A szerelem vak

Mit tehet egy látássérült pár, ha egyikük sem lát, de szeretnének kikapcsolódni? Mit tehet értük egy szolgáltató?

(szombat: akadálymentes pihenés – tematikus nap)

 

Egy levelezőlistán egy vak barátunk irígylésre méltó kikapcsolódásáról írt egy alkalommal. Látó kedvesével töltöttek el pár napot valahol. Erre a beszámolóra érkezett egy keserű sóhaj, mely szerint ez az élmény sosem lesz elérhető. Ezt egy szintén vak sorstársam írta és azért nem lát esélyt arra, hogy ők szabadon kikapcsolódhatnának egy ilyen helyen, mert sem ő, sem a férje nem látnak. Ekkor kezdett el bennem motoszkálni egy érzés, hogy mi lenne, ha egy szép nap már azt mondhatnám, gyerekek, ide gyertek, itt megkaphattok mindent, amilyen segítségre szükségetek van! S ezekben a napokban ismertem meg Kádár Tímeát is, aki nemrég nyert el támogatást is munkájára. Szálláskereséssel foglalkozik, melyek különlegesek, elérhető áron igényelhetők és a speciális szükségletekre is szeretne odafigyelni a jövőben. Ide másolom cikkét és még a végén pár rövid gondolatom lenne azért ehhez a témához.

 

Vakbarát hotelek – pihenés kiszolgáltatottság nélkül

Szerencsére ma már egyre több hotel ügyel arra, hogy részben vagy egészben akadálymentes legyen. Ez főként a kerekesszékes emberek figyelembevételével történik, a vak emberekre például kevesebb helyen vannak tekintettel. A látássérült embereknek nehéz olyan szállást találniuk, ahol biztonsággal mozoghatnak, hiszen nincs meg az az apró gonddal kiépített környezet, mint az otthonukban. Az angol Vision Hotels szállodalánc viszont kifejezetten nekik épült, és a kialakításánál is a vak és gyengénlátó emberek igényeit vették figyelembe.

Négy gyönyörű, háromcsillagos szállodájuk az angol tengerpart legszebb részein helyezkednek el, és bár főként a látássérült emberekre számítanak, látókat is örömmel fogadnak. Mit is jelent a gyakorlatban az akadálymentesség a vak és gyengénlátó emberek esetében?
– Kontrasztos színeket használnak: például a fekete asztalnak fehér a széle, vagy a fehér fal mellett fekete a szőnyeg.
– A személyzet ki van képezve és fel van készülve arra, hogyan segítse vendégeit úgy, hogy az ne legyen terhükre. Például nem mindenki igényli a folyamatos kísérgetést, megkérdezik előtte, hogyan és miben lehetnek a segítségükre. Elkísérik az étterembe vagy a bárba.
– Olyan szabadidős programokat szerveznek, amin vak emberek is részt vehetnek, illetve az ottani személyzet is fel van készülve erre.

– A liftben hangosbemondó mondja, hogy hanyadik emeleten járnak.

– Az étteremben a menü beszélő, illetve van nagy betűkkel írott változat a gyengénlátó emberek részére.

– A szobákban beszélő ébresztőóra van, és a teáscsészékben folyadékszintmérő eszköz.

– Természetesen a weboldal és a foglalási rendszer is vakbarát: http://www.visionhotels.co.uk

A szálloda helyi mértékkel mérve középáras, 270 font 2 főnek 2 éjszaka (kb 95 ezer forint), itthoni viszonyokhoz mérve inkább felsőkategória. A fentiek inkább azt bizonyítják, hogy egyes esetekben akár már egy kis odafigyelés is elég ahhoz, hogy a vak emberek se szoruljanak ki abból, amit mindannyian nagyon élvezünk: elutazni és néhány napot eltölteni egy kellemes szállodában, anélkül, hogy kiszolgáltatva éreznénk magunkat.

A magyar szállodák egy része vakbarát honlapot is működtet (pl: http://vakbarat.hodmezovasarhely.hu/oldalak/szallas-209), és természetesen, ha előre szólunk, akkor a személyzet segítőkész a vak emberekkel, de a fenti szolgáltatásokkal egyik sem rendelkezik. Szeretnék egy listát olyan szállásokról, amelyek kifejezetten vakbarátak, ezért, ha bárki tud ilyenről, kérem, hogy írjon róla.

 

Eddig a cikk, s most a hozzáfűzésem.

 

Milyen jó is lenne, ha egy látássérült ember gondolna egyet, keresne interneten egy helyet, ahová szívesen ellátogatna és nem azt kellene felkutatni, hogy oda le tud-e menni nyaralni egyedül, vagy párjával, hanem elég lenne „csak” az árakat, vagy egyéb más szempontokat figyelembe vennie. Az is egyelőre csak álom, hogy a fejekben ne az legyen, hogy külön épület kell a vak embereknek, hanem inkább az, hogy biztosítják az egyenlő esélyű hozzáférést minden társadalmi csoportnak. A fizikai akadálymentesség mellett sok esetben apró figyelmességek is elegek ahhoz, hogy számunkra is élvezhető legyen egy-egy hely. Én például azt mondom, hogy az érkező látássérült ember elé kimenni a pályaudvarra és odasegíteni a szállóhoz, már nagy segítség. Aki ismeri a látássérült emberek helyzetét tudja, hogy épületen belül többen jól közlekednek, ha valaki segít bejárni a lényeges területeket. Még biztosan tudnék írni pár apró dolgot, ami segítene minket és talán nem jelent plusz anyagi költséget, csak inkább a helyzetünk ismeretét. Ha a kedves olvasó látássérült és van ötlete, hogy mi az, ami segítené az ő pihenését egy szálláshelyen, akkor írja meg nekem, nekünk. Segítsük együtt Kádár Tímea munkáját, hogy tényleg ne legyünk kiszolgáltatottak a körülményeinknek, ha nem muszáj.