A sérültség állapotának elfogadása, avagy hogyan működik az erőtlenség ereje?

Horváthné Dunaveczki Leona, látássérült énekes, önfeledten a színpadon

„A mindennapok hősei”

Példák arra, ahogyan feldolgozták és elfogadták állapotukat a legkülönfélébb sérültséggel élő emberek. Írást, dalt és portréfilmek linkjeit is megosztom, melyből csemegézve bátorítást nyerhet minden olvasó, aki szeretné jobban megérteni, hogy egy ilyen állapot elfogadása kinek-kinek hogyan működik.

Az ok a kérdés, vagy a cél?

Tergulicza Eszter írt egy kis szösszenetet, ami nagyon megfogott. Nekem adott egyfajta vigaszt a miértekre. Nem mintha folyton ezt a kérdést feszegetném, de jó érzés, ha betalál valami. Köszönöm, hogy megoszthatom itt!

Mozgássérült vagyok, s bár nem így szoktam bemutatkozni, meg a helyzet sem annyira tragikus, mégis, a nép vagy félre lök, vagy drámázik.(Ez a két véglet létezik perpill) Én azonban életcélomnak tűztem ki azt, hogy ezen változtatok. Szóval no more drama, szeretem mások idegrendszerét fellazítani amennyiben ez lehetséges.

Na. Ma fogorvoshoz mentem, a váróban egy mobilozó hölgy üldögélt. Izgága lény lévén, jöttem mentem, táska le kabát le, stb… ami azért picurkát mégiscsak körülményesebb az átlagnál. Baloldalt bénult egyed vagyok full görcsös izomzattal, no, meg a limbikus rendszer sem az igazi, majdnem élből felrúgtam egy széket… 🙂 Mire a hölgy: a félelem…? Ááááh, mondom nevetve: ez nem a félelem, és reszketés Las Vegas kérem: (pah, mit nekem fogorvos!!!) ez csupán a szimplán hátrányos helyzet. A végén a könnyei csorogtak, amire én lepődtem meg a legjobban hogy most meg mi poént mondtam megint? 🙂

De számtalan ilyen lehetőség van, volt, és hiszem hogy lesz is az életem során. Mert színtiszta öröm látni, tapasztalni a kiáradó örömöt, azt ahogy megváltoztatja az emberek gondolkodását, és megvigasztalja őket. Jóllehet, ijesztő úgy rákerülni egy pályára hogy nem tudjuk mi lesz a vége, s a tudat, hogy egyáltalán hogy kerültünk rá.

Mégis a helyes kérdés sohasem a „miért?”, vagy a „hogyan?” hanem az hogy „mi célból?”.

A „miértek”, és a „hogyanok” felőrlik az embert, és önsajnálatba, passzivitásba sodorják. A „mi célból” típusú gondolkodás viszont motivál, és energiát ad a legrosszabb napokon is.

Saját elmélkedésem Bibliai szemszögből

Egyszer útközben Jézus meglátott valakit, aki születésétől fogva vak volt. Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, kinek a bűne miatt született ez vakon? A szülei vétkeztek, vagy ő maga?”
Jézus így felelt nekik: „Egyik sem! Sem ő, sem a szülei nem vétettek — nem emiatt született vakon. Azért történt így, hogy Isten rajta mutassa meg hatalmát.
Amíg nappal van, el kell végeznem azokat a feladatokat, amelyeket az Atya bízott rám, aki elküldött. Majd eljön az éjszaka, és akkor senki sem dolgozhat.
Amíg ezen a világon vagyok, én vagyok a világ világossága.

(János evangéliuma 9. fejezet, 1-5. vers)

Pál apostol írja:

Háromszor kértem az Urat, hogy szabadítson meg ettől a „tövistől”, de ő ezt válaszolta: „Elég az a kegyelem, amelyet kaptál, mert az én erőm a te erőtlenséged által éri el a célját.” Ezért boldogan dicsekszem a gyengeségeimmel, hogy Krisztus ereje lakjon bennem. Örömmel elviselem a gyengeségeimet, meg amikor az emberek bántanak, vagy rosszat mondanak rólam, vagy amikor különböző nehézségek és bajok vesznek körül, amikor az emberek üldöznek vagy rosszul bánnak velem Krisztus miatt, mert amikor gyenge vagyok, akkor vagyok igazán erős.

(2. Korintusi levél, 12. fejezet, 8-10. vers)

Meggyógyultam!!!

És jöjjön egy dal, amit a Para-ra Gospel Kórussal gyakran énekelünk. Ez az eredeti nóta. Angolosok előnyben, nekik a szöveg azonnal érthető lesz. Számomra van egy kulcsmondat a dalban. Arról is énekel, hogy Isten megérintette a szívét. Ezt éneklés közben mindig igyekszem hálával felidézni, számomra az a gyógyulás. Ha Isten elfogadó szeretetében élek és mozgok, nekem az az élet, a többi mellékessé válik. Bolyki Balázs a koncertjeinken ez előtt a dal előtt többször el szokta mondani, hogy az egészség az, ha békesség van a lelkünkben! Kívánom, hogy mindannyian minél gyakrabban átélhessük az ezzel járó örömöt, elfogadást!

A mindennapok hőseinek „listája” (filmajánló)

Hogyan lehet fogyatékos emberként élni? A TV2 készített egy hat részes sorozatot, A mindennapok hősei címet viseli. Minden egyes szereplő valamilyen sérültséggel él. A 25 perces rövid filmekben bemutatják az illető életét úgy, hogy az bátorító legyen mások számára. Az a megtiszteltetés ért engem is, hogy az egyik részben mi szerepelhettünk. Köszönet érte! A televíziós csatorna weboldaláról kimásoltam a filmek ajánlóit, s amelyiket szívesen megnézné, a link a TV2 oldalára vezeti az olvasót.

Horváthné Dunaveczki Leona

Négy gyermeket nevelni, háztartást vezetni, dolgozni, énekórákra és fellépésekre járni nem egyszerű feladat. Dunaveczki Leona pedig mindezt lenyűgöző módon teszi, annak ellenére, hogy nem lát. A szociológusként végzett édesanya nap, mint nap bizonyítja, hogy nincs számára lehetetlen. Teljes értékű életet él, amivel példát mutat nem csupán sorstársai, hanem mindenki számára. Ismerd meg Te is Leona életét!
Tovább a filmhez!

Barabás Lőrinc

Megáll a levegő, amikor megszólaltatja trombitáját. A legtehetségesebb hazai zenészek egyike, nevét azonban nem csak Magyarországon ismerik. Barabás Lőrinc 34 évesen 6 lemezt tudhat maga mögött, egyedi zenei stílusával az utóbbi évtizedben a hazai zenei élet egyik legsokoldalúbb szereplője lett. Ismerd meg a sokoldalú művész életét te is!
Tovább a filmhez!

Elek Dóra

Közel húsz év, több mint egy tucat csupaszív színész, összesen 17 színdarab, valamint végtelen szeretet, kitartás és adni akarás. Így lehetne pár szóban jellemezni hazánk egyik legkülönlegesebb színházát, a Baltazár Színházat. A színházat, amely a Vétlen Balthazár című filmről kapta a nevét, Elek Dóra alapította 1998-ban és azóta is az egyetlen olyan hivatásos színtársulat hazánkban, amely főként értelmi sérült színészekből áll.
Tovább a filmhez!

Németh Roland

Németh Roland paralimpikon 17 éves koráig aktívan teniszezett, azonban egy baleset következtében súlyos lábsérülést szenvedett, így le kellett mondania a sportról. Roli azonban nem adta fel, keményen küzdött azért, hogy újra lábra állhasson és folytathassa szeretett sportját, amit felépülése óta kerekesszékből űz. Részt vett a riói paralimpián, ahol bizonyította, hogy sérülése ellenére sem ismer lehetetlent…
Tovább a filmhez!

Weisz Fanni

Teljes csendben, de annál színesebben éli életét Weisz Fanni. A fiatal pécsi lány születése óta nem hall, ez azonban nem akadályozza őt álmai elérésében. 25 évesen elmondhatja magáról, hogy ő Európa első siket sajtószóvivője az Afrikai-Magyar Egyesületnél. Nem egyszer láthatták Áder János oldalán, amint a köztársasági elnök újévi beszédét jelelelte el, 2011-ben pedig Pécs város arca lett.
Tovább a filmhez!

Hozleiter Fanny (Mosolyka)

Író, motivációs előadó, jószolgálati nagykövet, blogger és nem utolsó sorban feleség. Ez csak néhány szerep azok közül, melyekben Hozleiter Fanny, közismertebb nevén Mosolyka nap, mint nap helytáll, és mindezt pedig még kerekesszékből teszi. Egy ideje az orvosi jóslatok, diagnózisok helyett, sokkal inkább a pillanatnak él és álmodozás helyett élményeket gyűjt. Pozitívan tekint jövőjére, az orvosi diagnózis konkrét neve pedig mint kifejezés sem létezik többé számára. Ismerd meg te is Mosolykát!
Tovább a filmhez!


Privát üzenet küldéseTémajavaslat küldése
Kapcsolatfelvétel