Egészséges énekmód

Dr. Balázs Boglárka és a Kádek tanítványok

Ha valaki komolyan veszi, hogy énekelni szeretne közönség előtt, s szeretne az egészségére is vigyázni, akkor nekik mindenképpen ajánlom ezt a bejegyzést. Egy rosszul kialakult éneklési móddal akár maradandó károsodást is okozhatunk saját magunknak. Dr. Balázs Boglárka fül-orr-gégész, foniáter szakorvos előadásának szempontjából szeretnék írni pár érdekességet az éneklésről, s arról, hogy milyen instrukciók segítik a Kádek-módszerben azt, hogy hangképzésünk természetes, egészséges legyen. Saját megtapasztalásaim most sem maradnak el!

TARTALOM:

 • Logopédusok, orvosok, éneklés
 • „Hangosabban!” – de nem ment
 • Miért kerülhettem ebbe a kínos helyzetbe?
 • Mitől lehet hamis leggyakrabban az énekhang?
 • Akkor most mit kezdjek a nagy akarásommal?
 • Logopédusok, orvosok, éneklés

  A hang világnapja alkalmából szakmai szimpóziumot szervezett a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság áprilisban. A hangképzés témakörén belül az éneklés volt most a fő téma. Kádek Henit is meghívták tanítványaival, hogy bemutassák a Kádek-módszert, mert ez az a metodika, ami foniátriai gyakorlatokon alapszik. A jelenlévő szakemberek, tátott szájjal figyelték Heni előadásában és bemutatójában, hogy hogyan találkozik az énektanítási módszertanában az énekpedagógia, és az általuk képviselt tudomány. Én is ott jártam ezen a szimpóziumon, nagyon sok érdekes előadást hallhattunk. Mégis, Dr. Balázs Boglárkáéból emelnék ki tényeket, mert a téma szempontjából az ő orvosi tudása lényeges most. A képen a doktornővel pár Kádek tanítvány látható, köztük én is.

  Dr. Balázs Boglárka és a Kádek tanítványok

  „Hangosabban!” – de nem ment

  „A hangszalagok rezgési amplitúdójától függ a hangerő, ezt mindenkor a tüdőből kiáramló levegő ereje és a hangszalagok zárási foka szabja meg. Ez azt jelenti, hogyha valakinek jól zárnak a hangszalagjai, és megfelelően – úgynevezett támasszal – fújja a levegőt, a gégében nagy lesz a nyomás, hangos lesz a hang.”

  (Dr. Balázs Boglárka)

  Azonnal beugrott a húsz évvel ezelőtti eset. Egy együttesben énekeltem. Sokszor mondták nekem, hogy: „Hangosabban! Csak nem tették hozzá, hogyan oldjam ezt meg. Úgyhogy nyomtam, ahogy csak bírtam. Egyik koncertünkön az egyik szóló dalom éneklése közben erősen szúrni kezdett a torkom, és a dal felénél abba kellett hagynom. Az együttes többi tagja folytatta a nótát, de számomra ez nem volt egy kellemes élmény. Ekkor került először szóba nálam, hogy el kellene mennem énektanárhoz, mert ez az egész valószínűleg azért történhetett meg, mert rosszul képzem a hangom.

  Miért kerülhettem ebbe a kínos helyzetbe?

  Előtte mindenki (laikusok) dicsért, hogy milyen szépen énekelek, szakmai visszajelzéseket egyáltalán nem is kaptam, tehát ki sem derült számomra, hogy ilyesmire szükségem lehet, ezért nem is kerestem a lehetőséget sem. Jókedvemből énekeltem mások előtt is, nem volt tudatomban, hogy ez egy szakma, amit ki kell tanulni, ha bármit is szeretnék ezzel másoknak is adni. Ráadásul aki ezt nem veszi komolyan, sokkal rosszabbul is járhat, mint én, meg is betegítheti a saját „hangját”.

  Ha bármikor is zavart Kádek Heny óráján, hogy halknak hallottam a hangom, ő azt kérte, ne törődjek vele.

  „A hangunk olyan, amilyen. Ezzel ne foglalkozz, csak csináld a gyakorlatot, arra koncentrálj!”

  Mindig erősíti a hitet abban, hogy a megfelelő gyakorlatok rendszeres elvégzése által megtörténik az a beidegződés, mely az egészséges hangadáshoz szükséges, s ez meghozza majd a kívánt eredményt.

  Mitől lehet hamis leggyakrabban az énekhang?

  „Hogyha nagyon akar az énekes, akár tanult, akár tanulatlan, nagyobb a levegő nyomása, túlfújja a hangot. Állandóan magas lesz és fölé intonál. Ha meg kevesebb a levegő, akkor alacsony lesz. Tehát a hamis éneklés nem a hallás hiánya legtöbbször, hanem helytelen hangszervi működés.” … Az egyik leggyakoribb panasz a visszatérő rekedtség. Ilyenkor általában azt látja az orvos, hogy kisebb-nagyobb hangszalagcsomók vannak az illető gégéjén. A hangszalagcsomók a helytelen hangképzéstechnika miatt, hangerőltetéstől alakul ki.”

  (Dr. Balázs Boglárka)

  Á, most már értem, mi volt a probléma régen! – csaptam lélekben a homlokomra a konferencián. Eszembe jutott, amikor annyira akartam, hogy jól szóljon egy dal, elég hangos és erős legyen stb! Nem értettem sosem, hogy miért nem minden hang tiszta, amikor hallásom van hozzá. Próbáltam azt, hogy akkor visszafogom magam, hátha túlságosan nyomtam a hangom és ez volt a baj. De akkor meg lecsúsztak a hangok. Összeállt a kép ez alapján egykori önmmagamról, amikor ösztönösen próbáltam egyedül megoldani a dolgot. Szóval a megfelelő hangképzés a megoldás?

  Akkor most mit kezdjek a nagy akarásommal?

  Kádek Heny szerint:
  „Az első nagy lépés, mikor nem jól akarod csinálni……hanem hagyod, hogy olyan legyen, , amilyen csak tud lenni.”

  Amikor ezen elgondolkodtam, ráébredtem, hogy abban a nagy akarásomban tulajdonképpen a „jól akarom csinálni” érzése volt. De csak érzelmi szinten tudtam ezt hozni, a jó technikám még nem volt meg hozzá. Milyen érdekes, hogy még az éneklésnél is úgy van, hogy a jó szándék kevés. Ismerni kell a hogyanokat is a kívánt eredményhez! És az még érdekesebb, hogy a jó hangadást célzó foniátriai gyakorlatoknál pedig el kell felejtenünk, hogy jól akarjuk csinálni, csak simán csinálni kell a gyakorlatot, és engedni a hangunknak, hogy olyan legyen, amilyen. Nem szűnt meg az akaraterőm, csak más irányt vett. Nagyon különleges élmény volt megtapasztalni ezt.

  Dr. Balázs Boglárka nem győzte hangsúlyozni az előadásában és a konferencián is, hogy az éneklés az egy szakma, meg kell tanulni!!! ÉN EZT AKAROM!!!

  További cikkek a témában (válogatás a teljesség igénye nélkül)

  Jól akarod csinálni? Ne!A kádek módszer történeteDöbbenetes: sokan gondolkodnak úgy, hogy legyalázással lehet igazi eredményt elérni!Énektechnika? Keresem az igazit! „Példahang”„A módszer akkor is felszabadít, ha nem akarod!”

  Privát üzenet küldéseFeliratkozás blogértesítőreTémajavaslat küldése

  Kapcsolatfelvétel