A példakép hatalma

Egyik aranyérmesünk nyilatkozott egy kedves emlékéről, ami kislány korában történt. Egy általa nagyra tartott ember, példakép figyelmessége, ígérete csodásan motiválta. Amikor ezt a sztorit olvastam, jó értelemben, kirázott a hideg. Elgondolkodtam, hogy én vajon ki vagyok a gyermekem szemében? Egy „nagy ember” apró ígérete és annak betartása ilyen inspiráló egy gyereknek, hogy a végén küzd és tényleg olimpikon lesz?  Vajon válhat a szülő olyan naggyá csemetéje szemében, mint egy olimpikon? Vajon ígéreteink betartása adhat akár akkora motiválást, hogy az élete végéig kitartson?

 

A jó hír az, hogy igen. Ha megfelelően alakul ki a szülők és gyermekeik között a kötődés, erőssé válik a bizalom, akkor mi lehetünk a szemükben azok az óriások, akiket követésre érdemesnek tartanak majd anélkül, hogy mi azt mondogatnánk, hogy „csináld úgy, ahogy én.” Ezt a bizalmat apró, betartható ígéretekkel is építhetjük, hallottam a gyakorlati tippet Pécsi Rita előadássorozataiban Pécsen. Ezért volt nagyon érdekes szemléltetése az életnek az alábbi történet.

 

„Hétéves korom óta azért küzdök, hogy olimpiai bajnok legyek. Ez az egész úgy kezdődött, hogy 1991-ben Hódmezővásárhelyre érkezett Egerszegi Krisztina. Valahogy odakeveredtem hozzá, megfogtam a kezét, és mindenhova követtem. De a polgármesteri hivatalba már nem mehettem vele, akkor elkezdtem sírni, ő leguggolt hozzám, és azt mondta, ne sírjál, küldök majd ajándékot. Aztán a családdal mentünk haza, pityeregve megkérdeztem anyut, hogy tényleg küld-e csomagot. Édesanyám akkor annyit tudott reagálni, Egerszegi egy hatalmas ember, biztos nagyon sok dolga van. Aztán egy hónapra rá jött haza édesapám, és azt mondta csomagot kaptam Egerszegi Krisztinától. Volt benne egy plüssállat, egy fürdőruha meg egy levél. Gyorsan felkaptam a fürdőruhát, odaálltam anyukámék elé, és azt mondtam: én olimpiai bajnok leszek! Ez a találkozás, illetve a csomag meghatározta a további életemet. Olyannyira, hogy ha nehezebb napjaim vannak, akkor ez jut eszembe, és arra gondolok, hogy én ígéretet tettem” (Risztov Éva nyilatkozata)

 

teljes cikk:

Forrás-Risztov emberfeletti hajrával lett olimpiai bajnok