Hány méter az öröm?

Bejegyzés adatai

Ha valaki végigolvassa ezt a bejegyzést, akkor sok érdekességgel lehet gazdagabb és egy olyan gyakorlati tippet is kaphat, ami jelentősen hozzájárulhat az életminőségének javulásához.

 

Tegnap véletlenül odakapcsoltam a 4 szellem című adásra. Pont olyan dolgokról beszélgettek, ami ezen a blogon is központi téma. Öröm, boldogság, kapcsolatok. Egy pszichológus, egy pap és még két másik ember szemszögéből volt minden élethelyzet kitárgyalva annak fényében, hogy hogyan élhetünk teljesebb életet. Én még azt eddig sosem hallottam, hogy az immun rendszer állapotát pozitívan befolyásolja az, ha valamilyen lélekemelő dolgot láthat az ember. Például Teréz anya munkásságáról szóló filmet nézettek meg fiatalokkal és aztán beszélgettek is velük. Ebből csak annyi derült ki, hogy véleményük szerint a mai világban egy ilyen dolgot nem lehet kivitelezni. Nem olyanok a körülmények. Viszont nézték a szervezetükben végbemenő változásokat is és ekkor figyeltek fel az előbb említett összefüggésre.

 

Olaszországban van egy olyan szokás, hogy vacsora előtt az emberek sétálnak kéz a kézben. Érdekes, hogy ez a jó szokás már egyre kevésbé jellemző a fiatalokra, de az idősek megteszik. Együtt vannak és beszélgetnek. Az érzelmeink kifejezése szavakban, tettekben, érintésben, nagyon fontos, ezt a pszichológus hölgy is alátámasztotta. Készült olyan vizsgálat is, hogy a hosszú életű emberekben mi a közös, mi a hosszú élet titka. Azt találták, hogy az aktív közösségi élet jellemző volt minden személyre. Megélhették, hogy szükség van rájuk, társaságban voltak. Azzal a jelenséggel már biztosan sokan találkoztunk, hogy a nagyszülők például mennyire startra készek, ha segíteni kell, azonnal összeszedik magukat és örülnek, hogy nélkülözhetetlenek. Nálunk a gyermekeink dédnagymamája az, aki lehet, hogy épp ezért tartja ilyen jól magát 76 évesen, mert van kiért és miért frissnek maradni. A családi kapcsolatok fontosságát emelte ki a pszichológus hölgy egyfolytában, alig győzte hangsúlyozni, hogy az összetartás jóban-rosszban, mennyire fontos kérdés. Pál Ferenc katolikus pap, akit sokan ismerhetnek, hiszen többszáz ember előtt tart rendszeresen előadásokat, ő arról is beszélt, hogy aki hisz, annak azért könnyebb elviselnie a szenvedést, mert túlmutatnak a céljai ezen a földi életen. 

 

A boldogságról is beszélgettek, s egy bejátszást is láthattunk, ahol az emberek elmondták, hogy az szerintük mi. Volt, aki nem tudta megfogalmazni, voltak, akiket mások öröme boldogít, voltak, akik a saját jó létükben találták azt meg elmondásuk szerint. S hogy miért is a magyarok a legboldogtalanabb emberek a világon? Most jön az a gondolat, ami nagyon gyakorlati volt számomra. Amikor bennünket valami öröm ér, akkor fürödjünk abban minél tovább. Az a baj sokszor az emberekkel, hogy például vesznek egy új cipőt, akkor egy pillanatig örülnek, majd újabb élményeket kezdenek keresni. Pedig tovább tarthatna ez a dolog, ha a gondolatainkkal arra koncentrálnánk, hogy ez most milyen jó, ami történt. Ez szerintem rendkívül hasznos tanács. A középső lányunkon látom, hogy amikor veszünk csokit, akkor az a problémája, hogy miért nem kettőt kapott. Rossz látni, hogy még nem tanult meg örülni a dolgoknak, pedig mi nem adunk meg mindent azonnal, sőt van amikor egyáltalán nincs is lehetőségünk megadni, amit kér. Miért nem tud mégis örülni? Ezt nem tudom, de had hozzak fel egy pszichológiai megfigyelést erre a kérdésre. A dolgoknak való örülés tanítható a gyermeknek. Az érzelmi intelligencia jeles képviselője, Pécsi Rita előadásaiban sok olyan készségről hallhatunk, melyek fejleszthetők, nem kell, hogy beletörődjünk abba, hogy ő ilyen és kész. Az örülni tudás is egy ilyen dolog. Viszont lényeges, hogy ez mintákon keresztül adható csak át. Szavakkal nem. Had bátorítsam arra a kedves olvasóimat, hogy próbáljuk ki ma, hogyha valaminek örülünk, lehetőség szerint haggyuk meg a fejünkbe és fürdőzzünk meg az élményben minél tovább. S ne csak ma, hanem ezen túl mindig. Én biztos vagyok benne, hogy ez minőségében változtathatja meg azt, hogy hogyan éljük meg az életünket. Ez látszani fog rajtunk és a környezetünknek is van esélye átvenni ezt a mintát.