Hála-naptár

Ha az életnek van fonákja, akkor színe is!

Hiszek abban, hogyha arra figyelek, hogy mi az amim van, akkor örömökben gazdagabb életet élhetek a nehézségek közepette is. Ezért készült a Hálanaptár.

Induljon jól a nap!

Sokan mesélték már nekem azt, hogy ők rendszeresen adnak hálát este, amikor lefekvés előtt végiggondolják a nap eseményeit. Ilyenkor elégedett mosollyal beszéltek arról, hogy ez milyen jó érzés, és bizonyára a lelkük is gyógyul és megnyugszik eközben.

Mikor már sokadszor hallottam ezt az emberektől felmerült bennem a kérdés: vajon a hálaadás jótékony hatását lehet még fokozni?

Milyen következménye lenne annak, ha már ébredéskor arra hangolnánk a lelkünket, hogy hálásan tekintsünk a ránk váró nap elé?

Lehetséges az, hogy a reggeli “hálás hangulatunk” könnyebbé és színesebbé tegye az életünket?

Mégis miért legyek hálás? Mindenért?

Azt tapasztaltam, hogyha általánosságban gondolkodom a dolgokról, nagyon könnyen ellaposodhat ez a tevékenységem. Ezért kitaláltam, hogy minden nap valami más konkrét dolgot emelek ki, amire aznap hálásan fogok emlékezni.

halanaptarakelolnezetbolketfeleszinben

„Hálás vagyok érted”

Ez a mondat is olvasható majd a naptárakhoz járó könyvjelző egyik oldalán.
Két évvel ezelőtt jelent meg az első Hálanaptár, de akkor még ez nem szerepelt rajta. Mit gondol? Ezzel a kis változtatással sikerült személyesebbé tenni? A könyvjelző másik oldalán, ahogyan az korábban is volt, az aktuális jövő évi naptár szerepel majd. A naptárak belső oldalán talál olyan helyet, ahová beleírhatja személyes üzenetét is, ha szeretne ilyet. Könnyen egyedivé teheti, ha másnak szánja.

Ha ön úgy érzi, úgy gondolja, hogy rendkívül hasznos és tartalmas dolog egy ilyen Hálanaptár, gondolja végig!:

 • Kik használnak a környezetében papíralapú naptárat a hétköznapokban?
 • Kik szeretik az idézetes ajándékokat?
 • Van olyan közösség, akiknek a tagjai örülnének egy ilyen „lelki” ajándéknak?
 • Van aki ír naplót?
 • Van akinek már a múltkori alkalommal is ajándékozott ilyet és örült?
 • Vannak akik „hálásan” gondolkodnak?
 • Van akiről úgy érzi, jót tenne a lelki egészségének?
 • Szerintem ön még ki tudná egészíteni ezt a listát, hogy kiknek is lehetne ez hasznos, tartalmas és szép ajándék!

  Ez egy öröknaptár, melybe jegyzetelni lehet. Bölcsességidézetek és hálaadó gondolatok szerepelnek minden új héthez. Az idén zöld és bordós színárnyalatú kérhető, kemény és puha fedeles változatban! A Parakletos Könyvesház webáruházából külsőegész évben a kínálatok között szerepel, amíg a készlet tart.

  A Hálanaptárban lévő gondolatok, „hálaadó falatok”,- vallomások a küzdelmeimről, lelkemet megerősítő hálaadásaimról.

  Amikor jól mennek a „dolgaim”, szinte „lávaként tör fel” a hála a lelkemből; de mi történik bennem, amikor a félelmeim és a fájdalom ural? Ilyenkor van leginkább szükségem arra, hogy végiggondoljam, miért is lehetek hálás.

  Hiszem, hogy ennek gyógyító ereje van!

  Minden napomat úgy kezdem, hogy ezen elmélkedem, ez segít abban, hogy „irányban” maradjanak a gondolataim, ne töltse el keserűség a szívem.

  A Példabeszédek és a Prédikátor könyvéből vett bölcsességek ihlettek, amelyek legnagyobb részét Salamon király jegyezte le több ezer évvel ezelőtt. Örökérvényű alapelvek ezek ma is mindnyájunknak, akik értékeket szeretnénk közvetíteni.
  Velem tart?

  halanaptarnyitva

  Csomagolja ajándékba életszemléletét, adja át, adja tovább környezetének!

  Árakról és kedvezményekről a Parakletos Könyvesház webáruházában külsőtájékozódhat.

  halanaptarhatoldala

  Válogatás a Hálanaptárban szereplő gondolatokból

  „Jobb valaminek a befejezése, mint a kezdete. Jobb, ha valaki türelmes természetű, mintha büszke.” (Préd. 7. fejezet, 8. vers)
  Igen nehéz türelemmel várni, hogy célt érjek. Sokszor éreztem már, hogy talán könnyebb lenne valami újba kezdeni, mint kitartani és az akadályokat leküzdeni. Ma hálás leszek azokért a helyzetekért, amikor erőt kaptam, hogy ellenállhassak az újdonság „varázsának”.

  „Aki meggondolatlanul fecseg, mintha tőrével döfködne, a bölcs beszéde pedig meggyógyít.” (Péld. 12. fejezet, 18. vers)
  Többször előfordult már, hogy nem szántam elegendő időt arra, hogy átgondoljam: amit mondani akarok, az hogyan hat a másikra. Ma hálás leszek azokért a helyzetekért, amikor sikerült empatikusnak lennem.

  „A lusta mindig sóvárog valami után, de hiába, a szorgalmas pedig bőségesen megkapja, amit kíván.” (Péld. 13. fejezet, 4. vers)
  Nagyon szeretek „álmodozni”, de amikor a megvalósításon gondolkodom, sokszor megijedek és inkább lemondok a terveimről. Ma hálás leszek az ihletett pillanatokért, amikor megláthattam, hogyan győzhetek a nehézségek felett!

  „Előbb végezd el a szántóföldi munkákat, majd a vetést, azután építsd fel a házad.” (Péld. 24. fejezet, 27. vers)
  Sokszor vagyok abban a helyzetben, hogy rengeteg teendőm van és nehéz eldöntenem, hogy milyen sorrendben végezzem el a feladataimat. Ma hálás leszek azokért a napokért, amikor sikerült helyesen döntenem.

  „Fiam, te csak a saját kutadból igyál vizet! Csak saját forrásod friss vize üdítsen!” (Péld. 5. fejezet, 15. vers)
  A házassági hűséghez jó példákra is szükségem van. Ma hálás leszek azokért a házaspárokért, akik életén keresztül bátorító hitet kaptam!

  „Ne felejtsd el szavaimat, s ne fordulj el attól, amit mondok! Ragaszkodj a bölcsességhez, s ő majd megvéd, szeresd őt, és megőriz téged!” (Péld. 4. fejezet, 6. vers)
  Amikor egy-egy nehézség során visszagondolok nagymamám hitből fakadó szavaira, az sokat segít. Ma hálás leszek az ő ÉLETÉÉRT!

  „Aki megvetéssel beszél a másikról, esztelen, aki pedig értelmes, inkább hallgat.” (Péld. 11. fejezet, 12. vers)
  Nagyon nehéz megállni, hogy ne panaszkodjam a másikra, amikor terheli a lelkemet. Ma hálás leszek minden olyan helyzetért, amikor úgy tudtam dönteni: megbocsátok és hallgatok.

  „Kitisztítják lelkedből a gonoszt a megsebző csapások, megtisztítanak a szíved mélyébe ható sebek.” (Péld. 20. fejezet, 30. vers)
  Nem egyszerű meglátni egy „sorscsapásban” azt, hogy hogyan építhet engem lelkileg. Ma hálás leszek az életem mély fájdalmaiért!

  „Aki elfogadja a figyelmeztetést, az maga is az élet útját mutatja másoknak, aki pedig elutasítja az intést, másokat is félrevezet.” (Péld. 10. fejezet, 17. vers)
  Néha olyan könnyű megsértődni azon, ha valaki megpróbálja felnyitni a szemem! Ma hálás leszek a figyelmeztető szavakért…

  „Ostobaság hívogat: „A lopott víz édes, a titokban evett kenyér gyönyörűséges!” (Péld. 9. fejezet, 17. vers)
  Dobner Illés dalszövegében megérintett ez a kérdés: „Van-e aki akkor is szeret, ha minden titkom felfedem?” Ma hálás leszek mindazokért, akik akkor is szerettek, amikor kiderültek „sötét dolgaim”.

  „Ne pörölj ok nélkül olyan emberrel, aki nem bánt rosszul veled!” (Péld. 3. fejezet, 30. vers)
  A közelmúltban megfigyeltem, hogy milyen könnyen fennakadunk apróságokon. Ma hálás leszek azokért a pillanatokért, amikor el tudtam engedni a lényegtelent…

  „Aki aggódik szívében, az levertté lesz, a jó szó viszont felvidítja.” (Péld. 12. fejezet, 25. vers)
  Amikor a hangulatom a „béka feneke” alatt van, nagyon nehezen viselem el magam. Ma hálás leszek minden kedves szóért, amit ilyen állapotban valaha is kaptam!

  Megnézem a Hálanaptárt a Parakletos Könyvesházban! külső