Egy kívánatos média hatás (Ezeket kérdezte tőlem a riport után egy kisgyermek)

afehérbotomszalaggalátkötve

Készült rólunk egy riport, és ennek hatására kérdések születtek egy kisgyermekben!

Azt hiszem ez az az impulzus, amiből minél többre lenne szükség. Hogy kérdések szülessenek, s azok aztán eljussanak azokhoz, akik tudnak rá megfelelőképp válaszolni. Számomra hatalmas öröm volt, nem is számítottam rá, hogy a műsor után ilyen történik. Van olyan gyermek, aki kíváncsi arra, hogy vakon hogyan tudom megoldani azt, amit ő látott a képernyőn? Alább a részletek.

Hogyan segíthetjük a riport mintájára a sérült emberek ügyét?

A velünk elkészített műsorral, segített mind az ötletgazda, mind a műsor készítői, hogy tisztább legyen a kép a fejekben rólunk. De egy gyermeknél mindenképpen! Jó, értem én, az olvasó nem a médiában dolgozik. Hogyan segíthet mégis? egy közös filmnézéssel az osztályban, otthon, vagy egy utcai szituációnál, amikor látnak a gyerekek sérült embert, kérdeznek, és mi nem csitítjuk őket, hanem a legjobb tudásunk szerint próbálunk válaszolni. Ha nem tudunk, akkor elismerjük, hogy utána kell nézni, de a gyermeki kíváncsiságnak ha eleget teszünk, akkor fenntartjuk az ő örömteli érdeklődését, ami minden egyéb területre kihat.

Előzmények

Hétfőn családommal és pár barátommal benne voltunk az Aktív c. műsorban. Sok ölelést kaptam szavakon keresztül a riport után. S volt egy különleges eset is. Egy anyuka megírta, hogy a bejátszás után a gyermeke elkezdett egy csomó dologra rákérdezni. Azt hiszem ez az a hatás, amit érdemes kiváltani a médiának bármilyen hírrel, riporttal. Szülessenek kérdések és legyen tér arra, hogy érkezzenek a válaszok. Köszönöm Tuka Nikolettnek és munkatársainak a lelkiismeretes munkájukat. S egyébként is. Lehet egy gyereknek ellenállni, ha kérdez? Akkor most álljon itt az a pár kérdés és a rövid válaszok. Már önmagában az is érdekes, hogy vajon mire kíváncsi egy gyerek?

A kérdések és a válaszok

Miért nem lát a néni?

Tudod a néni már beteg szemmel született, és amikor kicsi baba volt, meg kellett műteni. Viszont ez után már szemüveggel látott írni és olvasni. Sokat biciklizett és sokat rajzolt. Aztán történt az, hogy nehezet emelt, amikor 13 éves volt. A szemén egy hártya levált és ettől kezdve elkezdett romlani a látása. Ez egy évekig tartó folyamat. Még azért ma is látja, hogy mikor kel fel a nap és mikor kell menni aludni:)

Hogyan tudja a gyerekeit kísérni?

Tudod amikor valaki elveszíti a látását, akkor van arra lehetőség, hogy megtanítsák, hogy hogyan tudjon egyedül közlekedni az utcán. Biztosan láttál már fehér bottal közlekedő nénit, vagy bácsit. Ezzel az eszközzel kitapogatjuk, hogy hol az út, a járda és hol van éppen akadály. Ezért nem megyünk neki. Aztán meg tudjuk jegyezni azt, hogy merre kell menni és így sikerülhet vezetni a kisgyermekünket. Most már el tudod képzelni?

Hogyan nyitja ki a kaput, ha nem látja a zárat?

Erre a kérdésre egy játékkal szeretnék válaszolni. Van olyan neked otthon, amibe különböző alakú figurákat kell beilleszteni a megfelelő formákba? Ha van ilyen, akkor azt ki tudod próbálni, hogy bekötött szemmel gyakorlod a játékot ezzel. Meglátod, egy idő után már nagyon egyszerű lesz beletalálni a formába. Ha anya megengedi, a kulccsal is ki lehet próbálni és lehet csukott szemmel gyakorolni. Pár próbálkozás után menni fog. Mi, akik nem látunk, mi sem azonnal tudunk mindent megoldani, sok-sok nap, év is kell néha valamihez. Azért arra büszke vagyok, hogy ajtónyitásban sokkal gyorsabb vagyok sötétben, mint látó családtagjaim!

Hogy tudja használni a számítógépet? A számítógép folyamatosan beszél? 🙂

Ó, az csak a riportban tűnt úgy, hogy folyamatosan beszél. Te nem szoktál néha folyamatosan beszélni?:) No de komolyabbra fordítva a dolgot, nekem csak akkor elérhető a számítógép használata és az internet is, ha el tudom olvasni azt, ami a képernyőn van. Ezzel mindenki így van. Mivel nem látok, el kell hogy mondja valaki, vagy valami. Ez egy program, amit hallottál. Ez tud beszélni és elmondja azt, amit te, vagy bárki más láthat a képernyőn. Csak akkor beszél, ha éppen én akarom. Ha néha mégis többet akar, a control billentyűvel elnémítom. Őt így lehet csendre bírni.

Nagyon örültem a kérdéseidnek. Próbáld ki a játékot és ha szeretnél válaszolni, nyugodtan megteheted. Majd anya leírja nekem. Ha lesz még kérdésed, vagy én segíthetek valamiben, akkor is szólj anyának, hogy írjon. Vagy lehet, hogy te nem is vagy már olyan kicsi, csak én gondoltam ezt?

A riportot itt lehet megnézni:

http://tv2.hu/­musoraink/aktiv/­120802_eletoromr­e_tanit_a_vak_b­logger.html

Biztosan van gondolata a fentiekkel kapcsolatosan! Szeretettel várom a hozzászólást a like gomb alatt!


Privát üzenet küldéseTémajavaslat küldése
Kapcsolatfelvétel