A zene lehet a siket embereké is?

Napsugár Anna, a jeltáncművészet alapítója
(kedd: tehetség plusz ember – tematikus nap)

 

„A zene mindenkié”-ismerhetjük Kodály Zoltán híres gondolatát. De azért valljuk be, elég nehéz elképzelni, hogy ezt valóban minden emberre érvényesnek lássuk. Mi a helyzet például azokkal, akik egyáltalán nem hallanak semmit? Hogyan lehet a zene az övék is?

Ma egy olyan emberre szeretném felhívni a kedves olvasó figyelmét, akinek személyisége erőt sugárzik. Számomra példakép. Talán azért, mert egy olyan dologba vágott bele, ami lehetetlennek tűnik. Talán azért, mert annak ellenére, hogy vannak, akik nem értik és ezért nem fogadják el tevékenységének létjogosultságát, viszi tovább azt, ami az elhívása. Mindezt azért, hogy a művészi kifejezés gyógyító hatását továbbadhassa. Ha még eddig el sem tudta képzelni, hogy hogyan lehetséges átadni egy hallássérült embernek a zenei világból bármit, akkor most erről is olvashat majd itt a bejegyzésben.

 

A szerelem nem ismer határokat

 

Anna, szerelmét szerette volna boldoggá tenni azzal, hogy zárkózott kedvesét levitte egy discóba. Siket volt az illető. Ennek már 18 éve. Már itt látszik, hogy ő imádja a kihívásokat. Lehetetlen küldetés? Számára nem volt az. Először csak táncolt. Majd egy óra eltelte után elkezdett jelnyelvi motívumokat is bevinni a mozdulataiba. Ekkor látta először azt, hogy átjöhet valami a zene világából egy teljesen siket ember számára is. Sőt, ezt a táncot már nem csak a kedves értékelte, hanem mindenki felfigyelt rá. Így indult el az élethivatás. „a divatos dalokat saját elgondolásom szerint eltáncoltam jelnyelvi kiegészítésekkel, mimikával, pantomim elemekkel. Ez forduló pontja lett életemnek, mert látva hogy megértették a közvetített érzésvilágot a zene színvilágát, elhatároztam hogy az életemet erre teszem fel. Ekkor született meg bennem a jeltánc kifejezés is.

 

Hangok, mozgás és kitartás

 

„Hallássérült gyermekként születtem,édesapám ismert lemezlovas,édesanyám­ táncos volt. Gyermekkoromban a szülői szeretet és a könnyűzene, a tánc világa vett körül. Mire leérettségiztem kialakult bennem a zene a tánc és a jelnyelv szeretete. Egy munkahelyi baleset után egy évig kerekesszékbe kényszerültem, a család, az orvosok segítségével, erős akarattal talpra álltam. Ez a megpróbáltatás megerősítette bennem a hitet és embertársaimban.
Táncolni tanultam ,kommunikációs jelnyelvi vizsgát tettem. Szakvizsgázott, működési engedéllyel rendelkező jeltáncművész lettem 2005-ben.
Tanítványokat gyűjtöttem magam köré és elindítottam a jeltáncművészet műfaját.”

A jeltánc, és amit ez másoknak ad

 

„A könnyűzenei világot a modern kontakt és művészi táncelemekkel, pantomim elemekkel és jelnyelvi szavak kiegészítésével hangképekké és fényképekké alakítva hozzuk közelebb az emberek szívéhez és lelkéhez. Jelénekek és éneklő kezek jeltánc művészete ez, a hangjegyek tánc mozdulatokba, táncelemekbe foglalt vizuális kottája. A jeltánc segít lebontani a fogyatékossággal élő emberek és az egészséges társadalom közötti falakat is. Az eddigi fellépések azt bizonyítják hogy a produkció mindenki számára élményt nyújt, a jeltánc által átadott érzés és gondolatvilág segíthet a lélek erősítésében. Örömömre szolgál látni hogy közös munkánk mennyire eredményes jó hatással van társulatom tagjainak személyiségfejlődésére.”

 

Hírességek Anna életében

 

„Neves előadóművészek segítettek fejlődésemben. A színház és filmművészet területén is szereztem ismereteket, kiemelem Jaross Viktória színházában folytatott tanulmányaimat, meleg szeretettel gondolok Földessy Margitra aki fejlesztette szinitanodájában beszéd készségem, megalapozta rendezői- koreográfusi ismereteim. Jártam az Országot jeltánccal kísértem előadókat és önálló fellépéseim is voltak. Eljutottam Brüsszelbe,Ausztriáb­a,Lengyelországba,Szerbia-Montenegróba,Erdélybe, és természetesen hazánk szinte minden kisebb nagyobb városába.

 

A dalszerző

 

„Repertoárunkat saját dalaimmal egészítettem ki. Eddigi élettapasztalataim a családi szeretet, dalszöveg írásra késztetett. Atyai jóbarátom, Kaszás Péter a neves zeneszerző személyében megtaláltam azt aki verseimet megzenésítette és dalaimat elkészítette. Kiadásra vár első zenei cd-ém.
Nagy öröm hogy meghívást kaptam „Soha ne mondd, hogy soha!” dalom előadásával a DUNA TV Kívánságkosár műsorába. 2012-bena Kodály Zoltán Zenei Összművészeti Fesztivál első díjasai lettünk saját dallal és jeltánccal.”
 
Legfrissebb kihívása

 

Én őt a Never Give Up gospel kórus megalakulása óta ismerem személyesen, korábban „csak” hírét hallottam. Ő is részese lesz ennek a produkciónak. Sérült emberekből álló kórus alakul Nick Vujcic fogadására, aki kezek és lábak nélkül született. Ismét egy új dolgot fog tanulni Anna közöttünk. Hogyan lehet közvetíteni egy látva érzékelt dinamikát látássérült emberek számára. Bolyki Balázs vezénylésen keresztül szeretné majd átadni azt a lendületet, energiát, lelkületet, érzületet a kórusnak, amit éppen gondol, átél, de mi ezt nem láthatjuk. Ezért lesznek segítségünkre majd azok, akik látják őt és jelezni fognak számunkra. Ennek a jelzésrendszernek kialakítása folyamatban van, senki nem alkalmazott még ilyet, ez egy teljesen új dolog. Anna igent mondott arra, hogy ő ezt is megtanulja, ebben is részt vesz, még akkor is, ha az ő kifejezésmódja elsősorban a zenében a jeltánc. Ehhez nagy alázatra volt szükség, és nagy bátorságra. Hitre, hogy ennek a dolognak jelentősségteljes szerepe van. Aki hallja jól a zenét és ért is hozzá, az tudja, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy ki vezényel. A különbség hallható. Ez egy kontakt dolog a karmester és a zenekar között. Egy élő kapcsolat, átadás, átvétel erőknek, érzelmeknek, gondolatoknak és jeleknek. Ezeket a jeleket kell majd neki most átfordítania majd számunkra. Én köszönöm, hogy úgy döntöttél, kipróbálod és közvetítesz, átadsz, átérzel majd. Nélküled nekünk látássérült énekeseknek esélyünk sem lenne élő kapcsolatban lenni a koncerten Bolyki Balázzsal. S neki sem lenne esélye velünk kapcsolatba lépni és maradni.

 

Nagyon sokoldalú a hölgy, egy bejegyzés nem elég felsorolni és részletezni a többi tevékenységét. Ezért álljon itt a weboldalának linkje és egy saját dalszerzeményének linkje is, amit saját maga énekelt fel. Aki ismeri közelebbről a hallássérült emberek élethelyzetét tudja, hogy nagy kihívás még a beszéd megtanulása is, nemhogy még az éneklésé.

 

Napsugár Anna weboldala:

http://­jeltanc.mlap.hu/

 

Napsugár Anna a Győrplusz televízióban (lényegretörő riport, nagyon tetszett)

http://youtu.be/­8jhR0z8GopY

 

Jelbe zárt világ

http://­www.youtube.com/­watch?v=6Eq2u-N0_Y8

Szöveg és ének: Napsugár Anna – Zene: Kaszás Péter – Előadják: Napsugár Anna, a Klúg Péter Iskola Szeged és a Csepp Színház Budapest művészei. Betanító jelnyelvi tanárok: Dávidné Anikó és Fodorné Tímea. Jelmez: Rusz Éva. Napsugár Anna ruhája: Molett Esküvői Ruhaszalon. Rendező operatőr: NÁNDORI JÓZSEF Menedzser: Scharek János György.

 

Munkájának támogatására van lehetőség! Írjon nekem, vagy keresse meg őt a weboldalán. Fellépőruhák beszerzéséhez keres támogatást a csapat most éppen!

 

Kapcsolatfelvétel