A szenvedés fogyókúrája

Csütörtök: Beszéljünk mindenről, ami a problémáink kezeléséhez jól jöhet!

GONDOLATÉPÍTŐ NAP

Csak maga a döntés fontos az életben, vagy az sem mindegy, hogy milyen irányban történik az. Lehet, hogy első hallásra evidens, de ez nem ilyen egyszerű. Találkoztam egy olyan véleménnyel nemrég, hogy mindegy, hogy hogy döntünk, maga a döntés ténye a fontos, hogy meglegyen. Miért tartom ezt ilyen lényeges dolognak, hogy kiderüljön a válasz?

Ha tudhatjuk, hogy nem számítanak a döntések, akkor végre megszabadulhatunk a nyomástól, hogy megoldásokat keressünk problémáinkra. Az élet tengerére ráfeküdhetünk és hagyhatjuk, hogy vigyen a víz, amerre jónak látja, vagy mondjuk nevezzük sorsnak. Ha viszont az derül ki, hogy létezik jó és rossz döntés, akkor pedig reménységet kaphatunk, hogy érdemes kikutatni a problémáinkra a megoldást, mert egy megfelelő döntésnek a következménye is kifizetődő lesz és nem kell beletörődnünk sokmindenbe. Bármi is legyen a végeredmény, szenvedéseink csökkenését fogjuk tapasztalni.

Kísérleti alanyaink kaptak három különböző nehézségű feladatot. Az egyik helyzetben félelemmel (kártérítés terhe állt fent, ha valamit rosszul csinálnak), a másikban szeretettel motiváltunk (cégünk megajándékozza legkedvesebb hozzátartozóját), s volt, amikor semmivel sem motiváltuk őket. Ezek az emberek nem hitték a kísérlet előtt, hogy fontos a döntéshozás iránya, csak a szükségességét hangsúlyozták. Azt akartuk megtudni, hogy vajon lehet így élni? Ők képesek erre? Ha igen, akkor végre várhat ránk is a passzív nyugalom és elfogadás mindennel szemben, amit az élet elénk sodor. Ha nem, akkor is fellélegezhetünk, hogy létezhetnek dolgok, amin változtathatunk mi is!

1. feladat:
Készüljenek vendégek fogadására. Legyen benne takarítás, rendrakás és finomságok elkészítése.

2. feladat:
Amikor megérkeznek a vendégek, gondoskodjanak arról, hogy jól is érezzék magukat.

3. feladat:
Ezt az egyik vendég fogja majd elmondani, aki egy cégvezető, igen befolyásos ember és nem tanácsos neki nemet mondani.
A műszereinkkel mértük és figyeltük a feladatok teljesítése alatt végbemenő döntésidőket. Azt feltételeztük, hogyha súlya van valaminek, akkor tovább tart a folyamat. Közben elemeztük a motivációk és a tettek összefüggését is, a lehető legtöbb dologra rá akartunk világítani, amiből következtetnünk lehet arra, hogy mindig passzívak a döntési mintázatok, vagy nyomás hatására változnak-e. A részletes kísérleti tanulmányon még dolgoznak a munkatársak, de a végeredményt már lehet tudni. Voltak számottevő különbségek. Külön érdekességként megemlíteném, hogy amikor félelemmel motiváltunk, az esetek többségében úgy jártak az alanyok, mint elefánt a porcelánboltban. Mindent tökéletesen akartak megoldani, de ez akkora nyomást helyezett rájuk, hogy a legegyszerűbb részletek felett elsiklott a figyelmük. Amikor szeretettel motiváltunk, sokkal több plusszt tettek a tevékenységeikbe, mint ami a leírásban szerepelt. A nyomás nélküli helyzetben a döntési mintázatok a különféle nehézségű feladatoknál változtak, de kisebb mértékben, mint motiváció hatására. Itt egyébként azt hangsúlyoztuk az egyéneknél, hogy teljesen mindegy, hogy hogy oldják meg a feladatot, ahogy sikerül, úgy sikerül, fő a nyugalom és a lazaság.

Lehet, hogy a kísérlet kialakításán lehet még finomítani, akár javaslatokat is tehet bárki erre. Mégis abból a természetes megfigyelésből indultunk ki, hogy teljesen más, amikor:
a. a főnökünket várjuk vacsorára,
b. egy kisbabát hozunk haza a kórházból és ünnepelni készülünk,
c. egy egyszerű hétköznapi étkezéshez terítünk?

Azt kívánom mindannyiunknak, hogy sikerüljön megtalálnunk a legkülönfélébb helyzetekre a legmegfelelőbb megoldást és ebben a szeretet motiváljon, hogy a képzeletünkön felüli eredményességgel élhessünk! Hiszem, hogy sokkal több dolog van az életbe, amibe nem kellene beletörődnünk, ami ellen, vagy amiért igenis tehetünk, de tudom, hogy néha nehéz ezt elhinni. A lenni, vagy nem lenni problematikája sok ember fejében kérdésként feszülhet: „Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgét s nyilait;
Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,
S fegyvert ragadva véget vet neki?”

TUDATOS ÉLETVITEL NAP SZOMBATON!
Ha valaki arra vágyik, hogy befolyásolja azokat a körülményeket, melyeket lehetséges megváltoztatni. Lehet, hogy új területeket is felfedezhetünk az elhangzó előadások alapján! Részletekről és kedvezményről itt olvasható el minden:
//sikerul.com/tudatos-eletvitel