Segítség az akadálymentes weboldal használatához

Ezt a honlapot úgy terveztem, hogy könnyen olvashasd, gördülékenyen használhasd. Nem kellett mást tennem, mint az ISO/IEC 40500 jelű szabványnak( ami a WCAG 2.0 ) megfelelni.

Felsorolok néhány gyakran előforduló nehézséget, és leírom annak az egyszerű megoldásait.

Olvasást segítő beállítások

Böngészőablak méretének változtatása

Néhány böngésző alapértelmezetten nem a teljes képernyőn indul el. A böngészőt egérrel is át lehet méretezni, illetve teljes képernyőre tenni. Ennek részletes leírását lásd a mellékletben.

Színek és a háttér beállítása

 • Az eszköztárban 4 különböző színbeállítás közül lehet választani. Talán segítség a pasztellszínű háttér, ezt éjszaka is kellemesebb használni. Az is lehet, hogy a magas kontraszt biztosítja neked a jobb olvasást.
 • A Chrome böngészőnél a High Contrast bővítmény telepítésével több paraméter is megadható.
 • Az Explorer, Edge, Firefox böngészőkön, ha ügyes vagy, akkor az alábbi 4 billentyű egyidejű megnyomásával aktiválhatsz egyfajta nagykontrasztú beálíltást:
  SHIFT + balra nyíl + ALT + PrtScr
  A megjelenő párbeszéd-ablakban válaszold azt, hogy Igen
 • iPhone-nál és iPod nál az olvasónézetet is használhatod.

Betűk méretének állítása

 • A honlap felső eszköztárában jobboldalon a betűméret változtatással másfélszeresig fel tudod nagyítani a betűket.
 • Számítógép böngészőjével a CTRL és a - jel együttes megnyomásával meg tudod növelni, a CTRL és a - egyidejű lenyomásával, Mac gépen CMD és a- vagy - ), , de ez az oszlopok szélességét is megnöveli.
 • Mobiltelefonon, iPhone-on a beállításokban tudod változtatni csak a betűméretet, és ez a beállítás minden honlapra érvényes lesz.

Betűtípus váltás

 • Az eszköztárban a középső három gombbal 3 különböző betűtípus közül választhatsz.
 • Ha van kedvenc betűtípusod a számítógépeden, a böngésző beállításaiban ki tudod jelölni, és minden oldalt azzal fog megjeleníteni.

Ha nem tudsz vagy nem szeretsz egeret használni

A honlap egér nélkül, csak billentyűzettel is használható. A TAB billentyű nyomogatásával jól követheted, hogy melyik az éppen kijelölt link. Amikor a megfelelő linkhez értél, egyszerűen megnyomod az ENTER billentyűt.

Ha nem látod a képeket

Például ha Edge böngészőt használsz, alapértelmezetten nem látni a képeket. Ezt a beállításokban kell módosítanod. Ha más eszközön nem látod a képeket, légy szíves keress meg a hiba leírásával.

Videók

A honlapon lévő videók mind feliratozottak, ezt azonban ki lehet kapcsolni. Az idegen nyelvű videók magyar szövegét azért írtam a bejegyzésbe, hogy a látássérültek is el tudják olvasni.

Mobiltelefon

A régebbi Androidos mobiltelefonon előfordulhat, hogy valami nem működik. Ilyenkor próbálkozhatsz a telefon gyorsítótárának törlésével.

Egyéb

Ha ezek ellenére sem működik úgy, ahogy szeretnéd, írj bátran! Szívesen olvasom a véleményed, tapasztalataid és javaslataid is.

Magyarázatok

Web-akadálymentesítési útmutató
A WCAG 2.0 angol betűszó. A hivatalos fordítása: Web-akadálymentesítési útmutató. Azonban szerencsésebb és hitelesebb az alábbi fordítás: Web-használhatósági útmutató, mivel az angol accessibility jelentése: hozzáférhetőség, elérhetőség, használhatóság, megközelíthetőség. Immár 20 éve dolgoznak ezen a világszabványon. Széleskörű és konkrét ajánlásokat foglal magába a webtartalom minél könnyebb eléréséhez. Ennek betartásával a tartalom elérhető az olyan fogyatékkal élők számára, mint tanulási részképesség-zavarral rendelkezők (diszlexia, diszkalkulia, olvasási nehézségek, a vak és gyengénlátó, a siket és hallássérült, a tanulási nehézségekkel küzdő, az értelmileg akadályozott, a mozgássérült, a beszédhibával rendelkező, a fényre érzékeny és a mindezek kombinációjával küzdő emberek. Ezen túlmenően a webtartalom használhatóbbá válik a mindennapi felhasználó számára is. A nálunk magasabb szintű interne-kultúrával rendelkező országokban jóval elterjedtebb.

High contrast bővítmény
Sajnos a bővítmény nem elérhető magyarul. Ha tudsz angolul, és éppen Chrome-mal böngészel, akkor a következő linken meg tudod nyitni: High Contrast. A bővítménnyel azF11 gomb megnyomásával nagyobb kontrasztban jeleníti meg a betűket, és a színeket is beállíthatod.
Edge böngésző
A Window 10 alapértelmezett böngészője a Microsoft Edge. Nem ajánlom, ahogy elődjét: az Internet Explorert sem. A Chrome vagy Firefox böngészők jobban támogatottak, felhasználóbarátabbak.

iPhone: betűméret beállítás
beállítások/Általános/Kisegítő lehetőségek/Nagyítás, illetve: beállítások/Általános/Kisegítő lehetőségek/Nagyobb szöveg.

A böngésző méretének változtatása
A Microsoft eszközökön a jobb felső sarokban található négyzetre: . A Mac és Linux gépen éppen a baloldalt van egy még apróbb kör alakú gombban. A kisebb méret visszaállításához a visszaállítás gombra kell kattintani: .