Hogyan látom gyermekeimet vakon? (Anyai szemmel 3. rész)

Szilvike lányunk maszatos arccal

Szív-i

Folytatom sorozatomat a gyermekeimről, ahogyan én látom őket. A történetekből kiderül: van különbség egy látó édesanya, és egy vak édesanya megéléseiben? Szilvike esetében volt a legnehezebb kitartani a szoptatásban, de erről is alább lesz szó bővebben. Sőt, azt is elárulom, hogy mi az, amit tőle nagyon megtanultam!

Amikor bemutatkozik, akkor az „l” betűt ki szokta hagyni, és az „i”-t pedig hosszúnak ejti. „Szííííívi” Nagyon cuki, ahogy beszél. Ha a három (idősebb) gyereket egy-egy jelzővel kellene bemutatnom, akkor Attila lenne a komoly, Pancsika a macska, Szilvike pedig a cuki.

Első találkozásunk

Az egyik unokatestvérem, amikor többször keményedett a pocakom, szinte megjósolta, hogy mikor fog megszületni. Mondtam is neki, hogy az nem lehet, hogy 3-4 hét múlva megérkezik, mert mégegyszer ennyi idő kellene neki. Aztán mégis így lett. Elindultak a fájások, természetesen egy szép tavaszi éjjelen. A 35., vagy a 36. hétben lehettem. De akár a 34.-ben is lehettem volna, mert más adatot kaptam, ha a naptárat néztem, másat, ha az ultrahangos felvétel adatait néztem, és még volt valami harmadik, amire már nem emlékszem, ami miatt szintén más adat lett volna a valódi. Márpedig ha egy gyerek korábban érkezik, akkor egy hét is igen sokat számít. Bementünk mentővel a kórházba, és infúziót kaptam, hogy hátha visszafordítható a folyamat, hátha elmúlnak a fájások. Azok viszont szerencsére nem múltak el. S hogy miért szerencsére? Mert amikor kiemelte az orvos a babát, már lehetett tudni, hogy belekakilt a magzatvízbe. Emlékszem, hogy mennyire örültem annak, hogy a szervezetem nem reagált a visszafordítási kísérletre, hanem szüntelenül jelzett, hogy a babának kint kell lennie. 3 kilo 20 dekával született. Szegénykémnek gyomormosással kezdődött az élete a koszos magzatvíz miatt. De aztán minden rendben volt vele, nem sárgult be.

Harc az anyatejért

Nem akart az első hetekben gyarapodni. Fogyni sem fogyott, de hétről hétre ugyanabban a súlyban volt sokáig. A széklete zöldessárga volt, ezt sem értettük. Én a másik két gyerekemet is sokáig szoptattam. Azt hiszem, hogy ennek is köszönhető, hogy nem betegeskednek. Nagyon hálás vagyok ezért is az ÉLETNEK. Nem akartam nála sem feladni a küzdelmet, de nagyon rossz, amikor már ilyen sok idő eltelik, és semmi növekedés nincs. Már-már odáig tartott a dolog, hogy 7 hetes korában felírták neki a tápszert. Egyébként nagyon nyugodt baba volt, nem sírt, hogy éhes lenne, ezért sem értettük az egészet. Közben én elmentem azelőtt nemrég a hat hetes kontrollra, és elmondtam a szülészorvosomnak a problémámat. Ő felírt egy olyan gyógyszert, aminek a mellékhatása tejtermelődés. Ezt elkezdtem szedni, és éreztem, hogy segít. Amikor kibontottuk a tápszert, éppen telefonon beszéltem valakivel, aki azt a tanácsot adta, hogy várjak még három napot. Nézzem meg az új gyógyszer hatására, hogy mi történik, ez ki fog derülni. Ha gyarapszik öt dekát, akkor minden rendben lesz. Közben éppen akkoriban a székletének a színe is egészséges sárgás lett, mielőtt a gyógyszert elkezdtem volna szedni. Szilvike olyan gyarapodásnak indult, hogy a legközelebbi mérésnél mindenki boldog volt. Ha délután altatom, még ma is kap cicit, akkor sokkal hamarabb elalszik.

Pelenka nélkül

Két napja nincs rajta pelus. Mindhárom gyerekünket az óvodás korszak előtti nyáron szoktattuk a szobatisztaságra. Általában két hét alatt sikerült is ez a művelet. Szilvikénél semmilyen módszer eddig nem jött be, amit a másik kettőnél alkalmaztunk. Nem akar sem bilibe, sem wc-be pisilni, kakilni, de ez majd biztosan kialakul. Legalább már nem sír, hogy nincs rajta pelus.

Maszat Panka

Ő az a kislány, akit mindenki mindig maszatosnak lát. Elképzelem ilyenkor a kis arcát, és olyan jó érzés ez nekem. A legnyugodtabb, és legmosolygósabb gyerek a családban. Ha beteg, még akkor is képes mosolyogni, pedig alig kap levegőt olyankor. (krup) Sokat beszél, szeret énekelni is nővérével együtt. Erős, masszív testalkatú. Általánosságban azt hallottam, hogy a harmadik gyerekek olyanok minden  családban, hogy ők a legnyugodtabbak. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz, és hogy nálunk miért alakult tényleg így, de talán az is oka lehet, hogy amikor ő született, rá pár hónapra egy igen jó lelki időszakon mentem keresztül, ami valószínűleg rá is kihatott.

Vidámság, éneklés

Az első dal, amit magától elkezdett énekelni, az Izsóp együttes, Induljunk, érkezünk c. száma volt.

„Induljunk, érkezünk, adj nekünk társakat!” – szereti ismételgetni a dalból.

Mostanában pedig minden este kéri, hogy énekeljük el a Happy day-t. Nővérével sokat éneklik az egyik kedves meséjük betétdalát:

„Itt vagyunk, jó nekünk,
hogy barátok lehetünk.
Ölelj át most hát, és hadd adjak egy puszit!
Örüljünk, hogy szeretünk!”

Amit tőle tanultam

Rá volt jellemző a leginkább, hogy amikor tanult járni, s elesett, mindig nagyon gyorsan felállt, és szinte soha sem sírt. Valahogy ez nála tűnt fel nekem. Esett és állt. Esett és állt. Beleégett a lelkembe ez a kép róla, és az, hogy engem ez arra emlékeztet, hogy nekem is van lehetőségem felállni, mikor elesem!

A gyermekeinkről szóló sorozat részei

Anyai szemmel 1. rész (Attila)Anyai szemmel 2. rész (Anna)Minket kitartásra neveltek? (a 4., legkisebb gyermekünkről, Erikáról is szó esik)

Szilvike lányunk maszatos arccal

Biztosan van gondolata a témában! Szeretettel várom a hozzászólást a like gomb alatt!


Privát üzenet küldéseTémajavaslat küldése
Kapcsolatfelvétel