyik versenyzőjével Tóth Andrea beszélgetett a Hobby Rádióban. Innen a sok érdekesség, amiről most írni fogok.

 

Fekete Attilával, azaz Black Tonival októberben találkoztam először személyesen a Vakbarát Alapítvány szervezésében történő karaoke bajnokságon. Erről a versenyről írtam részletesen ebben a blogbejegyzésben korábban. Ezen az oldalon pedig minden versenyző hangfelvétele meghallgatható egyébként. Attila a férfi indulók kategóriájában dobogós helyezést ért el.

 

A fényképész

 

Gyermekkorától kezdve foglalkozott ezzel Lakiteleken. Szakkörbe járt majd Kecskeméten folytatta tanulmányait, fényképésznek tanult.  Nagyon jó szakkörvezető volt a tanáruk. Neki köszönheti, hogy az iskola irodalmi színpadának vendégeit fotózhatta. Pl. Latinovics Zoltánt, Vitrai Tamást. A videózást is elkezdte, nagykazettás kamerával. Esküvőkön, születésnapokon volt mit tennie. Operatőr iskolába is járt. Ezekben az időkben kezdett el dobolni is. Hívták is őt, hogy zenéljen, de inkább a videózást választotta ekkor még.

 

Ami a régi fényképekről eszembe jutott

 

Amikor arról mesélt, hogy általában csak egy-két színű háttér volt és úgy volt a műtermi fényképeszkedés, eszembe jutott sokminden. Például az, amikor az unokatestvéremről készült egy arckép, ami kör alakban volt homályosan „bekeretezve” és kék színű hátteret kapott. Egy kitűzőt is csináltak ebből azt hiszem, nem tudom, de úgy emlékszem, hogy ez is divat volt. A családi fotóink is csak az én óvodás koromban váltak színessé. Kisbabaként még fekete-fehér voltamJ Attila elmesélte a riportban, hogy amikor ő tanulta a fényképészetet, még gyerekcipőben járt a színes technika, de később azt is kitanulta.

 

A borász

 

Az élelmiszeripari technikumot is elvégezte, mert megtetszett neki a borászat. Íme pár érdekesség, amit velünk, hallgatókkal is megosztott:

Van a szőlőfeldolgozó, amikor behozzák az ültetvényről a szőlőt, oda viszik. Egy nagy tölcsért kel elképzelni, amibe két pótkocsi szőlő is belefér. Volt olyan eset például 1983-ban, többszázezer mázsát dolgoztak fel. Szobányi nagyságú préseket kell elképzelni. Akkora, mint egy kamion platója. Onnan megy tovább az ülepítő rendszerekbe és másnap reggel le vannak fejtve. Különféle folyamatokon mennek ezek keresztül. Derítik, szűrik őket. Négy darab ötezer hektoliteres tartályunk volt. A legkisebb edény 100 hektoliteres. A riportban volt egy kis viccelődés a minőségellenőrzéssel kapcsolatosan, mert ugye ez is nagyon fontos feladat. Milyen jó, hogy ezt otthon is könnyedén bárki elvégezheti. Az üzemben a kóstolgatás egy fontos feladat volt.

 

Vermut, pezsgő

 

A vermut alapanyagának nem kötelező a minőségi bor. Itt a fűszerezésen van a hangsúly. Az úgynevezett vermutfüvet Olaszolrszágból hozták be. Ennek licence titkos. Nemúgy a pezsgőnél. Ott minőségi borra van szükség. Szigorúan szabályozza a bortörvény azt, hogy mi lehet az alapanyag és például mennyi cukor kerülhet a pezsgőbe. A pezsgőalapú borok úgynevezett savas borok. Minél savasabbak, annál jobb. Kétféle érlési mód van. Ők a vállalatnál tankérlésű módon állították elő a termékeiket. A palackérlésű esetben magától jön létre a pezsgés, akár több évig is eltart a folyamat.

 

A látásvesztés után

 

1998-ban egy autóbaleset során a szemébe ment akkumulátorsav. Mivel nem érzett semmit, későn vették észre a bekerülő anyagot, későn mosták ki. Bár 1 év után visszatért szinte teljesen a látása, 7 évre rá mégis elveszítette. Az orvosok sem tudták megmondani, hogy miért. Jelenleg a Bács-Kiskun megyei érdekképviseleti szervezetben segít a kulturális programok kapcsán, de bármire megkérik, vállalja. Amikor megvakult, környezete sokat segített neki. Korábban képviselő is volt, sportklubban is oszloposan tevékenykedett, de ezeket a dolgokat nem folytatta tovább. Bennem megmaradt a kérdés, hogy vajon milyen akadálya lehet annak, hogy valaki vakon képviselő lehessen bármilyen szinten?

 

A zenész

 

Amikor jött a baleset, felmerült benne a kérdés, mit fog a szürke hétköznapokban csinálni. Elkezdett zongorázni tanulni. Még látta valamennyire a kottát. Három és fél év alatt megtanulta teljesen amit kell. A könnyűzene felé orientálódott. Egy nyárlőrinci sörözőben, a szombat esti zenés esteken kezdte fellépéseit. Aztán ez két év után megszünt. A közelben lévő üdülőterületen folytatta. Ekkor érezte, hogy neki ezt kell csinálnia. Mikor egy buliba, rendezvényre megy zenélni, általában van egy sofőrje, aki elviszi és aki tudja, hogy mit hogyan kell összepakolni, bepakolni. Elmesélte, hogy ő fejmikrofont használ, akkor biztos lehet abban, hogy a fejét ha el is fordítja, nem számít. Három évvel ezelőtt egy stúdióban felvett egy cd-anyagot. Végül aki kíváncsi arra, hogy mit és hogyan énekelt a karaoke versenyen, ide teszem a linket. Jó zenehallgatást, Black Toni, neked pedig sok sikert kívánok!

 

Ihász Gábor: Megemelem kalapomat – Fekete Attila előadásában hallható