A tehetséges tehetségkutató

A kedves olvasó ismerettségében van olyan ember, aki azért dolgozik, hogy a fiatalok ne elkallódjanak, hanem értelmesen töltség el az idejüket? Ismernek olyan embert, aki az éneklés szeretetét és a tehetségesek felfedezését, gondozását önként végzi nagy szeretettel és szakértelemmel? Azoknak nem ér válaszolni, akik találkoztak már Györkey Lászlóval. Hányszor lehet olvasni, hogy a nagy tehetségkutató műsorok után, vagy bármilyen nyilvános pár hónapig tartó egyéb szereplés után a média háttértámogatása megszűnik és nem egy esetben előbb-utóbb lelkileg összeomlanak azok az emberek, akik azelőtt fel voltak emelve. Ha valaki arra vágyik, hogy végre felfedezzék, akkor elsősorban az ugrik be, hogy majd jelentkezik egyik-másik műsorba és akkor végre teljesül az álma. Biztos, hogy csak ez az egy út vezet ahhoz, hogy énekelhessen valaki közönség előtt? Hogy megismerhessék őt az emberek? Lehet azért tenni is valamit ahelyett, hogy várnánk, hogy a médiában felfedezzenek? Mit szólna az olvasó, ha én azt állítanám, hogy bár a felfedezés szükségét nem tagadom, de bárkiből lehet tehetségkutató.

 

Az egyetem épületéhez közeledtem. Odajött hozzám egy járókelő és megkérdezte, hogy segíthet-e. Én mondtam, hogy igen és útközben pár szót váltottunk. Csillagásznak tanult az illető és lelkesen mesélt egy levelező listáról, ahol sok amatőr csillagász is beszélget egymással. Én szerettem ezt a témát, mert magam is örültem, ha esténként felnézhettem az égre és elmerenghettem a végtelenségen. Meséltem a fiatalembernek, hogy a férjemtől kaptam egy csillagtérképet, ami úgy néz ki, hogy rizsszemeket ragasztott egy kinagyított nyomtatott térképre. Ragasztóval, ami később megszáradt, csíkokban összehkötötte a csillagképeket. Így én is ki tudtam tapogatni, hogy melyiknek milyen alakzata van. Ezt nagyo nérdekesnek találta és mondta, hogy majd mesélni fog rólam azon a listán és erről az ajándékról. Tényleg nagyon kreatív volt és nagyon örültem akkor karácsonykor ennek, amikor megkaptam. Eltelt egy kis idő és azt már nem tudom, hogy hogyan, de azt hiszem e-mailen keresztül megkeresett egy Svédországban élő emberke, aki olvasta azt a bizonyos listát és a beszámolót. Felajánlotta, hogy felvesz különféle űrbéli hangokat és elküldi nekem. Gondolta, hogy talán érdekelhet, lehet, hogy azért, mert nem látok, nem tudom. Aztán amikor hazalátogatott Magyarországra, találkoztam is ezzel az emberrel, azelőtt levélben tartottuk a kapcsolatot. Ahogy beszélgettünk, mutatni akart egy dalt. Felvettem a fülhallgatót és elkezdtem dúdolni. Neki erről azonnal eszébe jutott, hogy van egy barátja, akinek van énekstúdiója és majd ír neki, hogy engem hallgasson meg. Tényleg csak halkan dúdoltam, semmi extra nem volt benne.

 

Így kerültem fel egy szép nap Szegedre, a Talent Tehetségkutató Énekstúdióban meghallgatásra. Vittem pár felvételt és begyakoroltam egy dalt is erre az alkalomra. Nagyon izgultam. Ráadásul ezt a musical részletet olyan sokáig nyúztam, hogy egy évig aztán nem vettem elő, mert egy időre meg is utáltam. Ott és akkor kaptam meg életem első szakmai véleményét, ami az énekhangomra vonatkozott. Addig mindenki simogatta a fejemet, hogy milyen szép, milyen jó, ezért esélyem sem volt haladni, fejlődni. Ha valami meg nem volt esetleg elég jó, vagy elég erős, akkor meg hiába mondták, hogy énekeljek hangosabban, nem tudtam megvalósítani, mert azt nem tették hozzá, hogy hogy kell csinálni. Elbé, ahogy mindenki szólítja Györkey Lászlót, megmondta, hogy a 10-es skálán a 3-as szinten állok éppen. Javasolta, hogy járjak énektanárhoz, mert jó az alaphangom. Ez azért megrázó hír volt, mert bevallom őszintén, hogy a sok dícsérettől el voltam telve magammal. Megrázott az első hír, de fel is rázott. Hihetetlen, de mint egy megvadult állat, elkezdtem küzdeni, hogy nehogy már csak 3-as szinten legyek és maradjak! Kaptam javaslatot is, hogy merre haladjak tovább. A kedvenc énektanáromnál már nem volt lehetőségem folytatni a tanulást, akihez jártam korábban egy fél évig. Megérdemli, hogy megemlítsem a nevét, ő Matkócsik Éva. Mivel hozzá nem tudtam járni, ezért megkértem Elbét, hogy én felveszek kazettára dalokat, elküldöm, ő pedig írja meg a véleményét és így tudok haladni. Akkor még nem volt skype lehetőség, nem volt file megosztó rendszer, csak egyszerűen posta és e-mail. Aztán 2004-ben leutaztam Szegedre, hogy felvegyünk pár dalt. Később ők eljöttek fellépni Gyömrőre, majd megnézték pár hét mulva a helyi karaokeversenyt és arra bátorított Elbé, hogy indítsak el itt is egy talentet. Foglalkozzak fiatalokkal. Nekem ilyesmi eszembe sem jutott volna, de ő kinézte belőlem, hogy erre képes lennék. Kihívással mindig le lehet kenyerezni, ezért el is indult akkoriban itt is egy Talentes csoport. Pocakomban a legidősebb gyermekünkkel. Én is tudom, hogy mikor kell elkezdeni… A versenyen be is lett mondva és páran jelentkeztek is. A bizalom alapja az volt, hogy a megnyitás egy dallal történt, amit én énekelhettem, így hallhatta mindenki, hogy milyen a hangom. Talán tetszett nekik és úgy gondolták, hogy át is tudok ebből valamit adni. Nagy tétje nem volt, hiszen egy minimális tagsági hozzájárulással működtünk, hogyha valahová hívtak fellépni, akkor volt miből a benzint kifizetni. Jelenleg is van négy fiatal, akik szoktak jönni, gyakorlunk, énekelünk együtt és néha fellépünk. A hivatalos formája még nem alakult ki egészen, mert ez már egy újrakezdés, ugyanis amikor született a többi gyerekünk, akkor felfüggesztettem a fiatalokkal való foglalkozást. Tavaly is csak azért kezdtem újra, mert megkeresett valaki és annyira tetszett a hangja és az elszántsága, hogy ismét feléledt bennem a vágy, hogy segítsek, ha tudok. Most az oldalamat is szeretném erre a célra használni.

 

Györkey Lászlót, a Talent Tehetségkutató Énekstúdió vezetőjét felkértem a napokban, hogy legyen a sikerül.com hivatalos szakértője a tehetségkutatás, tehetséggondozás területén az éneklést illetően. Ő a könnyűzenei előadásmódhoz ért leginkább és jól beszéli a fiatalok nyelvét. Eredményeikről, tapasztalataikról, felvételeikről, az oda járó kamaszokról az oldalukon minden információ elolvasható.

 

Ha valaki úgy gondolja, hogy egy baráti, bizalmas légkörben szívesen megosztaná felvételét, ahol énekel és jól esne neki pár bátorító szó, vagy szakmai útmutatás, akkor a hozzászólásokban megteheti. Ez a lehetőség egy hónapban egyszer lesz elérhető itt. A többi tehetségnapon más-más dolog miatt fogunk kérni felvételeket. Pl. ha valaki szokott fellépni és reklámozni szeretné magát, arra is lesz lehetőség. Ma konkrétan szakmai napot tartok! Ha belinkelésre kerül egy felvétel, akkor egy kérdés is legyen mellé, vagy akár több, ami arra vonatkozik, hogy mire lenne jó választ kapni egy kedves, figyelmes tehetségkutató énektanártól. Ha nincs kérdés, akkor ne küldjön ma linket senki. Hozzászólni viszont szabad bárkinek ma is!