Kiemelt

Az érzelmi intelligencia fejlesztése a legjobb pedagógia, ha változásra vágyunk az emberek szemléletében!

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita az érzelmi intelligencia fejlesztésének "misszionáriusa"

Bejegyzés adatai

Elképesztő egyesek hozzáállása a másik bajához. Nem akartam elhinni, hogy képesek gond nélkül továbbmenni annak ellenére, hogy érthetően elmondtam, mit szeretnék.
Végső kétségbeesésemben már a kocsik között rohangáltam az úton és próbáltam megállítani valakit.
Ez sikerült, így harmadmagammal kiemeltük a beteget a járműből. Háttal a járdára fektettük és azonnal megkezdtem az eszköz nélküli újraélesztést. Picivel később megérkezett egy traumatológus főorvos, aki segélyhívón hallotta, mi történt, majd megállt egy pizzafutár is. Nekik innen is köszönetet szeretnék mondani a gyors segítségnyújtásért.

(Forrás: Az autósok állítólag nem segítettek a haldokló Gesztesi Károlynak – origo.hu)külső, új ablakban nyílik

Többek között ez az eset is arra indított, hogy újra írjak az érzelmi intelligencia témakörében hasznos cikkeket a blogon. Az együttműködési készség, az empátia, és még elég sok minden ide tartozik. Égetően szükségesnek érzem, hogy tegyünk a pozitív változásokért! A témával kapcsolatos cikkek azoknak lesz bátorító, akik tettre készen várják és gyűjtik azokat a lehetőségeket, amiken keresztül egy élhetőbb életre szeretnék nevelni a rábízottakat.

Tartalom:

Vágytam megismerni egy módszert, amivel hatékonyan és szeretetteljesen nevelhetem a gyerekeinket
Garantáltan minőségi személyiségváltozást eredményez!
Empátia, befogadó társadalom, jó lenne?
Az organikus pedagógiai szemléletről bővebben
Miért Uzsalyné Dr. Pécsi Ritától szeretek tanulni az érzelmi intelligenciáról?
A következő bejegyzés témájáról

Vágytam megismerni egy módszert, amivel hatékonyan és szeretetteljesen nevelhetem a gyerekeinket

Kisgyermekes anyuka voltam, amikor először találkoztam az érzelmi intelligencia fogalmával 2012-ben. A saját gyermekeinkkel kapcsolatosan érdekelt a kérdés, hogyan tudok figyelni arra itthon, hogy ők – többek között – minél empatikusabb emberekké váljanak. Mit tehetek ennek érdekében anyaként? Egy kis közösséggel meg is szerveztük magunknak, hogy Uzsalyné Dr. Pécsi Ritával külső, új ablakban nyíliktölthessünk három napot. Az ő személyes előadásainak segítségével tanultunk az érzelmi intelligencia fejlesztésének jelentőségéről, gyakorlatáról a hétköznapokban. Az egyik döbbenetes jelenet az volt, hogy amikor az apák szerepéről szó esett, az előadás után a csapat férfi tagjai olyan csillogó szemmel és örömmel “vetették be magukat” a gyerekeik közé, hogy erről akkor írtam is egy blogbejegyzést, Az apák szárnyra keltek új ablakban nyílikcímmel, mert ilyen jelenséggel én még nem találkoztam azelőtt. Ekkor fogalmazódott meg a vágy bennem, hogy szeretnék én is ilyen hatással lenni a környezetemre! Hogy cselekvésre tudjak motiválni embereket! Olyan tettekre, melyek hasznosak a társadalomnak.

Garantáltan minőségi személyiségváltozást eredményez!

Akkor, az alatt a három nap alatt, annyi és annyi inspirációt kaptunk a gyermekeink neveléséhez, hogy nem győztem kapkodni a fejem, hogy milyen sok lehetőségünk van személyiségünk formálására. S ha ezeket családunkban, s magunkon is alkalmazhatjuk, akkor miért ne alkalmazhatnánk nagyobb létszámú közösségeknél is? A társadalmi szemléletformáló tevékenységhez is használhatók ezek az ismeretek? Kiderült ez alatt az idő alatt számomra, hogy nagyon is! Hiszen pont az a célom nekem is ezekkel a programokkal, hogy valami változás történjen az emberekben. S az ott tárgyalt pedagógiai szemlélet éppen arra világít rá, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztése az útja annak, hogy garantáltan minőségi változás jöhessen létre egy személyiségben!

Empátia, befogadó társadalom, jó lenne?

Nézzük például az empátiát! Ez csak egy, az érzelmi intelligenciát meghatározó készségek közül sok más mellett. Ha például csak ezen az egy területen is tehetünk valamit, gondoljuk csak el, milyen sokat jelenthet, ha egy befogadó társadalomra vágyunk! De ha csupán közvetlen környezetünkre nézek, akkor is az az igazi, ha családi, baráti körben, megértésre, együttérzésre találunk! S mennyi más olyan, az érzelmi intelligenciát érintő készség van még, ami az együttélésünket pozitívan alakíthatja! Nekem ez reményt adott!

Az organikus pedagógiai szemléletről bővebben

Ez a Kentenich pedagógia, melyről itt lehet olvasni bővebben.külső, új ablakban nyílik

Ahogy Uzsalyné Dr. Pécsi Rita oldalán külsőis olvashatjuk, Josef Kentenich organikus pedagógiájának rendszere

egy felekezetközi, keresztény értékrendű, (de világnézeti szempontból semleges környezetben is hatékony), érzelmi intelligenciára alapozó pedagógiai szemléletmód.

– Miben tér el a többitől, miben más ez a pedagógiai irány?
– Azzal együtt, hogy nem könnyű röviden megfogalmazni egy szemléletmód sajátosságait,
azt látjuk, hogy az életképes, jó pedagógiák sok tekintetben találkoznak egymással.
Örömmel tapasztaljuk, hogy sok a közös pedagógiai metszéspont például a jezsuita, a
piarista vagy akár a Waldorf, a Montessoriirányzatokkal, Karácsony Sándor tanításaival,
illetve Winkler Márta iskolaszemléletével.

Az organikus pedagógia annyiban más, hogy az életkori sajátosságokon túlmenően
kimondottan erősen épít a bizalomra, a nevelési kötődésekre, a nevelt (legyen gyerek vagy
felnőtt) eredetiségére, a személyiség belső mozgásaira támaszkodik.
Az érzelmi intelligencia bevonását tekinti az egyik legfontosabb tényezőnek. Nagyon erős
belső szabadságot tud adni a nevelőnek és a neveltnek egyaránt. Nem recepteket ad, nem
szabályokat fektet le, hanem a belső érlelés útját mutatja meg.

Ezen túl nagyon fontos, hogy egyértelműen a keresztény alapokra és értékrendre épít.
Tiszteletre méltóak más pedagógiai módszerek is, mint például a már említett Waldorf-
irányzat, de régóta foglalkoztat, hogy az alternatív pedagógiák közül keresztény körökben
szinte mindig ezt említik meg elsőként, pedig nekünk van keresztény alapokra helyezett
pedagógiánk is, ami legalább annyira életképes és modern.

(Forrás: Az organikus pedagógia lehet a kulcs a neveléshez – vasarnap.hu)külső, új ablakban nyílik

Miért Uzsalyné Dr. Pécsi Ritától szeretek tanulni az érzelmi intelligenciáról?

Valóban, egyre többen foglalkoznak a témával. Egyre több szakembert érdekel napjainkban, hogy hogyan lehet fejleszteni az érzelmi intelligenciát. A személyes ismerettség útján megtapasztalt pozitív élményeken túl, nagyon meggyőző a munkássága. Ez olvasható oldalán:

A nevelés az Élet szolgálata – ezt vallom, ennek módjait kutatom, keresem feleségként az önnevelésben, anyaként, tanárként és pedagógiai kutatóként is.

Mindezt leghitelesebben és legelevenebben Josef Kentenich (a katolikus Schönstatt nevelési és családmozgalom alapítója) organikus pedagógiájában találtam meg. 1991 óta tartozunk a Schönstatt családmozgalomhoz.

Neveléskutatóként a személyiség hatékony fejlesztése, az érzelmi intelligencia humán tőkévé alakítása érdekel. Legjobban tehát az, hogy hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át. Ezért tanultam és tanítottam zenét, retorikát, pedagógiai pszichológiát, stratégiai és projekt-menedzsmentet, üzleti kommunikációt, általános és szakdidaktikát, nevelés- és módszertant is, és hasonlóképpen nevelési, önnevelési, életvezetési témájú előadásokkal járjuk férjemmel az országot.

Az oktatás szinte minden szintjén dolgoztam; óvodát, iskolát alapítottam és vezettem; egyetemen általános módszertant oktattam leendő tanároknak; tankönyvet, taneszközöket írtunk édesapámmal; művészetpedagógiából doktoráltam.

Ezt a pedagógiát tanítottam a Debreceni Tudományegyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetemen, a Széchenyi Egyetemen, és jelenleg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola docenseként. A Váci Egyházmegye 27 oktatási intézményében pedagógiai igazgatóként segítem, hogy ezek a pedagógiai tartalmak megújíthassák az iskolák és óvodák életét.

Azzal az érzéssel érkeztem haza akkor, 2012-ben, amikor ő tartott nekünk három napon keresztül előadásokat, hogy erről “mindenkinek” tudnia kellene! Mármint a lehetőségeinkről, a nevelhető területekről, melyik korcsoportnál a lélek éppen mire a legnyitottabb? Hol van nyitva a “kiskapu”, ahol bemehetünk, hathatunk, érinthetünk, változást érhetünk el? Elhatároztam, hogy a fellelhető nyilvános anyagokat feldolgozom a blogban, és átadom, ahogy csak tudom. El is kezdtem akkor ezt a tevékenységet úgy, mint egy édesanya, aki társainak is szeretné továbbadni azt a sok kincset és lehetőséget, amit kapott. Olvasta ezeket a cikkeket?

A boldog élet titkát sokan keresik, íme néhány tipp az örömteli hétköznapokhozúj ablakban nyílikAnyai szeretet, hogyan tesztelte a gyerekem?új ablakban nyílikFegyelem fegyelmezés nélkül? Mit tehetünk idegtépő helyzetekben, ha nem akarunk kiabálni?Egy példázat, egy tipp, ha kifogytunk a bátorító szavakbólúj ablakban nyílikDühkezelés a gyakorlatban, hogyan csillapíthatom a gyermekem, vagy mások dühét?új ablakban nyílikMiért nem tudok örülni semminek? (Egy lehetséges ok a gyermekkorból)új ablakban nyílikAz empátia tanulható felnőttként isúj ablakban nyílikA példakép hatalmaúj ablakban nyílikA kitartás képessége nem tehetség kérdéseúj ablakban nyílikTükröm, tükröm mondd meg nékem! (sorozat az önértékelésről)új ablakban nyílikTükröm, tükröm mondd meg nékem 2. részúj ablakban nyílikTükröm, tükröm mondd meg nékem 3. részúj ablakban nyílikMelyik ujjamat harapjam meg? (sorozata döntéshozás készségéről) 1. részúj ablakban nyílikMelyik ujjamat harapjam meg?! 2. részúj ablakban nyílikAz apák szárnyra keltekúj ablakban nyílikAnyai szemmel 1. részúj ablakban nyílikAnyai szemmel 2. részúj ablakban nyílik

Most annak az ideje jött el, hogy a szemléletformálás szemszögéből is feltárjam a lehetőségeinket, amit ugyanúgy a családban is tudunk alkalmazni. Úgyhogy arra jutottam, hogy egy sorozatot indítok arról, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztése, a Kentenich pedagógia rendszere és felismerései, milyen eszközöket ad a kezünkbe. A helyzet nem reménytelen! Nagyon sok lehetőség áll a rendelkezésünkre! Csak aztán győzzük csinálni! 🙂

A következő bejegyzés témájáról

Kezdem az elején. Szeretnék választ adni arra, hogy pontosan mit is fedeztek fel a kutatók. Miért állíthatjuk, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztését nem lehet figyelmen kívül hagyni sem az oktatásban, sem a nevelésben. De nagyon sok szakmai tevékenységben sem, ahol emberekkel foglalkoznak. Nagyon izgalmas eredményekre derült fény az utóbbi években! Engem nagyon bátorít, hogy a társadalmi szemléletformálási szándékom kiegészült ezekkel az ismeretekkel. Nekem nagyon fontos a hatékonyság!

UzsalynéPécsiRitaésLeona

Bizonyára van valamilyen története, véleménye a témával kapcsolatban. Várom szeretettel a hozzászólást a like gomb alatt!


Privát üzenet küldésekülső, új ablakban nyílikTémajavaslat küldésekülső, új ablakban nyílik
Kapcsolatfelvételúj ablakban nyílik

Kép a Az érzelmi intelligencia fejlesztése a legjobb pedagógia, ha változásra vágyunk az emberek szemléletében! cikkhez.