Látszólag lehetetlen

Egy filmajánló
(csütörtök: pozitív látásmód – tematikus nap)

 

Egy olyan videó linkjét osztom ma meg, mely egy halmozottan sérült fiúról és édesapjáról szól. Amikor megszületett Rick, akkor azt javasolták a családnak, hogy adják intézetbe, az lesz a legjobb mindenkinek. A szülők mégis úgy döntöttek, hogy felnevelik, a végén le is diplomázott a fiú és sportol. Mire képes ő és mire nem? Garantáltan inspiráló ez a film. Látássérültek számára a képi elemek tartalmának leírása is elérhető!

 

Milyen speciális dolgokra figyeltek oda a feltöltésnél?

 

Amint a múlt héten a bejegyzésemben új ablakban nyílikmár említettem pénteken, felvettek egy képzésre. Döntéshozók szemléletformálására leszünk hivatottak. Rengeteg tudásanyag áll a rendelkezésünkre, hogy szemléltetni legyünk képesek a sérült emberek élethelyzetét. Videófilmek gyüjteménye is segíteni fogja munkánkat. Egy részük informatív jellegű, más részük inspiráló. Én még ilyet nem láttam sehol, hogy egy videónak bárki is leírta volna a tartalmát, hogy aki nem látja a feliratot, nem látja a képeket, azok se maradjanak ki a jóbol. Így akár önállóan is élvezhetik a látássérült emberek a filmeket. Sőt, azok is, akik nem tudnak angolul. Nagyon nagy munka volt az oktatási program fejlesztőinek, hogy minden egyes anyaghoz megírják a leírást, de így én is „képes lehetek” megnézni azokat, s eldönthetem, hogy melyiket is fogom majd beilleszteni egy-egy képzés alkalmával. A videó többféle formátumban is elérhető, a kis felbontású verziótól a nagy felbontású verzióig. Így akár azt is eldönthetem, hogy telefonon nézem, vagy a legmodernebb technika segítségével. Ez fantasztikus és gyönyörű példa!

 

A film képes leírása

 

Itt egy részlet a leírásból, csak a szemléltetés kedvéért:

„Egy férfi (Rick) ül egy számítógép előtt. Csak a fejét tudja mozgatni. A fejmozdulatait a gép értelmezi, és kiírja a monitorra a jelentésüket: “CA”

Vált a kép. Nagy, szabad tér, füves terület, néhány fával és egy úttal. Felkel a nap. Az úton futva tolják Ricker kerekesszékben.

Vált a kép. Ismét Ricket látjuk a számítógép előtt, a monitoron elkészült a szó: “CAN” (“tudok”)

Vált a kép. Régi felvételen születésnapi tortát raknak Rick elé, a gyertyák száma alapján az ötödiket.

Vált a kép. Rick egy medencében fürdik. Egy felnőtt tartja a fejét a víz felett.

Vált a kép. Rick egy asztalnál ül.

Vált a kép. Rick kerekesszékben, hokiütővel játszik egy másik gyerekkel szemben.

Vált a kép. Rick, immár férfiként, egy gumicsónakban fekve utazik a tengeren, egy úszó ember (apja, Dick) vontatja kötélen.

Vált a kép. Fekete-fehérben látjuk Ricket, amint a tengerparton egy kerekesszékben ül. Dick elsétál tőle, ő utána néz.

Vált a kép. Ismét az úton vagyunk, Ricket Dick tolja futva. Mindkettőjükön mez.

Vált a kép. Ismét az úszót és a csónakot látjuk, amint megérkezik a parthoz. A parton emberek állnak, és megtapsolják őket. Dick kiveszi a Ricket a csónakból, és karjaiban végigviszi egy parton kijelölt útvonalon. Közben mindkét oldalon emberek tapsolnak. Elérkeznek egy kerékpárhoz, aminek az elejére egy széket erősítettek. Dick beleülteti a Ricket.

Vált a kép. Rick ismét a számítógép előtt ül, és mosolyog.

Vált a kép. Megint a kerékpárt látjuk. Dick hajtja, mindkettőjükön biciklissisak van.

Vált a kép. Egy újsághírt látunk, amin Rick diplomázik.

Vált a kép. A diplomaosztó, amiről a fenti hír szólt. A diákok piros ruhában sétálnak, egyikük Ricket tolja, aki szintén ugyanebben az öltözéken van. Egy kamera veszi őket, a férfi integet.”

 

Mindegy, hogy hogy írjuk le egy videó tartalmát?

 

Szintén a múlt hét pénteken kezdődött el az a képzés is, ahol a résztvevők az akadálymentesítés és az egyetemes tervezés szemléletét és módjait fogják tanulni az infokommunikáció területét érintve. Például nekik megmutatják majd az oktatók, hogy egy ilyen leírást hogyan lehet elkészíteni. Gondoljunk csak bele, milyen érdekes lehet azért, hogy mit írjon le az ember és mi az, ami felesleges? Nekem van egy kedves barátom, akinek nem mindegy, hogy kivel nézi a filmet, mert ő inkább a jelenetek apró részleteire kíváncsi, aminek a lelki összefüggéseit szokta keresni, látó korában is ezt figyelte.  Engem például ilyesmik nem érdekelnének, de azért van egy olyan megoldás, amiből minden ember profitálhat, aki valamilyen oknál fogva nem tudná egyébként önállóan megnézni az adott videót. Minden tiszteletem azoké, akik ebben az aprólékos és hatalmas munkában részt vettek. El sem tudom mondani, hogy milyen hálát érzek ezért. Még sosem néztem egyedül úgy filmet, hogy tudtam volna, mit láthatok. Ma megnéztem ezt egyedül és úgy éreztem, kitágultak a határok, Maga a figyelmesség és az odaszánás esett a legjobban. A film 10 perc 50 másodperc hosszú és feliratos.

 

A Can című film linkjét a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft külső, új ablakban nyílikszóbeli engedélyével teszem közzé.

 

http://tudastar.fszk.hu/data/fszk/lm_data/lm_1491/can_v1.htmlkülső