Énektechnikaa? Keresem az „IGAZIT”!

szíveketfújólány

Énektanulás a Kádek módszer segítségével 4. rész

(Kedd: tehetség plusz ember – tematikus nap)

Tartalom

Játékos képzelet

Az alábbi „agymenés” az én szüleményem. Megihletett, hogy amikor Henyvel az énektechnikáról beszélgettünk, az emésztést hozta fel példának. Úgyhogy most jöjjön egy kis képzeletjáték, aztán majd folytatjuk „komolyabban”!

Képzeljük el. Az emésztőrendszerek konferenciáján járunk. A helyes emberi emésztési technika a téma. Vajon melyikük nyerhetne egy ilyen vitában? Listázom a különféle „emésztési technikákat”, melyek képviselői igen hevesen folytatnak szakmai párbeszédet:

  • Glükóz-érzékenyítő technika
  • Laktóz-érzékenyítő technika
  • Inzulinrezisztens technika
  • Reflux technika
  • Gyomor-fekélyesítő technika
  • Irritábilis bél szindróma idéző technika
  • Gyomorhurut-képző technika
  • Szalmonella technika

Ezeknek a technikáknak lehetnek jó eredményei? Igen, ha jó müködésnek tartanánk azt, hogy valaki glükózérzékeny, laktózérzékeny, s s sorolhatnám a többi dolgot. De vajon akad-e közöttünk olyan ember, aki ezeket az eredményeket egészségesnek nevezné? Ha meghívtak volna egy orvost is erre a képzeletbeli konferenciára, akkor ő azonnal kiszúrta volna, hogy egyik résztvevő sem alkalmas megvitatni ezt a kérdést. Hiszen mindegyik szereplő „technikája” rossz, egészségtelen dolgot eredményez. A doki biztos keresné közöttük az egyetlen jó működés képviselőjét, ami az emberekbe van kódolva már születésüktől fogva. Eljátszottam a gondolattal, hogy hogyan nevezném el ezt az „egyetlent”. Mit is mondanak az emberek, akik jó emésztésükkel, egészséges gyomrukkal dicsekednek? Ó, én még a vasszöget is meg tudom enni, nem lesz semmi bajom! Legyen akkor ennek
a jó emésztési működésnek a neve „Vasszög technika”!

Ő tudja miről beszél!

Most áttérünk az éneklésre. Kádek Henynek mindig nagyon fontos a fogalmak pontos tisztázása. S ha az énektechnikáról van szó, különösen is lényeges llesz, majd látni fogjuk!

Pl. nekem többször hangsúlyozta, amikor erre szükség volt, hogy nem kifújom a levegőt, hanem kilélegzem. Persze van olyan gyakorlat is, amikor kifújásról van szó, nagyon figyelni kell a legapróbb különbségekre is. Ez a fajta hozzáállás nekem nagyon szimpatikus volt már az első pillanattól kezdve. Szeretem, ha valaki nem hasraütésszerűen állapít meg valamit. Nagyon jó érezni, hogy aki tanít, tudja miről beszél, és mit miért csinál. E bejegyzés folytatása már Heny szavai végig, alcímekkel tagolva általam.

Énektechnika és fogalmak

Ha valaki azt mondja, hogy ilyen, vagy olyan énektechnikával tanul énekelni, akkor számomra ez azt jelenti, hogy igazából nem tudja, hogy mi a hangadó szervek jó működése.

Technika: működés mikéntje.

Foniátria: a hangadó szervek működését vizsgáló és leíró orvostudomány.

Foniátriai gyakorlatok: a hangadásban résztvevő izmok „gyógytornája”.

Egy, és csak egy!

Amikor megszületünk, kódolva van a hangadás működése is a szervezetünkben, ahogyan az emésztésé. Amikor a hangadást működtető izmok működése torzul, és ez számtalanféle lehet, akkor végülis a működést, mivel technikának hívjuk, lehet különféle technikának nevezni. De igazából, ha belegondolunk, nincsenek énektechnikák, hiszen a működés az egy. Amit a foniátria, mint orvostudomány nyomon követ és megfogalmaz.

Emésztéses hasonlat

Ahogy az emésztésünknél is. Az emésztés, amiben résztvesznek a belső szerveink, vegetatív működés. Azt nem lehet többféleképpen csinálni jól, csak egyféleképpen. Amikor ott torzul a működés, mondhatjuk azt, hogy az az emésztés ilyen, ez az emésztés úg csinálja, és ezt akkor hívhatjuk különféle technikáknak az emésztésen belül, de ezek atól még nem jók. Hiszen a jó működés, az az alapvető.

Ki mondja meg, mi a jó?

Ha ennek mentén fogalmazzuk meg, akkor mondhatjuk azt, hogy egyetlenegy énektechnika van, ami jó, ami jól működteti a hangadó szerveket. Azt az énektechnikát pedig nem valaki kitalálja, hogy azt hogy kell csinálni, hanem azt a foniátria mondja meg!

Van olyan eset, amit szívesen megosztana velem? Vélemény, gondolat? A like gomb alatt a hozzászólásoknál várom szeretettel!

A sorozat eddigi részei

1. Jól akarod csinálni? Ne!2. A Kádek-módszer története3. Döbbenetes: még mindig sokan gondolják, hogy legyalázással lehet igazi eredményt elérni!4. Énektechnika? Keresem az „igazit”!

Privát üzenet küldéseFeliratkozás blogértesítőreTémajavaslat küldése

Kapcsolatfelvétel